Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance MCQs

Class 12 Physics Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Electrostatic Potential and Capacitance Class 12 Physics MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

Download Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

MCQs on Class 12 Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Electrostatic Potential and Capacitance Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. The process in which a region is made free from any electric field is known as——————-.

  1. Electrostatic forcing
  2. Electrostatic binding
  3. Electrostatic shielding
  4. None of the options

Answer: (c) Electrostatic shielding

Explanation: Electrostatic shielding is a phenomenon seen when a Faraday cage is used to block the effects of an electric field.

2. The formula for electrostatic potential is ———–

  1. Electrostatic potential = Work done*charge
  2. Electrostatic potential = Work done/charge
  3. Electrostatic potential = Work done+charge
  4. Electrostatic potential = Work done-charge

Answer: (b) Electrostatic potential = Work done/charge

Explanation: The formula for electrostatic potential is Electrostatic potential = Work done/charge.

3. 1 Volt = —————–

  1. 1 Coulomb
  2. 1 Newton / 1 Coulomb
  3. 1 Joule / 1 Coulomb
  4. 1 Newton / 1 meter

Answer: (c) 1 Joule / 1 Coulomb

Explanation: 1 V = 1 Joule / 1 Coulomb

4. The work done in moving a unit positive test charge over a closed path in an electric field is————–.

  1. Always 1
  2. Infinite
  3. Zero
  4. Negative

Answer: (c) Zero

Explanation: We say electrostatic forces are conservative in nature since the work done in moving a unit positive test charge over a closed path in an electric field is zero.

5. The electrostatic potential on the perpendicular bisector due to an electric dipole is——-.

  1. Zero
  2. 1
  3. Infinite
  4. Negative

Answer: (a) Zero

Explanation: The electrostatic potential on the perpendicular bisector due to an electric dipole is zero.

6. A surface that has the same electrostatic potential at every point on it, is known as———–.

  1. Equal-potential surface
  2. Same potential surface
  3. Equi-magnitude surface
  4. Equipotential surface

Answer: (d) Equipotential surface

Explanation: Equipotential surfaces do not intersect with each other and are closely spaced in the region of strong electric field and vice-versa.

7. The work done against electrostatic force gets stored in which form of energy?

  1. Thermal energy
  2. Kinetic energy
  3. Potential energy
  4. Solar energy

Answer: (c) Potential energy

Explanation: The work done against electrostatic force gets stored in the form of potential energy.

8. Dielectrics are ————–

  1. Conducting substances
  2. Non-conducting substances
  3. Semi-conducting substances
  4. None of the option

Answer: (b) Non-conducting substances

Explanation: Dielectrics are non-conducting substances.

9. The electric potential inside a conducting sphere —————–

  1. Is zero
  2. Increases from center to the surface
  3. Decreases from center to the surface
  4. Remains constant from center to the surface

Answer: (d) Remains constant from center to the surface.

Explanation: The electric potential inside a conducting sphere remains constant from center to the surface.

10. The capacity of the parallel plate capacitor increases when

  1. area of the plate is decreased
  2. area of the plate is increased
  3. distance between the plates increases
  4. None of the option

Answer: (b) area of the plate is increased

Explanation: The capacity of the parallel plate capacitor increases when the area of the plate is increased.

This episode of Mission JEE 2022 focuses on important questions about Electrostatic Potential and Capacitance.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class