Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction MCQs

Get free access to Class 12 Physics MCQs for Chapter 6 Electromagnetic Induction, along with their answers. The MCQs with answers for Class 12 Physics are provided as per the latest exam pattern. Going through these questions will help students improve their critical thinking abilities and help them score good marks in the board exams.

Download Chapter 6 Electromagnetic Induction MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 12 Electromagnetic Induction MCQs

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Electromagnetic Induction Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the right option and check the answer provided here.

1. Which of the following factors is the induced charge in an electromagnetic induction independent of?

  1. Time
  2. Resistance of the coil
  3. Change of flux
  4. None of the above

Answer: (a) Time

Explanation: The induced charge in an electromagnetic induction is independent of time.

2. Which of the following states that an emf is induced whenever there is a change in the magnetic field linked with electric circuits?

  1. Lenz’s Law
  2. Ohm’s Law
  3. Faraday’s Law of Electromagnetic Induction
  4. None of the above

Answer: (c) Faraday’s Law of Electromagnetic Induction

Explanation: Faraday’s Law of Electromagnetic Induction states that an emf is induced whenever there is a change in the magnetic field linked with the electric circuits changes.

3. Which of the following gives the polarity of the induced emf?

  1. Biot-Savart Law
  2. Lenz’s Law
  3. Ampere’s circuital Law
  4. Fleming’s right-hand Rule

Answer: (b) Lenz’s Law

Explanation: Lenz’s Law gives the polarity of the induced emf.

4. Electrical Inertia is the measure of

  1. Self Inductance
  2. Mutual Inductance
  3. Impedance
  4. None of the above

Answer: (a) Self Inductance

Explanation: Electrical Inertia is the measure of self inductance.

5. Which of the following laws is the consequence of the Law of conservation of energy?

  1. Lenz’s Law
  2. Ohm’s Law
  3. Archimedes Law
  4. All of the above

Answer: (a) Lenz’s Law

Explanation: Lenz’s Law is the consequence of the Law of conservation of energy.

6. Which of the following apparatus construction uses electromagnetic induction?

  1. Voltmeter
  2. Galvanometer
  3. Generator
  4. Electric Motor

Answer: (c) Generator

Explanation: The construction of the generator uses the principle of electromagnetic induction.

7. Which of the following factors is the self inductance associated with a coil is independent of?

  1. induced voltage
  2. current
  3. time
  4. coil resistance

Answer: (d) coil resistance

Explanation: The self inductance associated with a coil is independent of coil resistance.

8. Which of the following rules is used to identify the direction of the current induced in a wire moving in a magnetic field?

  1. Ampere’s Rule
  2. Fleming’s Left-Hand Rule
  3. Fleming’s Right-Hand Rule
  4. None of the above

Answer: (b) Fleming’s Left-Hand Rule

Explanation: Fleming’s Left Hand Rule is used in identifying the direction of the current induced in a wire moving in a magnetic field.

9. Which of the following statements is true?

  1. A metal plate can be heated by passing either a direct current or an alternating current through the plate.
  2. A metal plate can be heated by placing it in a time-invariant magnetic field.
  3. A metal plate can be heated by placing it in a time-variant magnetic field
  4. Both (a) and (c)

Answer: (d) Both (a) and (c)

Explanation: A metal plate can be heated by passing either a direct current or an alternating current through the plate or placing it in a time-variant magnetic field.

10. The induced emf is equal to the coefficient of self-inductance is equal to unity, when the rate of change of current is unity.

  1. True
  2. False

Answer: (a) True

Explanation: The induced emf is equal to the coefficient of self-inductance is equal to unity, when the rate of change of current is unity.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class