Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Materials Questions

Materials are everywhere around us. They can be living, non-living, pure, or impure. Materials are the substances that constitute to make things available to us.

Definition: Materials are the particles or substances that combine together to form things present in the physical world.

Materials Chemistry Questions with Solutions

Q1: What is the size range of different materials?

Answer: The size of materials can be as small as the size of the atoms or can be as large as any fundamental unit of any body/ object.

Q2. What are some examples of materials?

Answer: The examples of materials include: metals, ceramics, composite materials, fibres, plastics and glass.

Q3. What are the different fields in which materials are used?

Answer: The application of materials covers vast areas such as transportation, food industry, logistics, cosmetics, construction, metallurgy, design and research.

Q4. The smallest material constituting a crystal structure is ________.

(i) Atoms

(ii) Molecules

(iii) Composite materials

(iv) Unit cell

Answer: (d)

Explanation: A unit cell is the building block of a crystal structure.

Q5. How many atoms and molecules are there in 1 gram of Hydrogen?

Answer: By convention, 1 gram of Hydrogen weighs equal to gram atomic mass of hydrogen. Since 1 mole is equivalent to 6.022 x 1023 units, 1 gram of hydrogen contains 6.022 x 1023 atoms of hydrogen.

Now that hydrogen is a diatomic gas, that means its atoms exist in pairs. So, the number of hydrogen molecules in 1 gram of hydrogen is equal to half the number of atoms present in 1 gram of hydrogen. Therefore, 1 gram of hydrogen contains 3.022 x 1023 molecules of hydrogen.

Q6. List each of the following substances as elements, compounds or mixtures.

Milk, sand, wood, iodized salt, water, air, glucose, vitamins, petrol, steam, dry ice, smoke, diamond, mercury, brass, cloud, rain water, benzene, alcohol, amino acids, iron rod.

Answer: The given compounds are listed as elements, compounds and mixtures hereunder:

Elements

Compounds

Mixtures

Diamond

Amino acids

Milk

Mercury

Water

Sand

Iron rod

Glucose

Wood

Vitamins

Air

Steam

Petrol

Dry ice

Smoke

Benzene

Brass

Alcohol

Cloud

Amino acids

Rain Water

Iodized salt

Explanation: Elements are substances made up of only one kind of particle or atoms. Compounds are substances that are made up of two or more different kinds of atoms combined together in a fixed ratio by mass. Elements and compounds both are considered as pure substances.

Mixtures are made up of different compounds mixed together in indefinite ratios. Mixtures are impure substances.

Q7. Assuming the formula weights of the given compounds as x, y and z respectively, determine the equivalent weight of each of the following.

  1. MgCl2
  2. Ca3(PO4)2
  3. Na3PO4.12H2O

Answer: The Equivalent weight is said to be the exact amount of substance that reacts with another element or compound. The formula for the calculation of equivalent weight is given hereunder:

Equivalent weight = Molecular weight / Total positive valency

  1. The formula weight or molecular weight is given as x. The total positive valency is 2.

Hence, Equivalent weight = Molecular weight / Total positive valency

Equivalent weight = x / 2

  1. The formula weight or molecular weight is given as y. The total positive valency is 2 x 3 = 6; as the valency of 1 calcium atom is 2 and the given compound has 3 calcium atoms.

Hence, Equivalent weight = Molecular weight / Total positive valency

Equivalent weight = y / 6

  1. The formula weight or molecular weight is given as z. The total positive valency is 3 x 1 = 3.

Hence, Equivalent weight = Molecular weight / Total positive valency

Equivalent weight = z / 3

Q8. Mention three compounds containing the same percentage composition of C, H and O. Also write the formula of all three chemical compounds.

Answer: Percentage Composition of a fraction of the given compound is defined as the part by mass of that fraction in 100 parts by mass of the compound.

Percentage Composition = (No. of parts by mass of the fraction/ Mol. mass of the compound) x 100

The compounds having the same percentage composition of C,H and O must have the same empirical formula. Thus, the compounds having the same empirical formula- CH2O are HCHO, CH3COOH and C6H12O6. In each of these compounds, the percentage composition of H, C and O are 6.67%, 40% and 53.33% respectively.

Q9. What is the vapour Density of 1 L of a gas that weighs 2.05 g at STP?

Answer: Since we know that the mass of 22.4 L of any gas at STP is equal to its molecular weight. Hence, 22.4 L of the given gas weighs: 22.4 x 2.05 = 45.92 g at STP.

So, the molecular mass of the given gas is 45.92 g.

Now, Vapour Density = Mol. mass/ 2

Vapour Density of the given gas = 45.92 / 2 = 22.96

Q10. Why is the atomic mass an average mass?

Answer: Since most of the elements exist in different isotropic forms. The different isotopes differ in masses and their relative abundance in nature. Hence, an average value of masses is taken.

Q11. Calculate the volume occupied by 1 molecule of water.

Answer: The density of water is 1 g/cm3. Hence, the volume occupied by 1 mole of water i,e. 18 g of water is 18 cm3. This means that 6.022 x 1023 molecules of water occupy 18 cm3.

Hence, 1 molecule of water will occupy 18 / 6.022 x 1023 cm3 i,e. 2.989 x 10-23 cm3.

Q12. Name any 5 methods used in the synthesis of nanoparticles.

Answer: The 5 methods used in the synthesis of nanoparticles are:

  1. Vapour Deposition method
  2. Hydrothermal synthesis
  3. Thermal Decomposition method
  4. Sol-gel method
  5. Microwave synthesis

Q13. How many kinds of nanoparticles are there? Name them.

Answer: Based on the kinds of constituting substances, the nanoparticles can be categorised into 2 groups namely Inorganic and Organic nanoparticles.

Q14. Which void has the largest size among the following?

  1. Triangular void
  2. Octahedral void
  3. Tetrahedral void
  4. Cubic void

Answer: (d)

Explanation: Cubic voids are formed when each spherical unit is placed on the edge of a cube in the 3D space.

Q15. Why are the atomic masses of most of the elements fractional?

Answer: This is because the atomic masses of elements are relative values to that of the mass of carbon-12.

Practise Questions on Materials

Q1. Calculate the amount of carbon dioxide gas that can be produced when 2 moles of carbon are burnt in air.

Q2. How much of Sodium can be obtained from 100 g of Na2SO4?

Q3. One mole of Nitrogen gas at STP is equal to_____.

  1. 6.022 x 1023 moles of Nitrogen
  2. 6.022 x 1023 atoms of Nitrogen
  3. 6.022 x 1023 molecules of Nitrogen
  4. 22.4 g of Nitrogen

Q4. What is the difference between vapours and gases?

Q5. How are 0.50 mol and 0.50 M NaHCO3 different?

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

What is Matter?

Metals and Non-metals

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW