Class 10 Physics Chapter 10 Light-Reflection and Refraction MCQs

Class 10 Physics Chapter 10 Light-Reflection and Refraction MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Light Reflection and Refraction Class 10 Science MCQs are prepared for the better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 10 Physics Chapter 10 Light – Reflection and Refraction

Check the multiple-choice questions for the Class 10 Physics Chapter 10 Light-Reflection and Refraction. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 10 Light-Reflection and Refraction MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. The change in the direction of a wave passing from one medium to another is termed as —————.

  1. Interference
  2. Mirage
  3. Diffraction
  4. Refraction

Answer: (d) Refraction

Explanation: when the direction of the wave is changed, it is termed as refraction.

2. What would be the angle of incidence for a light ray having zero reflection angle?

  1. 180 degree
  2. 90 degree
  3. 0 degree
  4. 45 degree

Answer: (c) 0 degree

Explanation: Since we know ∠i = ∠r for reflecting surfaces, angle of incidence is equal to angle of reflection.

3. Light can be focused on our retina through which of the following phenomena?

  1. Interference
  2. Refraction
  3. Diffraction
  4. Mirage

Answer: (b) Refraction

Explanation: Refraction is the process which helps to focus light on the retina for good vision.

4. Speed of light in a vacuum is represented as —————.

  1. a
  2. v
  3. c
  4. l

Answer: (c) c

Explanation: The symbol to represent speed of light in a vacuum is c.

5. A full length of the image of a distant tall building can be seen using —————.

  1. a convex mirror
  2. a plane mirror
  3. a concave mirror
  4. none of the option

Answer: (a) a convex mirror

Explanation: Convex mirror has the ability to produce an upright image and hence it is used in vehicles too.

6. The ratio of the sine of the angle of incidence to the sine of the angle of refraction is a constant. It is given by ……………………

  1. Faraday’s law
  2. Snell’s law
  3. Newton’s law
  4. Murphy’s law

Answer: (b) Snell’s law

Explanation: Snell’s law is given by Sin i/Sin r = constant

7. Twinkling of stars is due to which optical phenomenon?

  1. Reflection
  2. Interference
  3. Refraction
  4. Divergence

Answer: (c) Refraction

Explanation: Stars twinkle and sparkle due to many refractions that take place inside.

8. The laws of reflection are valid for —————.

  1. a convex mirror
  2. a plane mirror
  3. a concave mirror
  4. all mirrors irrespective of their shape

Answer: (d) all mirrors irrespective of their shape

Explanation: The laws of reflection are valid for all mirrors irrespective of their shapes.

9. Light from the Sun falling on a convex lens will converge at —————.

  1. Radius of curvature
  2. Optical centre
  3. Focus
  4. None of the option

Answer: (c) Focus

Explanation: Rays from the Sun converge at its focus after refraction through the convex lens.

10. Concave lens produces —————.

  1. only virtual image
  2. only erect image
  3. diminished image
  4. virtual, erect, and diminished image

Answer: (d) Virtual, erect, and diminished image

Explanation: Concave mirror has the ability to produce the virtual, erect, and diminished image.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class