Class 11 Physics Chapter 4 Motion In A Plane MCQs

Class 11 Physics Chapter 4 Motion In a Plane MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Motion in a Plane Class 11 physics MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 11 Chapter 4 Motion In A Plane

Check the multiple-choice questions for the 11th Class Physics Motion In A Plane chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 4 Motion In A Plane MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. Which among the following is a scalar quantity?

  1. Force
  2. Mass
  3. Momentum
  4. Velocity

Answer: (b) Mass

Explanation: Mass is the scalar quantity among the given options. Mass is scalar since it has only magnitude and no direction.

2. State true or false: The Vector quantity obeys the triangle law of addition.

  1. True b False

Answer: (a) True

Explanation: Vector quantity features both magnitude and direction. Vector quantity obeys the triangle law of addition and parallelogram law of addition.

3. Which is the vector that gives the position of a point with reference to a point other than the origin of the coordinate system?

  1. Coplanar Vectors
  2. Equal vector
  3. Unit Vector
  4. Displacement vector

Answer: (d) Displacement vector

Explanation: Displacement vector gives the position of a point with reference to a point other than the origin of the coordinate system.

4. Which theorem states that “If a particle under the simultaneous action of three forces is in equilibrium, then each force has a constant ratio with the sine of the angle between the other two forces”?

  1. Lay’s theorem
  2. Lami’s Theorem
  3. Newton’s law
  4. Faraday’s theorem

Answer: (b) Lami’s Theorem

Explanation: Lami’s Theorem states that if ​​f a particle under the simultaneous action of three forces is in equilibrium, then each force has a constant ratio with the sine of the angle between the other two forces.

5. Vectors lying in the same or parallel to the same plane are called ————–

  1. Coplanar vectors
  2. Equal vector
  3. Unit Vector
  4. Displacement vector

Answer: (a) Coplanar vectors

Explanation: Coplanar vectors lie in the same or parallel to the same plane.

6. Dot product is distributive, it is given as

  1. A.(B-C) = A.B*A.C
  2. A.(B+C) = A.B-A.C
  3. A.(B+C) = A.B+A.C
  4. A.(B*C) = A.B/A.C

Answer: (c) A.(B+C) = A.B+A.C

Explanation: We know that dot product is distributive, and can be represented as A.(B+C) = A.B+A.C.

7. Uniform circular motion is given by the formula —————

  1. \(\begin{array}{l}v=\omega r\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}v=\omega + r\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}v=\omega – r\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}v=\frac{\omega}{ r}\end{array} \)

Answer:(a)

\(\begin{array}{l}v=\omega r\end{array} \)

Explanation: When the object follows a circular path at a constant speed, the object is said to be in uniform circular motion. It is given by the formula

\(\begin{array}{l}v=\omega r\end{array} \)
.

8. Motion in a plane is called ———–

  1. Motion in one dimension
  2. Motion in two dimensions
  3. Motion in three dimensions
  4. Motion in four dimensions

Answer: (b) Motion in two dimensions

Explanation: Motion in a plane is also known as motion in two dimensions.

9. Give an example of motion in two dimensions ———–

  1. Motion along a straight line in any direction
  2. Bird flying
  3. A flying kite
  4. Projectile motion

Answer: (d) Projectile motion

Explanation: Projectile motion is an example of motion in two dimensions.

10. Circular motion is a ———–

  1. Motion in one dimension
  2. Motion in two dimensions
  3. Motion in three dimensions
  4. Motion in four dimensions

Answer: (b) Motion in two dimensions

Explanation: Circular motion is an example of motion in two dimensions.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class