Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Materials MCQs

We present to you the latest and updated Class 12 Physics MCQs for Chapter 14, along with their answers. The MCQ Questions with answers for Class 12 Physics, designed as per the latest exam pattern, will help students improve their mastery over the chapter and help them score great marks in board exams.

Download Chapter 14 Semiconductor Materials MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 15 Semiconductor Materials MCQs

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Semiconductor Materials Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. What bonds are present in a semiconductor?

  1. Monovalent
  2. Bivalent
  3. Trivalent
  4. Covalent

Answer: (d) Covalent

Explanation: Covalent bonds are present in a semiconductor.

2. The number of electrons in the valence shell of a semiconductor is

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: (d) 4

Explanation: The number of electrons in the valence shell of a semiconductor is 4.

3. What happens to the forbidden energy gap of a semiconductor with the fall of temperature?

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Unchanged
  4. Sometimes decreases and sometimes increases

Answer: (c) Remains Unchanged

Explanation: The forbidden energy gap of a semiconductor remains unchanged with the fall of temperature.

4. In a P-type semiconductor, the current conduction is due to

  1. Holes
  2. Atoms
  3. Electrons
  4. Protons

Answer: (a) Holes

Explanation: In a P-type semiconductor, the current conduction is due to holes.

5. What is the main function of a transistor?

  1. Simplify
  2. Amplify
  3. Rectify
  4. All of the above

Answer: (b) Amplify

Explanation: The main function of a transistor is to amplify.

6. In a semiconductor, what is responsible for conduction?

  1. Electrons only
  2. Holes only
  3. Both electrons and holes
  4. Neither electrons nor holes

Answer: (c) Both electrons and holes

Explanation: Both electrons and holes are responsible for conduction.

7. What happens to the resistance of semiconductors on heating?

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Remains the same
  4. First increases later decrease

Answer: (b) decreases

Explanation: The resistance of semiconductors decreases on heating.

8. In intrinsic semiconductors at room temperature, the number of electrons and holes are

  1. Unequal
  2. Equal
  3. Infinite
  4. Zero

Answer: (b) Equal

Explanation: In intrinsic semiconductors, the number of electrons and holes are equal.

9. Which of the following is not a universal gate?

  1. NOT
  2. AND
  3. OR
  4. NAND

Answer: (d) NAND

Explanation: NAND is not a universal gate.

10. A p-type semiconductor is

  1. Positively charged
  2. Negatively charged
  3. Uncharged
  4. None of the above

Answer: (a) Positively charged

Explanation: A p-type semiconductor is positively charged.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class