Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 10 Types of Reaction - Combination Reaction - Action of Water on Quicklime Viva Questions with Answers

Q1. What is Combination Reaction?

Answer: Combination reaction is a type of chemical reaction in which two or more reactants combine to form a single product.

Q2. What is the product formed when water reacts with quicklime?

Answer: Calcium hydroxide is formed when water reacts with quicklime.

Q3. What is the common name of calcium hydroxide?

Answer: Calcium hydroxide is commonly called slaked lime.

Q4. What is the molecular formula of calcium hydroxide?

Answer: The molecular formula of calcium hydroxide is Ca(OH)2.

Q5. How do you calculate the molecular mass of Ca(OH)2?

Answer: The molecular mass of Ca(OH)2 is calculated as follows:

Atomic mass of Ca: 40

Atomic mass of O: 16

Atomic mass of H: 1

Molecular mass of Ca(OH)2 = 40 + 16 + 16 + 1 + 1 = 74 g/mol.

Q6. Write the chemical equation for the reaction between water and quicklime?

Answer: CaO + H2O → Ca(OH)2.

Q7. What is the molecular mass of water?

Answer: Molecular mass of water is 18 g/mol.

Q8. What is the molecular mass of calcium oxide?

Answer: Molecular mass of calcium oxide is 56 g/mol.

Q9. In what physical state is the product formed?

Answer: Ca(OH)2 is obtained in solid state. It is seen in powder form.

Q10. What is the physical observation of the reaction between water and calcium oxide?

Answer: The beaker becomes hot.

Q11. Is heat released during the above reaction?

Answer: Yes, heat is released.

Q12. Is the above mentioned reaction endothermic or exothermic?

Answer: The reaction is exothermic.

Q13. Is heat released during the reaction of H2O and CaO?

Answer: Yes, heat is released.

Q14. What is the common name of calcium oxide?

Answer: Calcium oxide is commonly called quick lime.

Q15. What are the uses of calcium hydroxide?

Answer: Calcium hydroxide is used in the paper industry, sewage treatment and is an important starting material for production of ammonia.

Download Class 10 Chemistry Viva questions on Types of Reaction – Combination Reaction – Action of Water on Quicklime by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

DOWNLOAD

App NOW