Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 10 Types of Reaction Displacement Reaction - Iron Nails Kept In Copper Sulphate Solution Viva Questions with Answers

Q1. What is Displacement Reaction?

Answer: Displacement reaction is a type of chemical reaction in which an element is replaced or displaced by another element in a compound. .

Q2. Write a general equation for the displacement reaction.

Answer: A + BC → AC + B is the general equation for displacement reaction.

Q3. What is the balanced equation for the reaction between iron and copper sulphate?

Answer: The balanced equation is:

Fe(s) + CuSO4(aq) → FeSO4(aq) + Cu(s)

Q4. Which element is displaced by iron in the above reaction?

Answer: Copper is displaced by iron in the reaction.

Q5. Why is copper displaced by iron?

Answer: Iron is more reactive than copper. Therefore iron displaces copper from its salt solution.

Q6. Is the above displacement reaction an example of a redox reaction?

Answer: Yes, the above reaction is an example of redox reaction.

Q7. What is the oxidation state of iron in FeSO4 ?

Answer: The oxidation state of iron in FeSO4 is +2.

Q8. What is the oxidation state of copper in CuSO4 solution?

Answer: The oxidation state of copper in CuSO4 solution is +2.

Q9. What are the oxidation state of elemental copper and elemental iron in

Fe(s) + CuSO4(aq) → FeSO4(aq) + Cu(s) ?

Answer: The oxidation state of elemental copper and elemental iron is zero (0).

Q10. What is the colour of the CuSO4 solution?

Answer: CuSO4 solution is blue in colour.

Q11. What is the physical observation when the above displacement reaction occurs?

Answer: The colour of CuSO4 solution changes from blue to pale green and a brown coating of copper is observed on the iron nail.

Q12. What is the colour of ferrous sulphate solution?

Answer: The colour of ferrous sulphate solution is green.

Q13. What changes in concentration of solutions occur during the above displacement reaction?

Answer: The concentration of ferrous sulphate solution increases and the concentration of copper sulphate solution decreases.

Q14. Is there any requirement for heat for the reaction to take place?

Answer: No, the reaction takes place at room temperature.

Q15. What is the atomic mass of iron and copper?

Answer: The atomic mass of iron is 56 g/mol and the atomic mass of copper is 63.5 g/mol.

Q16. What is the molecular mass of FeSO4 and CuSO4 ?

Answer: Atomic mass of FeSO4 is :

Atomic mass of iron = 56 g/mol

Atomic mass of sulphur = 32 g/mol

Atomic mass of oxygen = 16 g/mol

Atomic mass of copper = 63.5 g/mol.

Molecular mass of FeSO4 = 56 + 32 + (16 ✕ 4) = 152 g/mol

Molecular mass of CuSO4 = 63.5 + 32 + (16 ✕ 4) = 159.5 g/mol

Q17. What precautions should be taken while performing this experiment?

Answer:

1) Do not touch copper sulphate solution as it is poisonous.

2) Rub the iron nail with sand to remove any rust or grease.

Q18. What is the reactivity series of metals?

Answer: The reactivity series of metals is an arrangement of different metals in a descending order of reactivity.

Download Class 10 Chemistry Viva questions on Types of Reaction – Displacement Reaction – Iron Nails Kept In Copper Sulphate Solution by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

DOWNLOAD

App NOW