Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Gold Questions

Gold (Au) is a rich, glossy yellow precious metal that belongs to Group 11 (Ib) of Period 6 of the periodic table. Gold possesses a number of characteristics that have made it extremely precious throughout history.

It has an attractive colour and brightness, is virtually indestructible, is highly flexible, and is frequently found in nature in a relatively pure form. Because of its perceived worth from the beginning, gold’s history is unparalleled to that of any other metal.

Definition: Gold has the symbol Au and the atomic number 79, making it one of the higher atomic number elements found in nature. It is a thick, soft, malleable, and ductile metal that is bright, somewhat orange-yellow in colour. Gold is a group 11 element and a transition metal.

Gold Chemistry Questions with Solutions

Q1: Gold is a good conductor of

  1. heat
  2. electricity
  3. heat and electricity
  4. None of them

Answer: (c) heat and electricity

Q2: In electrorefining of copper some gold is produced as:

  1. cathode mud
  2. anode mud
  3. cathode deposit
  4. anode deposit

Answer: (b) anode mud

Q3: In the equation, 4X + 8CN + H2O + O2 → 4[X(CN)2] + 4OH, the metal X is

  1. copper
  2. iron
  3. gold
  4. Zinc

Answer: (c) gold

Q4: Give the chemical properties of Gold.

Answer:

  • Chloro-auric acid and auric chloride are the most prevalent gold compounds.
  • Most acids are insoluble in gold, but it can be dissolved in Aqua Regia (Royal Water). Gold forms a tetrachlorocuprate anion in Aqua Regia, which is a combination of hydrochloric acid and nitric acid. It also dissolves cyanide in alkaline solutions.
  • According to the reactivity series of metals, gold is one of the least reactive metals. It’s immediately after platinum, the least reactive metal.

Q5: Mention the applications of Gold in the electronics industry.

Answer:

Gold is a highly efficient electrical conductor. Small voltages can be adequately carried by the precious metal while remaining corrosion-free. As a result, gold-based electrical components and gadgets are extremely trustworthy.

For these reasons, gold is commonly utilised in electronic devices, including connections, connecting lines, and connection strips. Gold traces can be found in almost all electronic gadgets, including microwaves.

Q6: Give reasons for the following:

(i) Gold is found in nature as an element in the free state.

(ii) An alloy of gold is used in dentistry.

Answer:

(i) Gold is a non-reactive metal, meaning it doesn’t react with air or water. As a result, gold can be found in nature as a free element.

(ii) Gold is a non-poisonous and non-hazardous metal. Acids have no effect on it. In nature, it is extremely malleable and ductile. As a result, it is appropriate for use in dentistry.

Q7: What are the isotopes of Gold?

Answer:

Isotopes are various versions of the same element with different atomic numbers but different mass numbers, or varying amounts of neutrons. Gold (Au79) has one stable isotope, Au-197, and 36 radioisotopes, the most stable of which is Au-195, which has a half-life of 186 days. The heaviest mono-isotopic metal element is currently known to be gold.

Q8: Arrange the metals gold, copper, iron and magnesium in order of their increase in reactivity.

Answer:

Au < Cu < Fe < Mg is increasing order of reactivity.

Q9: What elements does gold react with?

Answer:

On the Periodic Table, gold is one of the least reactive elements. It never rusts or corrodes since it doesn’t react with oxygen. Air, water, alkalis, and all acids have no effect on gold, with the exception of aqua regia (a mixture of hydrochloric and nitric acids), which can dissolve gold.

Q10: How many electrons does the element gold have?

Answer:

The 79th element in the periodic table is gold. It has 79 protons in its nucleus and 79 electrons on the outside.

Q11: Give the general properties of element Gold.

Answer:

Element Properties

atomic number

79

atomic weight

196.96657

melting point

1,063 °C (1,945 °F)

boiling point

2,966 °C (5,371 °F)

specific gravity

19.3 at 20 °C (68 °F)

oxidation states

+1, +3

electron configuration

[Xe]4f145d106s1

Q12: Why is gold a transition metal?

Answer:

Gold is a transition metal in terms of chemistry. Transition metals are remarkable in that they can connect with other elements not only with their outermost electron shell (the negatively charged particles that spiral around the nucleus of an atom), but also with their outermost two shells.

Q13: How does gold occur with other elements in nature?

Answer:

While the amount of gold present in copper and lead deposits is often insignificant, it is easily collected as a byproduct of the refining of those base metals. Large quantities of gold-bearing rock rich enough to be called ores are uncommon. Hydrothermal veins, where gold is coupled with quartz and pyrite, and placer deposits, both consolidated and unconsolidated, which are generated by the weathering of gold-bearing rocks, are the two forms of gold deposits known.

Q14: Where is Gold found on Earth?

Answer:

In low concentrations, gold can be found in the crust and mantle. Gold is discovered as ore in rocks, rather than being created.

Gold can be found all over the earth and in the sea, but there are several natural sites where we may get a much larger concentration of this golden metal. Gold is most commonly associated with quartz veins found in granite and rock on our planet Earth.

Gold is frequently discovered in rock formations. It’s also found in waterways that have passed through these rock and mineral formations as a secondary source.

The world’s largest gold reserves are found in two continents: Africa and India. South Africa is the continent with the highest concentrations of gold among these two continents.

Q15: Where is Gold mainly used?

Answer:

The world’s consumption of newly generated gold is roughly 50% in jewellery, 40% in investment, and 10% in industrial.

Commercial Chemistry

The salt cyanide is formed when gold dissolves in alkaline potassium solutions. It’s a procedure that’s been utilised to extract metallic gold. Gold cyanide is an electrolyte used in the electroplating and electroforming of gold on base metals.

Colloidal gold is made from gold chloride solutions. Red-coloured glasses with regularly sized sphere-shaped gold nanoparticles are made with gold chloride and gold oxide.

Electronics

The most common modern use of gold is in the production of electronic devices.

Gold is a highly efficient conductor that can transmit these tiny currents while being corrosion-free. Gold-plated electronic components are extremely durable. Connectors, switches, connection strips, soldered joints, and connecting wires all contain gold.

Almost every complex electronic equipment contains a little quantity of gold. Calculators, cell phones, global positioning system (GPS) units, and other small electronic devices fall under this category. Gold is found in most major electronic appliances, such as televisions.

Gold may be found in a variety of areas on a typical desktop or laptop.

Medicine

A few medical disorders are treated with gold as a medicine.

Gold had a reputation in the nineteenth century for being a “nervine,” or a therapy for nerve illnesses. Gold was used to treat depression, epilepsy, headaches, and glandular disorders like impotence and amenorrhea.

A small amount of gold is used to treat lagophthalmos, which is the inability of a man to totally close his eyes.

A diagnosis may include the use of radioactive gold.

Bridges, fillings, crowns, and orthodontic items are all made of gold alloys. Gold is utilised in dentistry because it is chemically inert, non-allergenic, and easy to work with for dental specialists.

Practise Questions on Gold

Q1: What is Gold?

Q2: Why is Gold symbolized as Au?

Q3: Why we use Gold instead of copper in electronics?

Q4: Arrange the following in the order of decreasing reactivity of metals:

magnesium, potassium, iron, gold

Q5: An archaeologist found a gold coin, a silver bracelet and an iron sword while digging at a site. On washing them carefully, he found that while the gold coin shone brightly, the iron sword had a reddish brown colour and was chipped from the sides and the silver bracelet had turned black. Explain these observations.

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW