Karnataka Board SSLC Class 10 Social Science Question Paper with Solutions 2020

Karnataka SSLC Class 10 Social Science question paper with solutions 2020 is an essential resource for students. Students’ preparation will be completely in vain if they don’t practice previous year question paper of Social Science. The question paper is designed by the Karnataka Board according to the latest syllabus. The solutions are of great help for students while solving the question paper. By solving the previous year question paper students can get an idea of the real question paper, exam pattern, important questions, etc.

Students should solve the previous year paper regularly to evaluate their preparation level and improve their learning. The answers are explained in detail so that students can easily grasp it. In this article, to help students we have provided pdf of KSEEB Class 10 Social Science question paper solutions of 2020.

Download SSLC Social Science Question Paper 2020 PDF

Download SSLC Social Question Paper Solution 2020 PDF

KSEEB Class 10 Science Question Paper With Solution 2020


 

kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 01
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 02
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 03
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 04
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 05
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 06
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 07
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 08
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 09
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 10
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 11
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 12
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 13
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 14
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 15
kseeb class 10 previous year social science solutions 2020 16

 

Four choices are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most inappropriate. Choose the correct answer and write the complete answer along with its letter of alphabet.

1. In 1453 the City of Constantinople was captured by

(A) the Arabs

(B) the Ottoman Turks

(C) the Italians

(D) the Portuguese.

Answer: (B) — Ottoman Turks

2. Quit India Movement provided leadership to non-Congress leaders. Identify the Non-Congress leader from the following:

(A) Kasturba Gandhi

(B) Dr. B. R. Ambedkar

(C) Jayaprakash Narayan (

D) Maulana Abul Kalam Azad.

Answer: (C) — Jayaprakash Narayan

3. The Prime Minister of India who signed the Panchsheel Principles with China’s Premier Chou En-Lai was

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Lal Bahadur Shastri

(C) Indira Gandhi

(D) Atal Bihari Vajpayee.

Answer: (A) — Jawaharlal Nehru

4. “Balika Sanghas” for the empowerment of girls have to be found and maintained by

(A) Child Right Protection Units

(B) Children Gram Sabha

(C) Child Protection Committee

(D) Anganwadis.

Answer: (D) — Anganawadis

5. Dras near Kargil has recorded the lowest temperature, because it is

(A) in the area of vertical rays of the sun

(B) near to the sea

(C) in a very high altitude

(D) influenced by South-West Monsoon.

Answer: (C) — in a very high altitude

6. Article 21 of our Constitution says.

(A) It is the duty of the government to support the educational interest of Scheduled Castes and Tribes

(B) It provides for the establishment of Minority educational institutions

(C) It provides that social justice and people’s welfare is the duty of the State Government

(D) It provides education as the Fundamental Right of every child.

Answer: (D) — It provides education as the Fundamental Right of every child.

7. The non-tax revenue collected by the government among the following is

(A) Goods and Services Tax (GST)

(B) Various penalties

(C) Import-Export taxes

(D) Stamp duty.

Answer: (B) — Various penalties

8. The entrepreneur popularly known as “Father of the White Revolution” is

(A) Dr. Pratap Reddy

(B) Naresh Goyal

(C) Verghese Kurien

(D) Kiran Mazumdar Shah.

Answer: (C) — Varghese Kurian

II. Answer the following questions in a sentence each:

9. Who implemented ‘dual government’ in Bengal?

Answer: Robert Clive

10. How did Governor-General William Bentinck support Raja Rammohan Roy’s fight against Sati system?

Answer: Brought in a law prohibiting Sati System in 1829

11. When is Human Rights Day celebrated?

Answer: 10th December

12. What is female foeticide?

Answer: An attempt to stop the natural growth of a female foetus or aborting.

13. The Tropical Deciduous Forests are also called “Monsoon Forests”. Why?

Answer: The Tropical Deciduous Forests are also called “Monsoon Forests because

They shed their leaves during spring or early summer.

14. What is density of population?

Answer: Number of people living per square kilometre.

15. What is Barter system ?

Answer: Exchange of goods for goods without the use of money.

16. Why is March 15, 1962 an important day in the history of World Consumers’ movement ?

Answer: U.S. President John F. Kennedy adopted a legislation comprising of four rights.

III. Answer the following questions in two sentences and four points each :

17. How could the British place Indian states under their control through Subsidiary Alliance?

Answer: The British place Indian states under their control through Subsidiary Alliance

  • Keep the British army
  • Bear the expenses / wages of army
  • appoint a British Resident
  • Not to appoint any other Europeans
  • Permission from the Governor General for any agreement/pact.

18. How was Goa liberated from Portuguese in 1961?

Answer: Goa was liberated from Portuguese in 1961

  • Sustained protest
  • Arrival of Portuguese army from Africa and Europe
  • Satyagrahis declared exit of Portuguese in 1955
  • Take over of Goa by Indian military in 1961.

19. What are the aims of India’s Foreign Policy?

OR

Explain the functions of the UN Security Council.

Answer: The aims of India’s Foreign Policy are

  • National Security
  • Enriching economy
  • Spreading the cultural richness
  • Increasing friendly countries and check enemies
  • World peace and co-existence.

Answer: The functions of the UN Security Council are

  • Solve global problems peacefully
  • Deploys U.N. peace keeping force
  • Selects the judge of International Court of Justice
  • Suggests the nomination of Secretary General.

20. How does social stratification exist in different forms?

OR

Which way did D. Devraj Urs bring social reforms in Karnataka in 1970’s?

Answer: Social stratification exist in different forms

  • Primitive society
  • Slavery
  • Estate system
  • Varna system
  • Caste system.

Answer: D. Devraj Urs brought social reforms in Karnataka in 1970’s

  • Legal measures to free the downtrodden
  • Free the farmers from tenancy system
  • Abolition of bonded labour
  • Releasing the farmers from debt
  • Eradicate the practice of carrying night soil on head.

21. Distinguish between Eastern Ghats and Western Ghats.

Answer: The difference between Eastern Ghats and Western Ghats are:

Eastern Ghats

Western Ghats

Mahanadi Valley to the Nilgiri hills

Tapi Valley to Kanyakumari

Not continuous

Continuous

Not very high

High

Separated by river valleys

Not separated and more rainfall

22. What are the causes for soil erosion?

Answer: The causes for soil erosion are:

  • Deforestation
  • Overgrazing
  • Shifting cultivation
  • Faulty methods of cultivation
  • Using topsoils for bricks, tiles etc.
  • Floods
  • Landslides.

23. “Self help groups have increased the dignity and autonomy of women.” How ?

Answer: Self help groups have increased the dignity and autonomy of women

  • To share meagre resources
  • Obtain external support
  • Undertake joint business
  • Manage accounts and bank transactions
  • Take up income generating activities
  • Earn, spend and save at their willingness
  • Loans and subsidies
  • Al round development.

24. “Globalisation has benefited the consumers.” Elucidate.

Answer: Globalisation has benefited the consumers in the following ways.

  • Generates wider range of products and services
  • Availability of similar products all over the world
  • Wider choice of goods and services
  • Competition keeps the costs down
  • Availability of best quality products.

IV. Answer the following questions in six sentences each:

25. “The new thinking and perception emerged because the British Education created a new generation of Indians.” How?

Answer: The new thinking and perception emerged because the British Education created a new generation of Indians

  • Developed modernity, secularism, democratic attitude, rationality, Nationalistic ideals
  • Impetus to local literature / languages
  • Periodicals
  • Social / religious reformation movements
  • Fresh thinking
  • Influence of freedom struggles across the world
  • Appreciation for their rich tradition.

26. Explain the Rebellion of Bedas of Hulagali.

OR

Explain the aims of Arya Samaj.

Answer: The Rebellion of Bedas of Hulagali

  • British banned the usage of weapons in 1857
  • Bedas kept guns — part of custom
  • Rebelled when were asked to surrender the firearms
  • Bedas of Manturu, Bodani, Alagundi joined
  • British army entered Hulagali
  • Bedas were suppressed
  • Rebells were hanged till death.

Answer: The aims of Arya Samaj are

  • All Hindus should believe one formless God
  • Rejected caste system
  • Encouraged intercaste marriages
  • Equality of men-women
  • Should study vedas and ancient texts.

27. “The Second World War was the most devastating war.” How?

Answer: The Second World War was the most devastating war

  • More than 30 countries participated
  • Great economic depression
  • Great hardships in Europe and USA
  • Life standard of people dropped
  • Industrial / agricultural growth stagnated
  • Unemployment
  • Millions of people died
  • Use of atom power
  • Destruction of many towns.

28. What are your suggestions to eradicate communalism being an internal problem of India?

Answer: The suggestions to eradicate communalism are:

  • Uniform civil code
  • Equality among citizens
  • Secular values
  • National interest
  • Foster the faiths of all people
  • Check communalism
  • Support the integrity, equality and fraternity
  • Respect to cultural diversity
  • Commitment for secular society.

29. Differentiate between the labourers from organised sector and unorganised sector.

Answer: The difference between the labourers from organised sector and unorganised sector are:

Organised Sector Labourers

Unorganised Sector Labourers

Legal provisions

No legal provisions

Specific work

No specific work

Employment security

No employment security

Fixed wages and allowances

No fixed wages and allowances

Fixed time duration

No fixed time duration

Mandatory to pay taxes

No tax provisions

Medical facilities

No medical facilities

Paid leave

No paid leave

30. What is the importance of transport and communication?

OR

Mention the factors that influence the localisation of industries.

Answer: The importance of transport and communication are:

  • Develops resources
  • Agricultural progress
  • Industrial progress
  • Widen the market
  • Increase internal / external trade
  • Provides employment
  • Raises income / standard of living
  • Encourages tourism
  • Helps defence.

Answer: The factors that influence the localisation of industries are:

  • Raw materials
  • Power
  • Transport and communication
  • Market facilities
  • Capital
  • Labour
  • Water supply
  • Ideal climate
  • Government policies.

31. List out the precautionary measures of earthquakes.

Answer: The precautionary measures of earthquakes are:

  • Avoid human settlement
  • Earthquake resistant buildings
  • Use high quality building material
  • Avoid high rise buildings
  • Restrict over underground water mining
  • Restrict urban growth
  • Avoid large dams / reservoirs

32. What are the key features of Panchayat Raj system in India?

OR

What are the functions of Reserve Bank of India?

Answer: The key features of Panchayat Raj system in India are:

  • Three tier structure of Panchayats
  • Direct / periodic elections
  • Reservation
  • Provision of financial, administrative, budget, audit responsibilities
  • Provision for executive / support staff
  • Strict procedure for dissolution and formation of Panchayats.

Answer: The functions of Reserve Bank of India are:

  • Monopoly of note issue
  • Banker to government
  • Banker’s Bank
  • National Clearing House
  • Controller of Credit
  • Custodian of Foreign Exchange Reserves
  • Promotion of Banking Habits.

33. Mention the financial services provided by the post offices.

OR

List out the main functions of an entrepreneur.

Answer: The financial services provided by the post offices are:

  • Post Office Savings Bank
  • Issue of National Savings Certificates
  • Kissan Vikas Patra
  • Monthly Recurring Deposits
  • Postal Life Insurance
  • Pension payment
  • Money Transfer
  • Postal Banking.

Answer: The main functions of an entrepreneur are

  • Plans business activities
  • Organises factors of production
  • Takes decisions about product, technology, marketing, employment etc.
  • Co-ordinates things
  • Introduces new methods
  • Handles budget
  • Bears risk
  • Gives directions to the business firms.

V. Answer the following question in about eight sentences each:

34. Explain the causes for the failure of the First War of Indian Independence of 1857.

Answer: The causes for the failure of the First War of Indian Independence of 1857

  • Restricted to a small part of India
  • Concentrated on the rights of kings / queens
  • Not planned
  • Disunity among soldiers
  • Lacked direction and leadership
  • Lacked discipline and organizing skills
  • Lacked military strategies, planning capabilities, soldiering skills
  • No definite aim
  • Indian kings loyal to the British
  • Plundering and other crimes by the sepoys.

35. Illustrate the concern for social equality of Dr. B. R. Ambedkar.

OR

How did radicals further intensify the Indian Freedom Struggle?

Answer: The concern for social equality of Dr. B. R. Ambedkar

  • Political freedom without social freedom is meaningless
  • Strategies to destroy caste system
  • Mahad and Kalaram Movements
  • Suggested means to unshackle the bondage of downtrodden in the Round Table conferences
  • Separate electorate constituencies for untouchables
  • Bahishkruta Hitakarini Sabha
  • Swatantra Karmika Party
  • Published Prabudha Bharatha, Janatha, Mookanayaka and Bahishkruth Bharatha.
  • Justice for farm labourers
  • Legal guarantee against untouchability in the constitution.

Answer: The radicals further intensify the Indian Freedom Struggle

  • Spread Swadeshi movement throughout the country
  • Tilak declared ‘Swaraj is my Birth Right, I would definitely get in back’.
  • Aim was complete freedom
  • Organised common people
  • Employed religious celebrations to organise people
  • Ganesha, Shivaji, Durga celebrations
  • Tilak published Kesari, Maratha
  • Influenced common people to protest
  • Radical writings
  • Tilak published Geetharahasya
  • Lal, Bal, Pal, Aurabindo Ghosh — Prominent radicals
  • Criticised and opposed the British
  • Opposed partition of Bengal
  • Took issues to the door steps.

36. Describe the relationship between India and China from Sindhu River Civilisation till recent times.

Answer: The relationship between India and China from Sindhu River Civilisation

  • Goes back to Mesopotamia and Sindhu river civilisation
  • Acceptance of Buddhism in China
  • Business relationship between rulers
  • Discussion of China’s silk in Kautilya’s Arthashastra
  • Panchasheela principles
  • Tibetian crisis
  • War in 1962
  • Border disputes
  • Arunachal Pradesh dispute
  • BRICS Nations.

37. What is the importance of agriculture in our country’s economic progress?

Answer: The importance of agriculture in our country’s economic progress

  • Ancient occupation
  • 65% of people depend on agriculture
  • Economic progress
  • Source of livelyhood
  • Source of food and fodder
  • National income and revenue
  • Supports tertiary sector
  • Influence on political and social situation
  • Supports industries.

VI. 38. Draw an outline map of India and mark the following:

a) 231/20 North Latitude

b) Govinda Sagar

(c) Mumbai High

(d) Tuticorin.

Karnataka Class 10 Social Science 2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class