Adiabatic Process

The adiabatic process is that would not take part in the transfer of heat or matter coming to or coming out of a system. The underlying assumption as the process being adiabatic is simplifying assumption that has been made frequently.

Adiabatic Process

The adiabatic process is that would not take part in the transfer of heat or matter coming to or coming out of a system. The underlying assumption as process being adiabatic is simplifying assumption that has been made frequently.

For instance, the gas compression within an engine cylinder is expected to happen so fast that on the compression process time scale, a minimum amount of the energy of the system could be produced and sent out in the form of heat.

Despite the cylinders being not insulated and has a conductive nature, the process is deemed to be adiabatic. The same could be considered to be true for the enlargement process of such a system.

Reversible Adiabatic Process

A Reversible Adiabatic Process is also called an  Isentropic Process. It is an idealized thermodynamic process that is adiabatic and in which the work transfers of the system are frictionless; there is no transfer of heat or of matter and the process is reversible.Such an idealized process is useful in engineering as a model of and basis of comparison for real processes.

Adiabatic Process Example

There are several instances, some are stated below:

  • It is a process where when there is a gas compression and heat is generated. One of the simplest examples would be release of air from a pneumatic tire.
  • Adiabatic Efficiency is applied to devices such as nozzles, compressors, and turbines. One of the good applications of the adiabatic process.
  • The pendulum oscillating in a vertical plane is an example of it.
  • A quantum harmonic oscillator is also an example of adiabatic system.
  • When we put the ice into the ice box, no heat goes out and no heat comes in.

Adiabatic Process Important Questions

Q1. What is adiabatic process?

Ans: Adiabatic process is defined as a thermodynamic process in which there is no transfer of either heat or the matter from the system and has an insulated surrounding.

Q2. What happens to entropy during an adiabatic process?

Ans: During an adiabatic process, the change in entropy is zero.

Q3. Name the gas that has the highest value of the adiabatic index.

Ans: Helium has the highest value of the adiabatic index.

Q4. What is adiabatic index?

Ans: Adiabatic index is also known as the heat capacity ratio which is defined as the ratio of heat capacity at constant pressure and constant volume and is given as:

\(\gamma =\frac{C_{P}}{C_{V}}=\frac{c_{P}}{c_{V}}\)

Where,

  • C is the heat capacity
  • c is the specific heat capacity
  • P is the constant pressure
  • V is the constant volume

Q5. What is absolute zero?

Ans: Absolute zero is defined as the lowest temperature possible which occurs at 0°K

or -273.15℃ or -460℉.

Q6. What is the latent heat of a steam at atmospheric pressure?

Ans: It is 2257 kJ/kg.

Q7. Name the laws that are applicable to the behaviour of the perfect gas.

Ans: Following are the laws that are applicable to the behaviour of the perfect gas:

  • Boyel’s law
  • Charle’s law
  • Gas-Lussac law

Q8. What is Boyle’s law?

Ans: Boyle’s law states that the volume of an ideal gas is inversely proportional to its absolute pressure at a constant temperature. It is given as:

P1*V2=P2*V2.

Q9. What is Charle’s law?

Ans: Charle’s law states that the volume of a gas varies directly with temperature when the pressure is kept constant.

Q10. What is Otto cycle?

Ans: Otto cycle is defined as the thermodynamic cycle of an internal combustion engine to produced work. It is used in an automobile petrol engine.


Practise This Question

Chintu was holding an object in his hand and he was able to see Mintu through the object very clearly. What could the object possibly be.