Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Electric Field Lines Questions

Electric field lines were introduced by Michael Faraday. Electric field lines to help imagine electric fields. Electric field lines are always perpendicular to the surface of the charge. The number of electric field lines and the magnitude of charges is proportional to each other.

Read more: Electric Field Lines

Important Electric Field Lines Questions with Answers

1. What does the arrow on electric field lines indicate?

  1. Magnitude
  2. Strength
  3. Frequency
  4. Direction

Answer: d) Direction

Explanation: An arrow on the curve indicates the direction of the electric field.

2. Choose the correct answer: Electric field lines originate from ______ charge.

  1. Positive
  2. Negative

Answer: a) Positive

Explanation: From a positive charge, the electric field lines are generated.

3. State true or false: Electrostatic field lines do not form any closed loops.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: a) TRUE

Explanation: Electric fields are conservative in nature and electric field lines do not form a closed loop.

4. Where do the electric field lines end?

The electric field lines begin from positive charges and end at negative charges.

5. The field lines are ______ to the surface of the charge.

  1. Parallel
  2. Perpendicular
  3. Neither parallel nor perpendicular
  4. None of the options

Answer: b) Perpendicular

Explanation: As per the properties of the electric field lines, they are perpendicular to each other.

6. Choose YES or NO: Two field lines can cross each other.

  1. YES
  2. NO

Answer: b) NO

Explanation: As per the properties of electric field lines, they never cross each other.

7. Who introduced the electric field lines?

  1. Kepler
  2. Newton
  3. Faraday
  4. Albert Einstein

Answer: c) Faraday

Explanation: Michael Faraday was the first person to introduce electric field lines.

8. Electric field lines are considered to be continuous in _______

  1. A charge-filled region
  2. A charge-free region

Answer: b) a charge-free region

Explanation: Electric field lines are considered to be continuous curves in a charge-free region.

9. The number of field lines as well as magnitude of charge are ______.

  1. Proportional to each other
  2. Not proportional to each other
  3. Half of each other
  4. Twice the other

Answer: b) Proportional to each other

Explanation: The number of field lines as well as the magnitude of charge is proportional to each other.

10. State true or false: Electric field lines point away from a positive charge and towards a negative point.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: a) TRUE

Explanation: Electric fields originate at a positive charge and terminate at a negative charge.

Watch the video for the one-shot revision of electric charges and fields

Practice Questions

  1. What is an electric charge?
  2. What are the properties of electric charge?
  3. What are the rules for drawing electric field lines?
  4. What is an electric field line?
  5. Do the magnetic field lines crossover?
close
close

DOWNLOAD

App NOW