Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Class 12 Chemistry Chapter 10 Haloalkanes and Haloarenes MCQs

Class 12 chemistry MCQs with answers are provided here for chapter 10 Haloalkanes and Haloarenes. These MCQs are based on the CBSE board curriculum and correspond to the most recent Class 12 chemistry syllabus. By practising these Class 12 Multiple choice questions, students will be able to quickly review all of the ideas covered in the chapter and prepare for the Class 12 Annual examinations as well as other entrance exams such as NEET and JEE.

Download Chapter 10 Haloalkanes and Haloarenes MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 12 Haloalkanes and Haloarenes MCQs

1. What is the class of the substitution product of LiAlH4 and an alkyl halide reaction?

a) Haloalkane

b) Alkyl nitrite

c) Nitroalkane

d) Hydrocarbon

Answer: d

Explanation: The H atom in LiAlH4 acts as a nucleophile, attacking and substituting the halogen in the alkyl halide to generate the basic hydrocarbon.

2. Which of the following statements about SN2 mechanisms is incorrect?

a) The transition state is stable

b) The complete mechanism takes place in a single step

c) The rate of the reaction depends on the concentration of both reactants

d) There is an inversion of configuration

Answer: a

Explanation: The carbon atoms are concurrently attached to the entering nucleophile and the existing group in the transition state of SN2 processes, and are thus connected to five atoms at the same time. It is impossible to isolate such a geometry since it is unstable.

3. A mono haloarene is an example of __________

a) aliphatic halogen compound

b) side-chain substituted aryl halide

c) alkyl halide

d) aromatic halogen compound

Answer: d

Explanation: A mono haloarene is a halogenated benzene ring with the halogen linked straight to it. Aromatic halogen compounds with the halogen not directly linked to the benzene ring are side chain substituted aryl halides.

4. What is 3-Bromopropene’s common name?

a) Allyl bromide

b) Vinyl bromide

c) Tert-Butyl bromide

d) Propylidene bromide

Answer: a

Explanation: The parent chain of 3-Bromopropene has three C atoms, with a double bond at C-1 and Br at C-3. As a result, it is an allylic halide because Br is connected to the C adjacent to the C-C double bond.

5. Which of the following is the right name for the compound H3C-CHCl2?

a) 1,2-Dichloroethane

b) Ethylene dichloride

c) Ethylidene chloride

d) Vic-dichloride

Answer: c

Explanation: Both halogens are on the same carbon atom in the given molecule, making it a dihaloalkane. These are also known as alkylidene halides or gem-dihalides.

6. What is the catalyst in the chloroalkane reaction of a primary alcohol with HCl?

a) red phosphorous

b) concentrated H2SO4

c) anhydrous ZnCl2

d) pyridine

Answer: c

Explanation: The presence of anhydrous ZnCl2 in alcohols is supposed to disrupt the C-O bond. ZnCl2 is a Lewis acid that reacts with the alcohol group’s oxygen.

7. When ethanol combines with PCl5, it produces three products: chloroethane, hydrochloric acid, and ______. What is the third item on the list?

a) Phosphorus acid

b) Phosphoryl chloride

c) Phosphorus trichloride

d) Phosphoric acid

Answer: b

Explanation: CH3CH2OH reacts with PCl5 to produce CH3CH2Cl, POCl3 (phosphoryl acid), and HCl. This is a procedure for making chloroalkanes from alcohols.

8. Which of the following substances has the highest melting point?

a) Chloromethane

b) Tetrachloromethane

c) Trichloromethane

d) Dichloromethane

Answer: b

Explanation: As the molecule masses and the number of halogen atoms grows, the boiling points and intermolecular forces of attraction increase as well.

9. Which sequence should isomeric dichlorobenzenes be boiled in?

a) para>ortho>meta

b) meta>ortho>para

c) ortho>meta>para

d) para>meta>ortho

Answer: a

Explanation: In comparison to meta and ortho isomers, para isomers have the highest melting temperatures due to their symmetry and ease of fitting into a crystal lattice.

10. Which of the following statements about the interaction between C2H4 and Cl2 in CCl4 is incorrect?

a) It results in the formation of a vicinal dihalide

b) It results in the discharge of a reddish-brown colour

c) It results in the formation of a colourless compound

d) It results in the breaking of the C-C double bond

Answer: b

Explanation: When Br2 interacts with an alkene to generate a vic-dihalide, it gives off a reddish-brown colour. As a result, it’s a crucial test for detecting a double bond.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW