Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Enantiomers Questions

A carbon atom which is bonded to four different atoms or groups in the molecule is called Chiral carbon or stereocentre or Stereogenic centre or an asymmetric carbon atom (Chirality center). The molecule having asymmetric carbon atoms lacks a plane of symmetry. These molecules show enantiomer pairs. For example: in the Lactic acid the middle carbon atom contains four different groups this carbon is known as chiral carbon.

Definition: Enantiomers can be defined as one of two different stereoisomers of a compound which is the mirror image of the second stereoisomer of that compound. Enantiomers can be classified as specific types of optical isomers. The two enantiomers of a compound must be non-superimposable on each other. Therefore, enantiomers can be alternately defined as optical isomers that are non-superimposable mirror images of each other. The presence of a single chiral atom (or a structural feature in a compound that results in something similar) can result in the compound as a whole having two different possible structures, each of which are non-superimposable mirror images of each other. Each of these possible structures can be referred to as an ‘enantiomorph’. The structural property of a chemical compound that allows it to have two different possible enantiomorphs is often referred to as enantiomorphism.

Enantiomers Chemistry Questions with Solutions

Q1. Which of the following compounds may not exist as enantiomers?

a.) CH3CH(OH)CO2H

b.) CH3CH2CH(CH3)CH2OH

c.) C6H5CH2CH3

d.) C6H5CHClCH3

Correct Answer– (c.) C6H5CH2CH3

Q2. Which of the following statements is false?

a.) Enantiomers have the same melting point and boiling point

b.) A mixture containing equal amounts of enantiomers is optically inactive

c.) Enantiomers have the same chemical properties

d.) A mixture containing two enantiomers can be separated into fractions containing pure enantiomers.

Correct Answer– (c.) Enantiomers have the same chemical properties.

Q3. Which of the following statements regarding enantiomers is not true?

a.) All (+) enantiomers are levorotatory

b.) All (-) enantiomers rotate plane-polarized light in a counterclockwise direction

c.) (+) and (-) enantiomers rotate plane-polarized light in opposite directions

d.) All R enantiomers are dextrorotatory

Correct Answer– (d.) All R enantiomers are dextrorotatory

Q4. Which of the following is capable of existing as a pair of enantiomers?

a.) 2-methyl propane

b.) 2-methyl pentane

c.) 3-methyl pentane

d.) 3-methyl hexane

Correct Answer– (d.) 3-methyl hexane

Q5. What describes an atom that has four separate groups attached to it?

a.) Chiral atom

b.) Anion

c.) Cation

d.) Catenation

Correct Answer– (a.) Chiral atom

Q6. What is the difference between enantiomers and diastereomers?

Answer. Enantiomers are chiral molecules that are mirror images of each other but cannot be superimposed. Diastereomers are stereoisomer compounds that contain molecules that are not mirrored images of one another and cannot be superimposable. They are mirror images of each other that cannot be superimposed.

Q7. How are enantiomers separated?

Answer. Enantiomers can be separated chemically by converting them into species that can be separated: diastereomers. To form diastereomers, react the enantiomers with a single enantiomer of another compound. Separate the diastereomers using traditional methods (chromatography, recrystallization)

Q8. How are enantiomers identified?

Answer. Recognizing that two molecules are mirror images of each other is the simplest way to identify an enantiomer. Enantiomers must be mirror images of one another.

Q9. Why do enantiomers have different smells?

Answer. Different molecular configurations bind differently to the odorant receptor proteins found in your olfactory receptor neurons in your olfactory epithelium. These cell populations “code” graded potentials in different distributions, which are recognised by glomeruli and mitral neurons, which send information up a pathway to your brain.

Q10. Are enantiomers Superimposable?

Answer. Enantiomers are non-superimposable mirror images of stereoisomers. In an achiral environment, enantiomers have identical chemical and physical properties. Enantiomers interact with other chiral molecules differently because they rotate the direction of plane polarised light to equal but opposite angles.

Q11. Give an example of an enantiomer.

Answer.

Enantiomers Questions 1

The names of these isomers are S- and R- methylchlorophenoxypropionic acid (often abbreviated to MCPP and referred to as mecoprop). This compound is known to be a mixture of S- and R- enantiomers, of which the R- enantiomer is known to possess herbicidal properties. Therefore, this compound is widely used as a herbicide.

Q12. Draw the enantiomer of 2-butanol.

Answer. The enantiomers of 2-butanol is as follows:

Enantiomers Questions 2Q13. Discuss the property of chirality in enantiomers.

Answer. Chirality refers to the property of enantiomers. Chirality refers to objects that are mirror images but cannot be superimposable.

A chiral molecule or ion has two stereoisomers that are mirror images of each other; these are often distinguished as “right-handed” or “left-handed” by their absolute configuration or some other criteria.

Q14. Draw the enantiomer structure of glyceraldehyde and alanine.

Answer. These molecules are chiral. There is a single stereocenter, indicated with an arrow

Enantiomers Questions 3

Q15. The compound hexachlorosulfolipid belongs to a class of compounds called chlorosulfolipids, which are integral components of algal membranes and are known to inhibit protein kinases. Some have been isolated from mussels and are linked to diarrhetic shellfish poisoning. Based on the wedge and dash structure below, what are the R and S designations from left to right for the stereocenters of this toxin?

Enantiomers Questions 4

Answer. The R and S designations from left to right for the stereocenters of this toxin is-

R, S, R, S, S, R

Practise Questions on Enantiomers

Q1. Which of the following molecules exists as a pair of enantiomers?

a.) 2-Bromopropane

b.) 1-Bromo-3-methylbutane

c.) 2-Cyclohexen-1-ol

d.) cis-1,2-Dichlorocyclobutane

Q2. Choose the incorrect statement about enantiomers.

a.) They have the same density

b.) They have the same specific rotation

c.) They have the same melting point

d.) They have the same boiling point

Q3. How many chiral carbons does penicillin have?

Enantiomers Questions 5Q4. Are enantiomers identical?

Q5. Draw the structure of the enantiomer of Mannose.

a.) How many chirality centers are present in this molecule?

b.) How many total stereoisomers does Mannose have?

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Enantiomers and Diastereomers

Optical isomers – Enantiomers

 

close
close

DOWNLOAD

App NOW