Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Glucose Structure Questions

Glucose is a type of sugar present in our blood. It moves with the blood to all the parts of the body and hence, provides energy to all the cells. Glucose is the main energy source for all the living cells inside the body. Emil Fischer discovered the configuration of Glucose. The Glucose Structure consists of six carbon atoms.

Definition: The Glucose Structure consists of six carbon atoms. The Molecular Formula of Glucose is C6H12O6.

Glucose Structure Questions with Solutions

Q1: Are Glucose and Diabetes the same?

Answer: No, while Glucose is the only type of sugar that mixes with the blood and moves to all parts of the body, Diabetes is caused when there is an excess of such sugar in the blood. Glucose provides energy to the cells in our body.

Q2. Give some examples of the natural sources of Glucose.

Answer: Glucose is a monosaccharide found in some foods, such as dates, apricots, raisins, figs and mangoes. Honey contains Glucose in the most concentrated amount.

Q3. Write one health benefit of consuming Glucose.

Answer: Glucose is the main energy source for all the living cells in our body. Most importantly, Glucose acts as food for our brain. The nerve cells and the chemical messengers in the brain need Glucose for proper functioning and to process information. The brain will not work properly in the absence of Glucose.

Q4. Is Glucose a ringed structure or an open-chain structure?

Answer: Glucose exists as a six-membered ring structure.

Q5. Who discovered the Glucose Structure?

Answer: The Glucose Structure was discovered by Emil Fischer.

Q6. Describe the open-chain structure of Glucose.

Answer: The open-chain structure of Glucose consists of an unbranched backbone of six carbon atoms, named from C1 to C6. The C1 carbon atom is a part of an aldehyde group. All the rest other carbon atoms are attached to one hydroxyl group each. The valencies of all these carbons are satisfied by the hydrogen atoms.

The open-chain structure of Glucose is given below:

Structure of Glucose

Q7. What are the different types of Glucose molecules?

Answer: Naturally, Glucose occurs only in two different arrangements, i.e. the laevorotatory or (L) Glucose and the dextrorotatory or (D) Glucose.

Q8. What is the major difference between L-Glucose and D-Glucose?

Answer: The D-Glucose rotates the plane-polarised light in the right direction. At the same time, the L-Glucose rotates the plane-polarised light in the left direction.

Q9. Which elements are present in the Glucose molecule?

Answer: The Glucose molecule is made up of the six-carbon atoms chain backbone. A molecule of Glucose consists of three elements, i.e. carbon, hydrogen and oxygen.

Q10. Where is Glucose naturally found in nature?

Answer: Glucose is naturally found in some sugar-containing fruits, vegetables and honey. Honey is the most concentrated source of Glucose found in nature.

Q11. Which of the following is a Monosaccharide?

a. Lactose

b. Sucrose

c. Maltose

d. Galactose

Answer: (d)

Explanation: Galactose is a monosaccharide having the Molecular Formula C6H12O6.

Q12. Maltose is made by the combination of __________.

a. Glucose and Fructose

b. Glucose and Glucose

c. Glucose and Galactose

d. Fructose and Galactose

Answer: (b)

Explanation: Maltose is a disaccharide made from two Glucose molecules bonded together via an 𝛼-linkage.

Q13. Glucose in animals is stored in the form of ______.

a. Glycogen

b. Cellulose

c. Starch

d. Dextrins

Answer: (a)

Explanation: Glucose is stored in the liver and the skeletal muscles in the form of Glycogen.

Q14. Which of the following is not a Glucosan (Polymer of Glucose)?

a. Cellulose

b. Inulin

c. Glycogen

d. Starch

Answer: (b)

Explanation: Cellulose, Glycogen, and Starch are the Polymers of Glucose.

Q15. The 𝛼-D-Glucose and the 𝛽-D-Glucose are ________.

a. Optical isomers

b. Keto-Aldose isomers

c. Epimers

d. Anomers

Answer: (d)

Explanation: The 𝛼-D-Glucose and the 𝛽-D-Glucose differ in the spatial arrangement of groups/atoms. They are Anomers.

Practice Questions on Glucose Structure

Q1. The positive test for Sucrose is _____.

a. Benedict

b. Barfoed

c. Seliwanoff

d. Osazone

Q2. Due to having four asymmetric carbon atoms, Glucose has _____ isomers.

a. Four

b. Eight

c. Twelve

d. Sixteen

Q3. What are Structural Isomers? What are the Structural Isomers of Glucose?

Q4. Explain why Glucose is soluble in water.

Q5. Is Glucose more reactive than water? Give two reasons to support your answer.

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Classification of Carbohydrates and Its Structure

close
close

DOWNLOAD

App NOW