Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Quantitative Analysis Questions

The determination of how much of a specific component is present in a sample is known as quantitative analysis. The quantity might be expressed in terms of mass, concentration, or relative abundance of one or all components of a sample.

Quantitative analysis is used to determine ‘how much’ is in a sample, whereas qualitative analysis is used to determine ‘what’ is in a sample. Analytical chemistry includes both methods of analysis, which are frequently used together.

Definition: The field of chemistry concerned with determining the amount or percentage of one or more elements of a sample is known as quantitative chemical analysis.

Quantitative Analysis Chemistry Questions with Solutions

Q1: chemical analysis is the measurement of how much of a chemical substance is present. chemical analysis is the determination of what is present in a sample.

a) Quantitative; Qualitative

b) Stoichiometric; Qualitative

c) Qualitative; Quantitative

d) Stoichiometric; Identification

Answer: a) Quantitative; Qualitative

Q2: When extracting a sample with a liquid, the liquid is from the sample.

a) transferred

b) drained

c) effused

d) decanted

Answer: d) decanted

Q3: is the substance being measured during chemical analysis.

a) Bulk

b) Analyte

c) Sample

d) Lot

Answer: b) Analyte

Q4: is the series of procedures applied to a sample prior to analysis.

a) Sample preparation

b) Pre-analysis clean up

c) Filler elimination

d) Matrix removal

Answer: a) Sample preparation

Q5: Which is NOT a general step in the analytical process?

a) Sample Preparation

b) Selecting analytical procedures

c) Make policy

d) Reporting and interpretation

Answer: c) Make policy

Q6: are repeated measurements to assess the variability in the analysis and to guard against a gross error in the analysis of a single aliquot.

a) Aliquots

b) Replicate measurements

c) Sampling

d) Analysis

Answer: b) Replicate measurements

Q7: What are the methods of quantitative analysis?

Answer:

Quantitative approaches emphasise objective measurements and statistical, analytical, or numerical analysis of data gathered through interviews, questionnaires, and surveys, or by manipulating pre-existing statistical data using computing tools.

Q8: What are the advantages of quantitative research?

Answer:

Eventually, unbiased, supervised research and analysis back up or refutes the conclusions. To reduce bias, each step in the data collection and analysis process is carefully planned. The fact that tests for a larger population are true, accurate, and generalizable is a major benefit of this method.

Q9: If 0.2g of an organic compound containing carbon, hydrogen and oxygen on combustion, yielded 0.147g carbon dioxide and 0.12g water. What will be the content of oxygen in the substance?

Answer:

\(\begin{array}{l} Percent\ of\ C = \frac{12}{44} \times \frac{Mass of CO_{2}}{Mass of compound} \times 100\end{array} \)
\(\begin{array}{l}=\frac{12}{44} \times \frac{0.147}{0.2} \times 100\end{array} \)

C = 20.04%

\(\begin{array}{l}Percent\ of\ H = \frac{2}{18} \times \frac{Mass of H_{2}O}{Mass of compound} \times 100\end{array} \)
\(\begin{array}{l}=\frac{2}{18} \times \frac{0.12}{0.2} \times 100\end{array} \)

H = 6.66%

∴ %O = 100 − (% of C + % of H)

= 100 − (20.04 + 6.66)

= 100 − 26.70

%O = 73.3%

Q10: Why Quantitative Analysis is important?

Answer:

Quantitative analysis is used to quantify nutrient levels and offer an exact accounting of dosage in the manufacture and testing of food and pharmaceuticals.

It’s also important for determining the amount of pollutants or impurities in a sample. While qualitative analysis can detect the presence of lead in the paint on a toy, quantitative analysis can detect the amount of concentration present.

For information about a patient’s health, medical tests rely on quantitative analysis. Quantitative analytic techniques, for example, can be used to evaluate blood cholesterol levels, lipoprotein ratios in plasma, and the amount of protein discharged in urine. Quantitative analysis complements qualitative analysis in this case because the latter identifies the chemical’s type while the former tells you how much of it there is.

Quantitative tests of a mineral can be used to see if mining for a certain element or compound is feasible.

Quantitative testing are performed to ensure that items comply with manufacturer and regulatory requirements.

Q11: What is the reagent used in Dumas method?

Answer:

The Dumas Method is used to determine whether or not an organic compound contains nitrogen.

When a nitrogen-containing organic compound is heated with excess copper oxide in a CO2 atmosphere, free nitrogen, as well as CO2 and water, is obtained.

\(\begin{array}{l}C + 2CuO \to CO_{2} + 2Cu\end{array} \)
\(\begin{array}{l}2H + CuO \to H_{2}O + Cu\end{array} \)

Q12: In the Carius method of estimation of halogen, 0.15g of an organic compound gave 0.12g of AgBr. What is the percentage of bromine in the compound?

Answer:

Mass of Bromine = 80 g/mol

Mass of AgBr = 188 g/mol

Weight of AgBr = 0.12g

Weight of organic compound = 0.15g

\(\begin{array}{l}Percent\ of\ Bromine = \frac{Molar mass of Br}{Molar mass of AgBr} \times \frac{Weight of AgBr}{Weight of Organic compound} \times 100\end{array} \)
\(\begin{array}{l}=\frac{80}{188} \times \frac{0.12}{0.15} \times 100\end{array} \)

= 34.04%

Q13: Identify the one which does not come under the chemical methods of quantitative analysis?

a) Gravimetric

b) Titrimetric

c) Volumetric

d) Magnetic suceptibility

Answer: d) Magnetic suceptibility

Explanation: Magnetic susceptibility is under the category of physical approaches in quantitative analysis, hence the is answer.

Q14: Select the inappropriate statement regarding quantitative analysis.

a) It helps in determining the outcome of the product

b) It helps in determining the impurities in the sample

c) It fails to indicate the presence of lead in some compound

d) It could identify the amounts of dosage present in the drug

Answer: c) It fails to indicate the presence of lead in some compound

Explanation: It can detect the presence of lead and may be able to interpret its concentration in paints and toys.

Q15: Differentiate between qualitative and quantitative analysis.

Answer:

The main distinction between qualitative and quantitative chemistry is that qualitative chemistry determines the presence or absence of various chemical components in a sample, whereas quantitative chemistry determines the amount of various chemical components present in a sample.

Qualitative Analysis Quantitative Analysis
Qualitative vs Quantitative Analysis in Chemistry In chemistry, qualitative analysis is a branch of the subject that examines the chemical composition of a material. In chemistry, quantitative analysis is a section of the subject that deals with the quantities of various components in a sample.
Details The presence or absence of various chemical components in a sample is determined via qualitative analysis in chemistry. The amount of different chemical components contained in a given sample is determined via quantitative analysis in chemistry.
Techniques In chemistry, qualitative analysis employs procedures such as distillation, extraction, colour change, chromatography, and so on. Titrations, gravimetric analysis, combustion analysis, AES, and other techniques are all used in quantitative chemistry.

Practise Questions on Quantitative Analysis

Q1: Quantitative analysis is one which is used for separating out the specific constituents from a mixture.

a) True

b) False

Q2: Select the incorrect statement regarding analytical balance.

a) It is the fundamental kit in quantitative analysis

b) It measures samples very accurately

c) It could measure the difference in mass upto 0.1 mg

d) It is not a sensitive instrument

Q3: Covalent molecules can be identified using quantitative methods.

a) False

b) True

Q4: Which among the following is not a physical method?

a) X-ray fluorescence spectroscopy

b) Atomic emission spectroscopy

c) Inert gas fusion

d) Trace element analysis

Q5: Identify the test which is not a part of qualitative analysis?

a) Iodine test

b) Kastle-Meyer test

c) Litmus test

d) Flame test

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Work, Power and Energy

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW