Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Five properties of Metals Questions

Metals are naturally occurring substances found below the surface of the earth in the form of ores. They are solid, lustrous, malleable, ductile, sonorous and good conductors of heat and electricity. Some metals are abundantly available in nature, and some are rarely available.

The metal reacts with water and oxygen to form corresponding hydroxide and oxide.

M + H2O → MOH

M + O2 → M2O

Definition: Metals are naturally occurring substances found below the surface of the earth in the form of ores. They are solid, lustrous, malleable, ductile, sonorous and good conductors of heat and electricity.

Five properties of Metals Chemistry Questions with Solutions

Q1. Which of the following is ferrous metal?

(a) Aluminium

(b) Iron

(c) Zinc

(d) None of the above

Answer: (b) Iron

Q2. Which of the following metal is present in the bauxite?

(a) Aluminium

(b) Magnesium

(c) Calcium

(d) None of the above

Answer: (a) Aluminium

Q3. Which of the following metal catches fire?

(a) Sodium

(b) Potassium

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q4. Which of the following property of metals is used for making bells and strings of musical instruments?

(a) Sonorousness

(b) Ductility

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (a) Sonorousness

Q5. Which of the following property of metals is used for drawing metal into the thin wire?

(a) Sonorousness

(b) Ductility

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (b) Ductility

Q6. Name any two soft metals.

Answer: Sodium and potassium

Q7. What are the properties of metals?

Answer: A few properties of metals are mentioned below.

1. They are good conductors of heat and electricity.

2. They have a high boiling point.

3. They are solid at room temperature.

4. They are ductile.

5. They are shiny.

6. They are ductile.

7. They are malleable.

8. They are sonorous.

Q8. What do you understand by the term malleability?

Answer: Malleability is the property of metals, allowing them to be beaten into flat sheets. If we hammer metal, it becomes lengthier and larger but does not break. This process can obtain thin sheets.

Q9. What do you understand by the term ductility?

Answer: Ductility is the property of metals, allowing them to be drawn into wires. They are drawn into wires and are used for electrical purposes.

Q10. What happens when a magnesium ribbon is heated?

Answer: Magnesium ribbon burns with a flashy white flame, forming white granular magnesium oxide.

2 Mg + O2 → 2 MgO

Q11. How do metals react with water?

Answer: Metal reacts with water to form oxide or hydroxide. Reactive metals like sodium and potassium react with water vigorously to liberate a large amount of heat.

Na + H2O → NaOH + H2

Magnesium reacts with boiling water, whereas iron reacts with moisture. Non-reactive metals like gold and silver do not react with water.

Q12. Which of the following metal is added to platinum to give toughness?

(a) Lanthanum

(b) Osmium

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (b) Osmium

Q13. Draw the electrochemical series of metals.

Answer:

Electrochemical Series

K

Potassium

Most electropositive

Electrpositive

Increasingly electropositive

Least electropositive

Na

Sodium

Ca

Calcium

Mg

Magnesium

Al

Aluminium

Zn

Zinc

Fe

Iron

Pb

Lead

H

Hydrogen

Cu

Copper

Hg

Mercury

Ag

Silver

Au

Gold

Q14. What happens when active metals react with oxygen?

Answer: An active metal donates its electrons to oxygen to form metal oxide.

For alkali metals, M + O2 → M2O.

For alkaline earth metals, 2 M + O2 → MO

Q15. Differentiate between metal and non-metal.

Answer:

S. No.

Metal

Non-Metal

1.

They are solid at room temperature except mercury.

They exist in all three states

2.

They are tough except for sodium and potassium.

They are soft except for diamonds.

3.

They are lustrous.

They are non-glossy except for iodine.

4.

They are ductile and malleable, i.e. can be drawn into wires and sheets.

They are brittle and can break down into pieces.

5.

They have high densities.

They have low densities.

6.

They are electropositive.

They are electronegative.

Practice Questions on Five properties of Metals

Q1. Why do we store sodium and potassium in kerosene?

Q2. Why can copper not displace zinc from its salt solution?

Q3. Why are aluminium foils used to wrap food items?

Q4. Why are immersion rods for heating liquids made up of metal?

Q5. Why is copper used for making hot water tanks instead of steel?

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Properties of Metals and Non-Metals Class 10 Chemistry Chapter 3

Physical Properties of Metals and Non-metals

Chemical Properties of Metals and Non-metals

close
close

DOWNLOAD

App NOW