Class 12 Physics Chapter 5 Magnetism and Matter MCQs

Class 12 Physics Chapter 5 Magnetism and Matter MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Magnetism and Matter Class 12 Physics MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

Download Chapter 5 Magnetism and Matter MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

MCQs on Class 12 Chapter 5 Magnetism and Matter

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Magnetism and Matter Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. A horse-shoe magnet is an example of ———–

  1. Natural magnet
  2. Artificial magnet
  3. Neither natural nor artificial
  4. None of the option

Answer: (b) Artificial magnet

Explanation: Artificial magnets are man-made magnets. Magnets that are made from iron in different components shapes and sizes for different uses are called artificial magnets.

2. A freely suspended magnet, aligns in which direction?

  1. South-west
  2. East-west
  3. North-south
  4. North-west

Answer: (c) North-south

Explanation: A freely suspended magnet aligns in North-south direction.

3. Which among the following options display higher magnetic susceptibility?

  1. Ferromagnetic material
  2. Paramagnetic material
  3. Diamagnetic material
  4. None of the option

Answer: (a) Ferromagnetic material

Explanation: Ferromagnetic materials display higher magnetic susceptibility.

4. A permanent magnet has the capacity to attract

  1. All substances
  2. Some substances
  3. nly ferromagnetic substances
  4. None of the option

Answer: (c) Only ferromagnetic substances

Explanation: A permanent magnet has the capacity to attract only ferromagnetic substances

5. The SI unit of magnetic flux is

  1. Dyne
  2. Tesla
  3. Weber
  4. Ohm

Answer: (c) Weber

Explanation: The SI unit of magnetic flux is Weber.

6. Susceptibility is positive for

  1. Ferromagnetic material
  2. Paramagnetic material
  3. Diamagnetic material
  4. Option (a) and (b)

Answer: (d) Option (a) and (b)

Explanation: Susceptibility is positive for ferromagnetic as well as paramagnetic materials.

7. The magnetic dipole moment of a magnetic dipole is given by the formula ……………

  1. M = m × 2I
  2. M = m + 2I
  3. M = m – 2I
  4. M = m / 2I

Answer: (a) M = m × 2I

Explanation: The magnetic dipole moment of a magnetic dipole is given by the formula M = m × 2I. Where: m is pole strength and 2I is dipole length directed from S to N.

8. What is the formula to find the work done in rotating the dipole in a uniform magnetic field from θ1 to θ2?

  1. W = MB (cos θ1/cos θ2)
  2. W = MB (cos θ1 + cos θ2)
  3. W = MB (cos θ1 – cos θ2)
  4. W = M+B (cos θ1 – cos θ2)

Answer: (c) W = MB (cos θ1 – cos θ2)

Explanation: The formula to find the work done in rotating the dipole in a uniform magnetic field from θ1 to θ2 is W = MB (cos θ1 – cos θ2).

9. What does a superconductor exhibit?

  1. Ferromagnetism
  2. Paramagnetism
  3. Diamagnetism
  4. None of the option

Answer: (c) Diamagnetism

Explanation: A superconductor exhibits diamagnetism.

10. State true or false: Magnetic field lines do not form loops.

  1. True (b) False

Answer: (b) False

Explanation: Magnetic field lines form continuous closed loops.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class