Pin Diode

Pin Diode

The Diodes having P-N junction are the popular types of diode used so far in various applications. One among those types of circuits is PIN diode. This diode is used in wide range of areas. It is very good in the applications of RF switching and the structure is useful in the photodiodes.

The PIN diode was first used in the year 1952 as a low frequency and high power rectifier. It was even used for microwave applications and as a photo-detector as it is said to be a good absorber of light.

A PIN diode is a type of diode having undoped intrinsic semiconductor region placed between two regions called p-type semiconductor and the n-type semiconductor region. These two regions are primely heavily doped as they find applications for ohmic contacts.

Pin Diode- Characteristics

Some of the characteristics of PIN Diode includes-

  • The capacitance of PIN diode is independent of bias level as the net charge is said to be very less in the intrinsic layer
  • PIN diode possesses very low reverse recovery time
  • The Diode obeys standard diode equation for all the low-frequency signals.
  • This diode appears like a resistor than any other non- linear devices and is said to produce no distortion or rectification.

Pin Diode- Structure

The PIN diode comprises a semiconductor diode having three layers naming P-type layer, Intrinsic layer and N-type layer as shown in the figure below. The P and N regions are there and the region between them consists of the intrinsic material and the doping level is said to be very low in this region.  The thickness of the intrinsic layer is very narrow, which ranges from 10 – 200 microns. The P region and the N-type regions are known to be heavily doped.

The changes in the properties of the diode are known from the intrinsic material. These diodes are made of silicon. The intrinsic region of the PIN diode acts like an inferior rectifier which is used in various devices such as attenuators, photodetectors, fast switches, high voltage power circuits, etc.

PIN Diode Applications

PIN Diode has a wide range of applications coming in various fields of physics-

  • These diodes are used in the RF and also for microwave switches and microwave variable attenuators since they are said to have low capacitance.
  • They are used in Photodetectors and photovoltaic cell and the PIN photodiodes are used for fibre optic network cards and also switches.
  • These diodes are effectively used for RF protection circuits and it can also be utilized as an RF switch.

PIN photodiode is also used to detect X-rays and gamma rays photons.

PIN Diode Important Questions

Q1. What is PIN diode?

Ans: PIN diode has an undoped intrinsic semiconductor region between p-type and an n-type semiconductor.

Q2. Name the material that is used in the PIN diode.

Ans: Silicon is used in PIN diode because it has power handling capacity.

Q3. How many layers of semiconductors are there in PIN diode?

Ans: There are three layers of semiconductors in PIN diode and they are p-type and n-type which are narrow and an intrinsic layer which is a thick region.

Q4. What happens to the resistance of the PIN diode with a positive bias voltage?

Ans: It decreases.

Q5. What is the forward resistance of the PIN diode?

Ans: \(R_{F}=\frac{W}{\sigma N}\)

The forward resistance depends on the width, current density and positive carrier concentration of the diode.

Q6. What is the value of forward current in frequency models?

Ans: IF=A(μPP+μNN)q

Where,

μP is the mobility of p-type charge carriers

μN is the mobility of n-type charge carriers.

Q7. What happens in the PIN diode for low-frequency model?

Ans: For low-frequency model, there is a decrease in resistance and increase in reactance.

Q8. When does the PIN diode act as a variable capacitor?

Ans: The PIN diode acts as a variable capacitor when it is reverse biased.

Q9. When does the PIN diode act as a variable resistor?

Ans: The PIN diode acts as a variable resistor when it is forward biased.

Q10. Name a few applications of the PIN diode.

Ans: Following are the applications of the PIN diode:

  • Radio frequency switch
  • Microwave switch
  • Radiofrequency attenuator
  • Microwave attenuator
  • Photodetector

Practise This Question

A body moves at a speed of 20 kmh1 for the first 2 hours. After that, it moves at the speed of  30 kmh1 for the next 1 hour. 
What is the total distance travelled by the body?