Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Ozone Layer Questions

The ozone layer is the region of Earth’s atmosphere responsible for absorbing sun UV rays. It is about 15 to 35 kilometres above the Earth’s surface. It acts as a barrier between the earth and the harmful ultraviolet rays. If the ozone layer were absent in the stratosphere, we would be more prone to skin cancer, cataracts, and weak immune systems.

Definition: The ozone layer is the barrier between the earth and the harmful ultraviolet rays. It is responsible for absorbing sun UV rays.

Ozone Layer Chemistry Questions with Solutions

Q1. The ozone layer is found in the

  1. Stratosphere
  2. Mesosphere
  3. Troposphere
  4. None of the above

Answer: (a), The ozone layer is found in the stratosphere of the atmosphere.

Q2. Ozone holes are predominantly found in the

  1. Tropic of Cancer
  2. Tropic of Capricorn
  3. Equator
  4. Poles
  5. None of the above

Answer: (d), Ozone holes are predominantly found in the poles.

Q3. Which of the following artificial materials is responsible for ozone layer depletion?

  1. Chlorofluorocarbon (CFC)
  2. Formalin
  3. Polyvinylchloride (PVC)
  4. BiPolymers

Answer: (a), Chlorofluorocarbon (CFC) is responsible for ozone layer depletion.

Q4. The CFC used in refrigerators is

  1. Freon
  2. Methane
  3. Naphthalene
  4. None of the above

Answer: (a), The CFC used in refrigerators is freon.

Q5. What is the primary risk associated with extreme UV rays through the atmosphere because of ozone layer depletion

  1. Skin Cancer
  2. Brain Hamerage
  3. Liver Damage
  4. None of the above

Answer: (a), The primary risk associated with extreme UV rays through the atmosphere because of ozone layer depletion is skin cancer.

Q6. When was the first ozone hole discovered?

  1. 1950
  2. 1960
  3. 1970
  4. 1980

Answer: (c ), The first ozone hole was discovered in 1970 in the stratosphere over Antartica.

Q7. Montreal protocol is related to the

  1. Global warming
  2. Ozone layer depletion
  3. Pollution
  4. None of the above

Answer: (b), Montreal protocol is related to ozone layer depletion.

Q8. What is the ozone layer?

Answer: The ozone layer is the region of Earth’s atmosphere responsible for absorbing sun UV rays. It is about 15 to 35 kilometres above the Earth’s surface.

Q9. How does the ozone layer block the sun’s ultraviolet radiation?

Answer: The ozone layer blocks the sun’s ultraviolet radiation by absorbing the sun’s ultraviolet rays. After soaking in the ultraviolet rays, the ozone molecule breaks into dioxygen molecule and nascent oxygen.

O3 → O2 + [O]

Later oxygen molecules and nascent oxygen combine to form ozone.

Q10. Is ozone a greenhouse gas?

Answer: Yes, ozone is a greenhouse gas. It is both beneficial and destructive for us. The usefulness of ozone depends on where it is found in the earth’s atmosphere.

Q11. What is responsible for the depletion of the ozone layer?

Answer: Several toxic chemicals are responsible for ozone layer depletion. They are chlorofluorocarbon (CFC), hydrochlorofluorocarbons (HCFC), carbon tetrachloride (CCl4), methyl bromide (CH3Br) , methyl chloroform and halons.

Q12. Why is the ozone layer important?

Answer: Ozone acts as a barrier between the earth and the harmful ultraviolet rays. If the ozone layer were absent in the stratosphere, we would be more prone to skin cancer, cataracts, and weak immune systems.

Q13. What is the difference between ozone layer depletion and global warming?

Answer: Ozone layer depletion refers to the thinning of the ozone layer in the stratosphere of the earth’s atmosphere. In contrast, global warming refers to the rise in the average temperature of the earth’s atmosphere. However, ozone layer depletion does contribute to global warming.

Q14. Match the following.

Column 1

Column 2

Ozone layer depletion

High Concentration of DDT

Green House Effect

Water Hyacinth

Three Mile Island (USA)

Radioactive waste

Terror of Bengal

Carbon dioxide and Methane

Calcium metabolism in birds

Chlorofluorocarbon

Answer:

Column 1

Column 2

Ozone layer depletion

Chlorofluorocarbon

Green House Effect

Carbon dioxide and Methane

Three Mile Island (USA)

Radioactive waste

Terror of Bengal

Water Hyacinth

Calcium metabolism in birds

High Concentration of DDT

Q15. Differentiate between ozone layer depletion and global warming.

Answer:

S. No.

Ozone Layer Depletion

Global Warming

1.

Ozone layer depletion refers to thinning of the earth’s ozone layer.

Global warming refers to the rise in the average temperature of the earth’s atmosphere.

2.

It decreases the thickness of the ozone layer. Thus, the number of ultraviolet rays entering the earth’s surface increases.

It increases the earth’s average temperature due to increased levels of carbon dioxide, methane, and other greenhouse gases.

3.

It can increase skin cancers, malignant melanoma in human skin and high vitamin D production.

It can increase sea level, regional changes in precipitation, climate change and expansion of deserts.

Practise Questions on Ozone Layer

Q1. How does the ozone layer affect the environment?

Q2. How is ozone harmful?

Q3. What is global warming?

Q4. How can we protect the ozone layer?

Q5. Name a few ozone-depleting substances (ODS).

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

What Is Ozone Layer Depletion And Its Effects?

Global Warming And Greenhouse Effect

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW