Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 10 Types of Reaction Decomposition Reaction - Action of Heat on Ferrous Sulphate Crystals Viva Questions with Answers

Q1. What is Decomposition Reaction?

Answer: Decomposition reaction is a type of chemical reaction in which a single reactant decomposes into multiple products due to the effect of heat, light or other external factors.

Q2. What is the formula of ferrous sulphate?

Answer: The formula of ferrous sulphate is FeSO4.

Q3. What is the molecular mass of ferrous sulphate?

Answer: The molecular mass of ferrous sulphate is calculated as:

Atomic mass of Fe: 56 g/mol

Atomic mass of S: 32 g/mol

Atomic mass of O: 16 g/mol

Molecular mass of FeSO4 = 56 + 32 + 16 ✕4 = 152 g/mol.

Q4. What are the products of decomposition of ferrous sulphate?

Answer: The products of decomposition of ferrous sulphate are ferric oxide, sulphur dioxide and sulphur trioxide.

Q5. What is the molecular formula of ferric oxide?

Answer: The molecular formula of ferric oxide is Fe2O3.

Q6. What is the molecular formula of sulphur dioxide?

Answer: The molecular formula of sulphur dioxide is SO2.

Q7. What is the molecular formula of sulphur trioxide?

Answer: Molecular formula of sulphur trioxide is SO3.

Q8. What is the colour of Fe2O3 residue formed?

Answer: The colour of Fe2O3 residue is reddish brown.

Q9. Is the action of heat on ferrous sulphate an endothermic or exothermic reaction?

Answer: The action of heat on ferrous sulphate is an endothermic reaction.

Q10. What is meant by endothermic reaction?

Answer: Endothermic reaction is a reaction in which heat is absorbed during the reaction.

Q11. What is meant by exothermic reaction?

Answer: Exothermic reaction is a reaction in which heat is released during the reaction.

Q12. Is heat released or absorbed during decomposition of ferrous sulphate?

Answer: Heat is absorbed as reaction is endothermic.

Q13. Write the chemical reaction of decomposition of ferrous sulphate?

Answer: 2FeSO4 → Fe2O3 + SO2 + SO3 is the balanced equation for decomposition of ferrous sulphate.

Q14. What is the colour of FeSO4.

Answer: The colour of FeSO4 is green.

Q15. What gases are released during the decomposition of ferrous sulphate?

Answer: Sulphur dioxide and Sulphur Trioxide gases are released during the decomposition of ferrous sulphate.

Q16. What is the physical observation when gases are released during the decomposition reaction?

Answer: A pungent odour is observed.

Q17. Which gas is responsible for the pungent odour during decomposition of ferrous sulphate?

Answer: Sulphur dioxide is responsible for the pungent odour.

Q18. What is the change in colour observed in the litmus paper?

Answer: The released gas turns blue litmus paper red.

Q19. What precaution should be taken while performing the experiment in the lab?

Answer: A hard boiling test tube must be used and the mouth of the test tube should be away from the face.

Q20. Does decomposition of Ferrous Sulphate occur in the presence of light?

Answer: No, FeSO4 decomposes in the presence of heat.

Q21. Is FeSO4 a crystalline or amorphous solid?

Answer: FeSO4 is a crystalline solid.

Download Class 10 Chemistry Viva questions on Types of Reaction – Decomposition Reaction – Action of Heat on Ferrous Sulphate Crystals by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

DOWNLOAD

App NOW