Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Ionization Energy Questions

Ionization Energy is also referred to as ionization potential. It is the quantitative measure of the energy required by an atom to lose its outermost valence electron from an isolated atom or molecule. It is measured in joules or electron volts.

Definition: Ionization energy is the minimum energy required to remove an outermost electron from an isolated atom or molecule.

Ionization Energy Chemistry Questions with Solutions

Q1. Ionization energy depends upon

(a) Effect of the arrangement of electrons

(b) Penetration effect of the electrons

(c ) Screening effect of inner electrons

(d) All of the above

Answer: (d), Ionisation energy depends on the electron arrangement, electron penetration effect, and the screening effect of the inner electrons.

Q2. Which of the following elements has the lowest ionization energy?

(a) Barium

(b) Magnesium

(c ) Calcium

(d) Chromium

Answer: (a), Barium has the lowest ionization energy.

Explanation: The force of attraction between electrons and the nucleus decreases on moving down the group. Hence, the ionisation energy decreases on moving down the group.

Q3. The ionic mobility of alkali metal ions in an aqueous solution is maximum for

(a) Sodium ions

(b) Potassium ions

(c ) Rubidium ions

(d) Lithium ions

Answer: (c ), The ionic mobility of alkali metal ions in an aqueous solution is maximum for rubidium ions.

Explanation: The smaller the size of an ion, the higher its mobility.

Li+ is the smallest in size, and hence, its mobility is the highest. However, it is not reasonable in an aqueous solution. In an aqueous solution, ions get hydrated, due to which their size increases.

Since Li+ has the highest charge density, it is hydrated the most, while Rb+ is the least.

Hence, the adequate hydrated size of Li+ is more than that of Rb+, so the ionic mobility of Rb+ is more than Li+.

Q4. Which of the following elements has the highest first ionization energy?

(a) Lithium

(b) Fluorine

(c ) Sodium

(d) None of the above

Answer: (b) Fluorine has the highest first ionization energy.

Explanation: The force of attraction between electrons and the nucleus increases on moving left to right in the group. Hence, the ionisation energy increases on moving left to right in the group.

Q5. Ionization energy __________, and atomic radius __________ down a group of the periodic table.

Answer: Ionization energy decreases, and atomic radius increases down a group of the periodic table.

Q6. What is ionization energy?

Answer: Ionization energy or ionization potential is the minimum energy required to remove an outermost electron from an isolated atom or molecule.

It is expressed in joules or electron volts.

Q7. Why does ionization energy decrease down the group?

Answer: Ionization energy decreases down the group because the outermost electron is far from the nucleus, i.e. it is held less tightly bonded to the nucleus and requires less energy to remove. Thus, ionization energy decrease down the group.

Q8. Why does ionization energy increase from left to right in the period?

Answer: Ionization energy increases from left to right in the period because as we move left to the right in a period, the nuclear charge increases, leading to a strong bond between the electrons and the nucleus. Thus, large amounts of energy are required to remove the outermost electron from an atom. Thus, ionization energy increase from left to right in the period.

Q9. Match the following.

Column A

Column B

Group

Tendency to gain electrons

Period

Energy required

Metallic character

Vertical columns

Non-metallic character

Energy released

Electron Affinity

Horizontal rows

Ionisation energy

Tendency to lose electrons

Answer:

Column A

Column B

Group

Vertical columns

Period

Horizontal rows

Metallic character

Tendency to lose electrons

Non-metallic character

Tendency to gain electrons

Electron Affinity

Energy released

Ionisation energy

Energy required

Q10. Differentiate between ionization energy and electronegativity.

Answer:

S. No.

Ionization Energy

Electronegativity

1.

Ionization energy is the minimum energy required to remove an electron from a neutral atom.

Electronegativity is the tendency of an atom to attract the shared pair of electrons.

2.

Ionization energy deals with the removal of electrons from an atom.

Electronegativity explains the attraction of electrons.

3.

Ionization energy increases from left to right in a period and decreases from top to bottom in a group.

Electronegativity increases from left to right in a period and decreases from top to bottom in a group.

Q11. What are the factors that affect the ionization energy of an element?

Answer: The factors that affect the ionization energy of an element are mentioned below.

  • Nuclear Charge.
  • Atom Size.
  • Screening Effect

Q12. What is the effect of nuclear charge on the ionization energy of an element?

Answer: The ionization energy of an element increase with increasing nuclear charge. As the force of attraction between the nucleus and electron increases, it becomes difficult to remove the outermost electron from an atom. Thus, more energy is required to remove an electron from its valence shell. Thereby increasing the ionization energy of the element.

Q13. What is the effect of atomic size on the ionization energy of an element?

Answer: The ionization energy of an element decrease with increasing atomic size. As the force of attraction between the nucleus and electron decreases with increasing size, it becomes easy to remove the outermost electron from an atom. Thus, less energy is required to remove an electron from its valence shell. Thereby decreasing the ionization energy of the element.

Q14. What is the first ionization energy?

Answer: The first ionization energy is the minimum energy required to remove the first electron from an isolated atom or molecule. It is numerically equal to the orbital energy of the electron but is of the opposite sign.

Q15. What is the second ionization energy?

Answer: The second ionization energy is the minimum energy required to remove the second electron from a unipositive ion.

Practise Questions on Ionization Energy

Q1. Calculate the ionization energy of sodium in kJ mol–1. If em radiation of wavelength 242 nm is sufficient to ionize the sodium atom.

Q2. How much energy is required to ionize a hydrogen atom if the electron occupies n = five orbit?

Q3. Calculate the wavenumber for the shortest wavelength transition in the Balmer series of atomic hydrogen.

Q4. Which element would have the highest first ionization energy?

(a) Boron

(b) Oxygen

(c ) Nitrogen

(d) Carbon

Q5. Which of its ionization energies will be greatest for scandium?

(a) First ionization energy

(b) Second ionization energy

(c ) Third ionization energy

(d) Fourth ionization energy

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Periodic Table – Ionization Enthalpy

Electron Gain Enthalpy – Periodic Table

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW