Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

P Block Elements MCQ Chemistry Questions

The elements of group 13 to group 18 in the periodic table are collectively called P block elements. They are called p block elements because the last valence electron enters the p atomic orbital. For example, the electron configuration of Boron is 1s2 2s2 2p1. The last electron has entered the p subshell. The p block elements consist of boron family, carbon family, nitrogen family, oxygen family, halogen family and the noble gases.

Definition: The boron family consists of elements B, Al, Ga, In, Tl. The carbon family consists of elements C, Si, Ge, Sn, Pb. The nitrogen family consists of elements N, P, As, Sb, Bi. The oxygen family consists of elements O, S, Se, Te, Po. The halogen family consists of elements F, Cl, Br, I At. The noble gases are He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn.

P Block MCQ Chemistry Questions with Solutions

Q1. What does aluminium carbide produce on hydrolysis?

a) C2H6

b) C2H4

c) C2H2

d) CH4

Answer: (d)

On hydrolysis aluminium carbide produces methane.

Al4C3 + 12H2,O → 4 Al(OH)3 + 3CH4

Q2. What is the correct order of electron affinity among O, F and Cl?

a) O < Cl < F

b) O < F < Cl

c) F < O < Cl

d) Cl < O < F

Answer: (b)

Chlorine has the highest electron affinity in the periodic table of elements.

Q3. Arrange the following group 15 trifluorides in the correct order of melting points.

a) PF3 < AsF3 < SbF3 < BiF3

b) BiF3 < AsF3 < PF3 < SbF3

c) BiF3 < SbF3 < PF3 < AsF3

d) PF3 < SbF3 < AsF3 < BiF3,

Answer: (a)

The correct order of melting point is PF3 < AsF3 < SbF3 < BiF3

Q4. Among the compounds below, which compounds have non-zero dipole moment?

a) XeF2,

b) XeF6

c) XeF4

d) None of the above

Answer: (b)

XeF6 has distorted octahedral geometry. Due to the presence of lone pair it has non-zero dipole moment.

Q5. Arrange the following group 14 hydrides in the correct order of their boiling points.

a) SnH4 > GeH4 > SiH4 > CH4

b) SnH4 > SiH4 > GeH4 > CH4

c) CH4 > GeH4 > SiH4 > SnH4

d) SnH4 > GeH4 > CH4 > SiH4

Answer: (a)

Down the group, molecular mass increases. Therefore boiling point also increases.

Q6. A yellow precipitate is formed upon the addition of aqueous silver nitrate to a solution of?

a) Orthophosphate

b) Metaphosphate

c) Pyrophosphate

d) Phosphite

Answer: (a)

Q7. What is the coordination number of aluminium in liquid AlCl3 and crystalline AlCl3?

a) 6 and 6

b) 4 and 4

c) 3 and 6

d) 4 and 6

Answer: (d)

Q8. The species which has see-saw shape is?

a) XeF4

b) SF4,

c) ClF4

d) ClF4

Answer: (b)

SF4 has see-saw shape and trigonal bipyramidal geometry.

Q9. How many S-S bonds are there in tetrathionate ion?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: (b)

Q10. Arrange the various states of CO2 in correct order of their entropy.

a) CO2 (g) > CO2, (l) > CO2 (s)

b) CO2 (l) > CO2, (s) > CO2 (g)

c) CO2 (g) > CO2, (s) > CO2 (l)

d) CO2 (s) > CO2, (l) > CO2 (g)

Answer: (a)

Entropy is nothing but randomness. Randomness is maximum in gas, then in liquid and then in solid. Therefore entropy is maximum in the gaseous state of CO2.

Q11. Which compound has the lowest degree of ionic character?

a) MgCl2

b) NaCl

c) AlCl3

d) CaCl2

Answer: (c)

AlCl3 is a covalent compound.

Q12. Which among these has the highest bond angle?

a) NH3

b) NF3

c) BF3

d) PH3

Answer: (c)

Bf3 has a bond angle of 120o. NH3 has a bond angle of 107o NF3, has a bond angle of 102o and PH3 has a bond angle of 93.5o.

Q13. Which among the following group 16 elements has the highest bond angle?

(a) H2O

(b) H2S

(c) H2Se

(d) H2Te

Answer: (a)

H2O has a bond angle of 104.5o whereas H2S, H2Se, H2Te have bond angle of nearly 90o.

Q14. What is the bond order of the Be2 molecule?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: (a)

Q15. What is the bond order of C2 molecule?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: (b)

Practice Questions on P Block Element MCQ

Q1.What is the bond angle of CO32-?

a) 120o

b) 180o.

c) 109.5o..

d) 90o

Q2. Which species is responsible for the super acidity of the SbF5– HSO3F system?

a) SbF5

b) HF

c) HSO3F

d) H2SO3F+

Q3.The strength of intermolecular forces follows the order.

a) NH4Cl > HF > HCl > Ar

b) NH4Cl > HF > Ar > HCl

c) NH4Cl > HCl > HF > Ar

d) NH4Cl > Ar > HCl > HF

Q4. How many oxygen atoms does ozone have?

a) 1

b) 3

c) 2

d) 4

Q5.Which gas is released when ozone reacts with hydrogen sulphide?

a) Sulphur dioxide

b) Sulphur trioxide

c) Oxygen

d) Hydrogen

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

P Block Elements Questions

P Block Elements JEE Questions

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW