Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Salt Analysis Questions

Salt analysis involves identifying various cations and anions present in an inorganic salt. It is also known as qualitative inorganic or systematic qualitative analysis. It involves numerous steps that help in identifying salt and its constituent ions.

Definition: Salt analysis, also known as qualitative inorganic or systematic qualitative analysis, is the qualitative and quantitative analysis of cations and anions present in an inorganic salt.

Salt Analysis Chemistry Questions with Solutions

Q1. Which of the following compound is formed in the borax bead test?

(a) Meta borate

(b) Ortho borate

(c ) Tetra borate

(d) None of the above

Answer: (a) Meta borate is formed in the borax bead test.

Q2. Which of the following metal does not give the borax bead test?

(a) Chromium

(b) Lead

(c ) Silver

(d) None of the above

Answer: Lead does not give the borax bead test.

Q3. Which of the following metal chloride imparts apple green colour to the Bunsen flame?

(a) Sodium Chloride

(b) Magnesium Chloride

(c ) Calcium Chloride

(d) None of the above

Answer: (b) Magnesium chloride imparts apple green colour to the bunsen flame.

Q4. Which of the following compound gets precipitated in detecting carbon and hydrogen?

(a) Copper sulphate

(b) Carbon dioxide

(c) Calcium carbonate

(d) None of the above

Answer: (c ) Calcium carbonate gets precipitated in the detection of carbon and hydrogen.

Q5. Which of the following element cannot be detected by Lassaigne’s test?

(a) Sulfur

(b) Fluorine

(c) Nitrogen

(d) None of the above

Answer: (b) Fluorine cannot be detected by Lassaigne’s test.

Q6. What is salt analysis?

Answer: Salt analysis, also known as qualitative inorganic or systematic qualitative analysis, is the qualitative and quantitative analysis of cations and anions present in an inorganic salt.

Q7. What is the preliminary test for chlorides?

Answer: Chlorides show the following characteristics

1. White colour

2. Intensification of pungent-smelling fumes when a glass rod dipped in ammonium hydroxide was brought near the mouth of the test tube

Q8. Which of the following elements can be identified by the Beilstein test?

(a) Chlorine

(b) Silver

(c ) Nitrogen

(d) None of the above

Answer: (a) Chlorine can be identified by using the Beilstein test.

Q9. The copper wire test for halogens is commonly known as

(a) Lasssigne’s Test

(b) Duma’s Test

(c ) Beilstein’s Test

(d) Liebig’s Test

Answer: (c ) The copper wire test for halogens is commonly known as Beilstein’s Test.

Q10. Match the following flame tests.

Column A

Column B

Bright Golden Yellow

Sodium

Pale Violet

Calcium

Deep Bluish Green

Potassium

Brick Red

Barium

Crimson Red

Copper

Pale Green

Strontium

Answer:

Column A

Column B

Bright Golden Yellow

Sodium

Pale Violet

Potassium

Deep Bluish Green

Copper

Brick Red

Calcium

Crimson Red

Strontium

Pale Green

Barium

Q11. What is a preliminary test?

Answer: Preliminary test is performed first in the salt analysis. It is used for getting an indication of the radical.

Q12. Name the radicals that might be present in a white salt?

Answer: A white salt might contain a cuprous, ferrous, ferric, cobalt cation or a nickel cation in it.

Q13. What are acidic and basic radicals?

Answer: A radical containing a positive charge is known as a basic radical while a radical containing a negative charge is known as an acidic radical.

Q14. What is the colour of nickel salt?

Answer: Nickel salts are green or bluish-green in colour.

Q15. Name some salts that produce a crackling sound on heating.

Answer: Salts like lead nitrate, potassium bromide, barium nitrate, and sodium chloride produces a crackling sound on heating.

Practise Questions on Salt Analysis

Q1. Why is the need for salt analysis?

Q2. What is the primary principle of salt analysis?

Q3. What is the procedure for the chloride test?

Q4. What is the preliminary test of Group 3 anions?

Q5. What are the steps followed in the salt analysis?

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Kjeldahl’s Method | CHEMISTRY

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW