Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Titanium Questions

D block elements are the elements that can be found from the third group to the twelfth group of the modern periodic table. The valence electrons of these elements fall under the d orbital. D block elements are also referred to as transition elements or transition metals.

Definition:

  • Titanium with an atomic number of 22 is found in the Periodic Table with the symbol ‘Ti’.
  • Titanium is a lustrous silver-coloured transition metal named after the Titans of Greek mythology.
  • Discovered in 1791 in Cornwall, Great Britain by William Gregor.
  • Titanium is less dense than steel but is equally strong.
  • Ranking ninth on the list of most abundant metals on earth.

Titanium Chemistry Questions with Solutions

Q1. What is the preferred oxidation state of titanium?

a.) +2, +3

b.) +3, +4

c.) +2, +3, +4

d.) –2, –3, –4

Correct Answer– (c.) +2, +3, +4

Q2. Titanium is known for its low _____ and _____ strength.

a.) solubility, low

b.) density, low

c.) density, high

d.) resistance, high

Correct Answer– (c.) density, high

Titanium is known for its low density and high strength, with the highest weight-to-strength ratio of any structural metal.

Q3. The symbol for Titanium is–

a.) TI

b.) T

c.) Ti

d.) None of the above

Correct Answer– (c.) Ti

Q4. The atomic number of Titanium is–

a.) 19

b.) 20

c.) 21

d.) 22

Correct Answer– (d.) 22

Q5. What property is true about Titanium?

a.) It is shiny and a lightweight metal.

b.) It is shiny and strong metal.

c.) It is not shiny and is a heavy metal.

d.)It is shiny and light.

Correct Answer– (b.) It is shiny and strong metal.

Q6. Does Titanium have isotopes?

Answer. Naturally occurring titanium has five stable isotopes. 46Ti, 47Ti, 48Ti, 49Ti and 50Ti.

Q7. What is the formula of titanium(II) oxide?

Answer. The oxidation state of titanium is +2 and that of oxygen is –2. Therefore, the formula of titanium (II) oxide is TiO.

Q8. State True or False.

Upon heat treatment, titanium can experience loss of ductility.

Answer. True.

One of the disadvantages of the titanium element is that when it undergoes heat treatment, it loses ductility if it is not properly controlled.

Q9. Fill in the blank.

Titanium metal is extracted from ____.

Answer. Titanium metal is extracted from Ilmenite.

Ilmenite is the most important ore of titanium, with the idealized formula FeTiO3.

Q10. What makes titanium so special?

Answer. Titanium metal is a very durable metal for engineering applications because it is corrosion-resistant, as well as strong and light. It is 40% lighter than steel but twice as strong as high-strength steel. As a result, titanium is used in a variety of industries, including aerospace.

Q11. What are the elements with which titanium can be alloyed?

Answer. Titanium can be alloyed with other elements such as iron, aluminium, vanadium, and molybdenum to create strong, lightweight alloys.

Q12. What is the oxidation state of titanium in TiH4O4?

Answer. Let the oxidation state of Ti be x.

Therefore, x + 4 × (+1) + 4 × ( –2) = 0

x + 4 – 8 = 0

x = +4.

Hence, the oxidation state of titanium is +4.

Answer. Titanium has no known biological function. It is not a poisonous metal, and the human body can tolerate high doses of titanium.

The toxicity of elemental titanium and titanium dioxide is low. Excessive exposure in humans can cause minor changes in the lungs.

Q14. State some physical properties of Titanium.

Answer. Some of the physical properties of Titanium are-

  • Titanium is ductile and has a metallic lustre.
  • Titanium is distinguished by its low density and high mechanical strength.
  • Titanium is resistant to corrosion and is unaffected by the atmosphere or seawater.
  • Titanium is a key alloying element in steel and alloys.
  • Titanium has poor thermal and electrical conductivity, which is comparable to or slightly lower than that of stainless steel.

Q15. State some applications of Titanium.

Answer. Some uses of Titanium include–

  • Titanium is useful for alloying with other metals such as aluminium, molybdenum, iron, manganese, and others.
  • Titanium alloys are used when lightweight strength and resistance to temperature extremes are required (e.g., aerospace applications).
  • Titanium has the potential to be used in desalination plants.
  • The metal is commonly used in components that must be exposed to seawater.
  • To protect against cathodic corrosion caused by seawater, a titanium anode coated with platinum can be used.

Practise Questions on Titanium

Q1. Titanium is ___ in colour.

a.) white

b.) grey

c.) red

d.) silvery-white

Q2. Titanium consists of about ____ of the earth’s crust

a.) 27.7%

b.) 0.57%

c.) 2.34%

d.) 5%

Q3. What is the formula of Titanium (III) oxide?

Q4. Calculate the oxidation state of Ti in the compound H2TiO4.

Q5. What are the characteristics of titanium alloy?

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW