Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Nernst Equation Questions

The Nernst equation gives a relation among the cell potential of an electrochemical cell, the standard cell potential, temperature, and the reaction factor. The Nernst equation can be used to determine the cell potentials of electrochemical cells even under non-standard situations.

The Nernst equation is frequently used to calculate the cell potential of an electrochemical cell at any temperature, pressure, or reactant concentration. Walther Hermann Nernst, a German scientist, first proposed the equation.

Definition: The relationship between cell potential and standard potential, as well as the activities of electrically active (electroactive) species, is defined by the Nernst equation. It connects the standard cell potential to the effective concentrations (activities) of the components of a cell reaction.

Nernst Equation Chemistry Questions with Solutions

Q1: Calculate the equilibrium constant for the reaction Fe + CuSO4 ⇌ FeSO4 + Cu at 25°C.

(Given E°(OP/Fe) = 0.5 V°, E°(OP/Cu) = −0.4 V)

a) 3.46 × 1030

b) 3.46 × 1026

c) 3.22 × 1030

d) 3.22 × 1026

Answer: c) 3.22 × 1030

Explanation: The cell reaction shows the oxidation of Fe and reduction of Cu2+

Therefore for the reaction, Fe + CuSO4 ⇌ FeSO4 + Cu

\(\begin{array}{l}E^{\circ}_{(cell)} = E^{\circ}_{(OP/Fe)} + E^{\circ}_{(RP/Cu)}\end{array} \)

\(\begin{array}{l}E^{\circ}_{(cell)} = 0.5 + 0.4 = 0.9V\end{array} \)

We have,

\(\begin{array}{l}E^{\circ} = \frac{0.059}{2}log_{10}K_{c}\end{array} \)

\(\begin{array}{l}0.9 = \frac{0.059}{2}log_{10}K_{c}\end{array} \)

Kc = 3.22 × 1030

Q2: The e.m.f and the standard e.m.f of a cell in the following reaction is 5V and 5.06V at room temperature, Ni(s) + 2Ag+(n) → Ni2+(0.02M) + 2Ag(s). What is the concentration of Ag+ ions?

a) 0.0125 M

b) 0.0174 M

c) 0.0625 M

d) 0.0314 M

Answer: b) 0.0174 M

Explanation: Given, Temperature T = 298K

Concentration of Ni2+ = (0.02M)

\(\begin{array}{l}E_{(cell)} = E^{\circ}_{(cell)} – \frac{0.059}{n}log_{10}(Anode/Cathode)\end{array} \)

\(\begin{array}{l}5 = 5.06 – \frac{0.059}{2}log_{10}(0.02/[Ag^{+}]^{2})\end{array} \)

\(\begin{array}{l}[Ag^{+}]^{2} = 0.0174M\end{array} \)

Q3: What is the pH of HCl solution when the hydrogen gas electrode shows a potential of −0.22V at standard temperature and pressure?

a) 2.17

b) 2.98

c) 3.14

d) 3.73

Answer: d) 3.73

Explanation: Given, potential of hydrogen gas electrode = −0.22 V

Electrode reaction: H+ + e → 0.5 H2

Applying Nernst equation,

\(\begin{array}{l}E_{(H+/H_{2})} = E^{\circ}_{(H+/H_{2})} – 0.059log(1/[H^{+}])\end{array} \)
\(\begin{array}{l}E^{\circ}_{(H+/H_{2})}\end{array} \)
= 0 for hydrogen gas electrode

−0.22 = 0.059 log H+

−0.22 = −0.059pH

pH = 3.73.

Q4: Calculate the e.m.f. of the half-cell given below.

Pt, H2 | HCl at 1-atmosphere pressure and 0.1 M. Given, E°(OP) = 2 V.

a) 4 V

b) 5.4 V

c) 3.4 V

d) 5.6 V

Answer: b) 5.4 V

Explanation: Given, E°(OP) = 2V,

H2 → 2H+ + 2e

\(\begin{array}{l}E_{(OP)} = E^{\circ}_{(OP)} – \frac{0.059}{2}log_{10}([H^{+}]^{2}/P(H_{2}))\end{array} \)
\(\begin{array}{l}E_{(OP)} = 2 – \frac{0.059}{2}log_{10}(0.02^{2}/1) = 5.4V\end{array} \)

Q5: Give the applications of Nernst Equation.

Answer:

The Nernst equation can be used to calculate:

  • At any conditions, single electrode reduction or oxidation potential.
  • Potentials of standard electrodes.
  • The relative ability as a reductive or oxidative agent is compared.
  • Determining the possibility of combining single electrodes to generate electric potential.
  • Emf of an electrochemical cell.
  • Unknown ionic concentrations.
  • The Nernst equation can be used to determine the pH of solutions and the solubility of sparingly soluble salts.

Q6: From the following standard potentials, arrange the metals in the order of their increasing reducing power.

Zn2+(aq) + 2e → Zn(s): E° = −0.76 V

Ca2+(aq) + 2e → Ca(s): E° = −2.87 V

Mg2+(aq) + 2e → Mg(s): E° = −2.36 V

Ni2+(aq) + 2e → Ni(s): E° = −0.25 V

Ni(s) → Ni2+(aq) + 2e : E° = +0.25 V

Answer:

The ability of a metal to give up electrons, i.e. lower standard potentials, enhances its reducing power. The increasing order of reducing power of metals is obtained by arranging the reduction potentials in decreasing order.

Increasing order of reduction potentials is Ni (−0.25V) < Zn (−0.76V) < Mg(−2.36V) < Ca(−2.87).

Q7: Represent the cell in which the following reaction takes place:

\(\begin{array}{l}Mg_{(s)} + 2Ag_{(0.0001M)}^{+} \to Mg_{(0.130M)}^{2+} + 2Ag_{(s)}\end{array} \)

Calculate its Ecell if E°cell = 3.17 V.

Answer:

The half cell reactions can be written as:

\(\begin{array}{l}Anode: Mg_{(s)} \to Mg_{(0.130M)}^{2+} + 2e^{-}\end{array} \)
\(\begin{array}{l}Cathode: 2Ag_{(0.0001M)}^{+} + 2e^{-} \to 2Ag_{(s)}\end{array} \)
  • The cell can be represented as:
\(\begin{array}{l}Mg_{(s)}/Mg_{(0.130M)}^{2+}\parallel Ag_{(0.0001M)}^{+}/Ag_{(s)}\end{array} \)
  • Calculation of Ecell :

Number of electrons exchanges, n = 2

\(\begin{array}{l}Reaction Quotient, Q = \frac{[Mg^{2+}]}{[Ag^{+}]^{2}}\end{array} \)
\(\begin{array}{l}Q = \frac{0.130}{(1 x 10^{-4})^{2}} = 1.3 x 10^{7}\end{array} \)
\(\begin{array}{l}E_{cell} = E^{\circ}_{cell} – \frac{0.0591}{n}logQ\end{array} \)
\(\begin{array}{l}E_{cell} = 3.17 – \frac{0.0591}{2}log(1.3 x 10^{7}) = 2.96V\end{array} \)

Q8: What is Gibbs energy in simple terms?

Answer:

Gibbs free energy, also known as Gibbs function, Gibbs energy, or free enthalpy, is a term used to measure the maximum amount of work done in a thermodynamic system when temperature and pressure remain constant. The sign ‘G’ stands for Gibbs free energy.

Q9: Which equation do you use to calculate the membrane potential?

Answer:

The Nernst equation can be used to calculate membrane potential (E). The resting membrane potential, or baseline state, of a cell, is calculated using this equation.

Q10: What are the limitations of the Nernst Equation.

Answer:

1. Since active coefficients in dilute solutions are close to unity, Nernst Equation can be given solely in terms of concentrations. However, at greater concentrations, the real ion activity must be used. This complicates the use of the Nernst Equation because estimating non-ideal ion activity usually requires experimental data.

2. The Nernst Equation is likely to apply when there is no current flow through the electrode. When current flows, the activity of ions at the electrode surface changes, and the measured potential is affected by extra over potential and resistive loss factors.

3. At extremely low concentrations of the potential-determining ions, the potential was discovered using Nernst Equation approaches towards ± ∞. This has no practical relevance since, under such conditions, the exchange current density drops to a very low level, and other factors take over control of the system’s electrochemical behaviour.

Q11: What is the difference between the Goldman and Nernst equations?

Answer:

The primary difference between the Nernst equation and the Goldman equation is that the former represents the relationship between reduction potential and standard electrode potential, whilst the latter is a derivative of the Nernst equation and represents the reversal potential across a cell membrane.

Nernst Equation

Goldman Equation

DEFINITION

It is a mathematical expression that gives the relationship between reduction potential and the standard reduction potential of an electrochemical cell.

It is useful in determining the reverse potential across a cell membrane in a cell membrane physiology.

NATURE

Applied for electrochemical cells.

Applied for biological cells.

CONSIDERATIONS

Include the reduction potential, standard reduction potential, temperature and activities of chemical species.

Takes the uneven distribution of ions across the cell membrane and differences in membrane permeability into account.

Q12: How does the Nernst equation calculate equilibrium potential?

Answer:

Based on the charge on the ion (i.e., its valence) and the concentration gradient across the membrane, the Nernst equation derives the equilibrium potential (also known as the Nernst potential) for an ion.

Q13: What is the significance of Nernst equation?

Answer:

Under non-standard conditions, the Nernst Equation can be used to determine cell potential. It links the observed cell potential to the reaction quotient, allowing for correct equilibrium constant determination (including solubility constants).

Q14: What is the effect of catalyst on:

(i) Gibbs energy (ΔG) and

(ii) activation energy of a reaction?

Answer:

(i) The catalyst will have no influence on Gibb’s energy.

(ii) By lowering the activation energy of a process, the catalyst gives an alternate pathway.

Q15: The chemistry of corrosion of iron is essentially an electrochemical phenomenon. Explain the reactions occurring during the corrosion of iron in the atmosphere.

Answer:

The electrochemical theory is used to explain the corrosion mechanism. We refer to the creation of small electrochemical cells on the surface of iron by using the example of rusting.

The redox reaction involves:

At anode : Fe(S) → Fe2+(aq) + 2e

At cathode : H2O + CO2 ⇌ H2CO3(Carbonic acid)

H2CO3 ⇌2H+ + CO22-

H2O ⇌ H+ + OH

H+ + e → H

4H + O2 → 2H2O

Then net resultant Redox reaction is

2Fe(s) + O2 (g) + 4H+ → 2Fe2+ + 2H2O

Practise Questions on Nernst Equation

Q1: What is the number of electrons transferred in an equation if the Nernst equation is E(cell) = E°(cell) – 9.83 × 10-3 × log10 (Anode / Cathode)?

a) 2

b) 6

c) 4

d) 1

Q2: Find the number of electrons transferred in the equation Cu(g) + 2Ag+(aq) → Cu2+(aq) + 2Ag(s).

a) 4

b) 3

c) 2

d) 1

Q3: What is the Nernst equation simplified?

Q4: What is Z in the Nernst equation?

Q5: The standard electrode potential for Daniell cell is 1.1V. Calculate the standard Gibbs Energy for the reaction:

\(\begin{array}{l}Zn_{(s)} + Cu_{(aq)}^{2+} \to Zn_{(aq)}^{2+} + Cu_{(s)}\end{array} \)

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Electrochemistry – Nernst Equation and E cell

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW