Refrigeration and Air Conditioning MCQs

MCQs on Refrigeration and Air Conditioning

Solve Refrigeration and Air Conditioning Multiple-Choice Questions to prepare better for GATE. Learn more about Refrigeration and Air Conditioning and Refrigeration and Air Conditioning MCQs by checking notes, mock tests, and previous years’ question papers. Gauge the pattern of MCQs on Refrigeration and Air Conditioning by solving the ones that we have compiled below for your practice:

Refrigeration and Air Conditioning Multiple-Choice Questions

1. The temperature of the dry bulb ____________ during the process of heating and dehumidification.

a. Increases

b. Decreases

c. Remains Constant

d. Cannot be Determined

Answer: (a) Increases

2. A typical refrigeration cycle would operate between a +27°C condenser temperature and a -23°C evaporator temperature. Here, what would be the performance of the cycle’s Carnot coefficient?

a. 6

b. 5

c. 1.2

d. 0.2

Answer: (b) 5

3. Which of these increases during the process of humidification?

a. Specific humidity

b. Dry bulb temperature

c. Relative humidity

d. Wet-bulb temperature

Answer: (c) Relative humidity

4. What does a vapour absorption refrigerator use in the form of a refrigerant?

a. Aqua-ammonia

b. Freon

c. Ammonia

d. Water

Answer: (a) Aqua-ammonia

5. One ton of refrigeration in the S.J. unit is:

a. 840 kJ/min

b. 420 kJ/unit

c. 21 kJ/unit

d. 210 kJ/unit

Answer: (d) 210 kJ/unit

6. At a domestic refrigerator’s back, the bank of tubes is known as:

a. Evaporator tubes

b. Condenser tubes

c. Capillary tubes

d. Refrigerant cooling tubes

Answer: (b) Condenser tubes

7. The expansion device, in any refrigeration system, is connected between:

a. Receiver and Condenser

b. Compressor and Condenser

c. Compressor and Evaporator

d. Evaporator and Receiver

Answer: (d) Evaporator and Receiver

8. What do we call the ratio of the actual mass of water present in an available volume of moist air to the total amount of water vapour present in the very same amount of saturated air present in the same pressure and temperature?

a. Degree of saturation

b. Absolute humidity

c. Relative humidity

d. Humidity ratio

Answer: (c) Relative humidity

9. Which of these refrigerants is highly flammable and toxic?

a. R-12

b. Sulphur dioxide

c. Carbon dioxide

d. Ammonia

Answer: (d) Ammonia

10. During the process of sensible heating of air, the wet-bulb temperature would be:

a. Decreases

b. Remains Constant

c. Increases

d. None of the above

Answer: (c) Increases

11. What is the mixture of water vapour called when the maximum amount of water vapour has been diffused in the air?

a. Specific humidity

b. Saturated air

c. Moist air

d. Dry air

Answer: (b) Saturated air

12. In a vapour compression cycle, where do we find the lowest temperature?

a. Evaporator

b. Condenser

c. Expansion Valve

d. Compressor

Answer: (a) Evaporator

13. What is the pressure at a refrigerator’s inlet known as?

a. Back Pressure

b. Critical Pressure

c. Discharge Pressure

d. Suction Pressure

Answer: (d) Suction Pressure

14. The ideal thermal efficiency of a reversible engine is 30%. The coefficient of performance, when we use it as a type of refrigerating machine with every other condition unchanged, will be:

a. 4.33

b. 3.33

c. 2.33

d. 1.33

Answer: (c) 2.33

15. On the psychrometric chart, the marking of the alignment circle will be at:

a. 50% RH and 20°C DBT

b. 50% RH and 26°C DBT

c. 60% RH and 20°C DBT

d. 60% RH and 26°C DBT

Answer: (b) 50% RH and 26°C DBT

16. Before entering the expansion or the throttle valve, a refrigerant’s condition in any vapour compression system is:

a. Dry Vapour

b. Very Wet Vapour

c. High-Pressure Saturated Liquid

d. Moist Vapour

Answer: (c) High-Pressure Saturated Liquid

17. Which of these types of compressors are used in our domestic refrigerators?

a. Axial

b. Centrifugal

c. Piston Type Reciprocating

d. Miniature Sealed Unit

Answer: (c) Piston Type Reciprocating

18. Which of these is the refrigerant that has the highest critical pressure?

a. R-12

b. Ammonia

c. R-11

d. R-22

Answer: (b) Ammonia

Keep learning and stay tuned to get the latest updates on the GATE Exam along with GATE MCQs, GATE Eligibility Criteria, GATE Syllabus for CSE (Computer Science Engineering), GATE Notes for CSE, GATE CSE Question Paper, and more.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*