Computer Fundamentals MCQs

MCQs on Computer Fundamentals

Solve Computer Fundamentals Multiple-Choice Questions to prepare better for GATE. If you wish to learn more about Computer Fundamentals and Computer Fundamentals MCQs, you can check notes, mock tests, and previous years’ question papers. Gauge the pattern of MCQs on Computer Fundamentals by solving the ones that we have compiled below for your practice:

Computer Fundamentals Multiple-Choice Questions

1. The computer-assisted method that helps in the recording and analysis of a hypothetical or an existing system is known as:

a. Data processing

b. Data capture

c. Data flow

d. Data transmission

Answer: (c) Data flow

2. Which of these computer languages do we use in artificial intelligence?

a. PROLOG

b. FORTRAN

c. COBOL

d. C

Answer: (a) PROLOG

3. Which of these parts would interpret a program’s instructions to initiate the control operations?

a. Logic unit

b. Control unit

c. Storage unit

d. Input

Answer: (b) Control unit

4. The 1’s complement of 10 is:

a. 10

b. 11

c. 110

d. 01

Answer: (d) 01

5. __________ is the computer program that would convert an assembly language to the machine language.

a. Interpreter

b. Compiler

c. Comparator

d. Assembler

Answer: (d) Assembler

6. The total time for which any piece of equipment would operate is known as __________________ time.

a. Effective

b. Seek

c. Real

d. Access

Answer: (a) Effective

7. What access method do we use to obtain any record out of a cassette tape?

a. Random

b. Direct

c. Sequential

d. All of the above

Answer: (c) Sequential

8. What is the CPU’s section that interprets, selects, and also sees to a program instructions’ execution?

a. Register unit

b. Control unit

c. ALU

d. Memory

Answer: (b) Control unit

9. One packet on any data link is called:

a. Group

b. Block

c. Frame

d. Path

Answer: (c) Frame

10. What is the common boundary present between two systems known as?

a. Interface

b. Surface

c. Interdiction

d. None of the above

Answer: (a) Interface

11. _____________ is a computer that has been designed so that it is as compact as possible.

a. Supercomputer

b. Mini

c. Mainframe

d. Microcomputer

Answer: (d) Microcomputer

12. Which of these is a general-purpose microcomputer that is single-user and is designed to be operated by just a single person at any given time?

a. M

b. PC

c. KIPS

d. Special-purpose computer

Answer: (b) PC

13. A total of how many bit codes are used for TELEPRINTER machines by Murray code?

a. 25

b. 9

c. 5

d. 4

Answer: (c) 5

14. __________ refers to the datum that would indicate the important state in an input or output content.

a. Sentinel

b. Sequence

c. Sibling

d. SIO

Answer: (a) Sentinel

15. Which of these refers to a systems programming language for the Intel family microcomputers?

a. PLA

b. PL/CT

c. PL/M

d. PL/C

Answer: (c) PL/M

16. Out of the following, which one is still useful if we want to add numbers?

a. UNIVAC

b. Abacus

c. ENIAC

d. EDSAC

Answer: (b) Abacus

17. What is the number used to control the forms of other numbers known as?

a. Mask

b. Map

c. Marker

d. Mantissa

Answer: (a) Mask

18. Which of these is a high-level machine-oriented language for the machines that are of the GEC 4080 series?

a. ALGOL

b. Babbage

c. SNOBOL

d. LOGO

Answer: (b) Babbage

19. Which of these output devices are used for the translation of information from any computer into a pictorial form on the papers?

a. Card punch

b. Touch panel

c. Plotter

d. Mouse

Answer: (c) Plotter

20. A list of various coded instructions is known as:

a. Flowchart

b. Utility programs

c. Algorithm

d. Computer program

Answer: (d) Computer program

Keep learning and stay tuned to get the latest updates on the GATE Exam along with GATE MCQs, GATE Eligibility Criteria, GATE Syllabus for CSE (Computer Science Engineering), GATE Notes for CSE, GATE CSE Question Paper, and more.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*