OOPs MCQs

OOPs is object-oriented programming, basically an approach for developing software programming. It was introduced to overcome the shortcomings of procedural programming approaches such as reusability and maintainability. OOPs is a way to design an application using classes and objects. The basic idea behind object-oriented languages ​​is to combine both data and functions into one entity. The operation data and functions of these data, such as units, are designated as objects.

MCQs on Object-Oriented Programming

Solve OOPs Multiple-Choice Questions to prepare better for GATE. If you wish to learn more about Object-Oriented Programming and OOPs MCQs, you can check notes, mock tests, and previous years’ question papers. Gauge the pattern of MCQs on OOPs by solving the ones that we have compiled below for your practice:

OOPs Multiple-Choice Questions

1. Which of these features of OOP would indicate code reusability?

a. Polymorphism

b. Abstraction

c. Inheritance

d. Encapsulation

Answer: (c) Inheritance

2. Which language does not support polymorphism but supports classes?

a. Ada

b. C++

c. Java

d. SmallTalk

Answer: (a) Ada

3. Which of these specifiers would be applied to the constructors only?

a. Explicit

b. Implicit

c. Protected

d. Public

Answer: (a) Explicit

4. A constructor _____________.

a. May consist of a return type

b. Doesn’t consist of any return type

c. Has some return type

d. Of a derived class has a return type

Answer: (b) Doesn’t consist of any return type

5. The access specifier that is/are the most secure during inheritance is/are _______________.

a. Protected

b. Private

c. Private and Default

d. Default

Answer: (b) Private

6. If in case, in multiple inheritances, a class R would inherit the Class Q, while Class Q would inherit the class P, then in which sequence would their destructors be called in case we declare an object of Class R?

a. ~R() then ~P() then ~Q()

b. ~P() then ~Q() then ~R()

c. ~Q() then ~R() then ~P()

d. ~R() then ~Q() then ~P()

Answer: (d) ~R() then ~Q() then ~P()

7. The memory that is allocated for any objects is ____________.

a. Cache

b. HDD

c. ROM

d. RAM

Answer: (d) RAM

8. Which of these classes is a specialization of some more general template classes?

a. Integer

b. Maths

c. String

d. Digit

Answer: (c) String

9. A derived class is also called a ______________.

a. Small class

b. Subclass

c. Noticeable class

d. Big class

Answer: (b) Subclass

10. Which of these inheritances is shown in case we inherit some base class from another class, then one of the classes derives it?

a. Single

b. Multiple

c. Multi-level

d. Hierarchical

Answer: (c) Multi-level

11. Hierarchical inheritance could be some subset of _________________ inheritance.

a. Multilevel

b. Single level

c. Multiple

d. Hybrid

Answer: (d) Hybrid

12. What is the name of the feature in which we enforce the definitions of the abstract function at the compile time?

a. Dynamic Polymorphism

b. Static Polymorphism

c. Dynamic or Static Polymorphism according to need

d. Polymorphism

Answer: (a) Dynamic Polymorphism

13. If in case a class is called in the main function directly and has a public member function, then ____________________.

a. It will lead to the production of an undeclared function error

b. It will lead to the production of an out of memory error

c. The program will only give warning

d. The program will shut the computer down

Answer: (a) It will lead to the production of an undeclared function error

14. __________ is the universal handler class for exceptions.

a. Maths

b. Object

c. Exceptions

d. Errors

Answer: (c) Exceptions

15. For catching multiple exceptions in a single catch block, then how do we separate exceptions in the syntax?

a. Hyphen

b. Vertical bar

c. Modulus

d. Plus

Answer: (b) Vertical bar

16. Where are the temporary objects (that are created during the return by value) created?

a. Inside the calling function

b. Inside the main function

c. Within the function

d. Outside the function scope

Answer:(c) Within the function

17. What shall we use in the case of safe downcast?

a. Implicit cast

b. Manual cast

c. Dynamic cast

d. Static cast

Answer: (c) Dynamic cast

18. Which of these types of values result from a delete operator?

a. null

b. null pointer

c. void pointer

d. void

Answer: (d) void

19. Which of these attributes can we use if we want to get the actual size of any array?

a. Array_name.length

b. Size.Array

c. length.Array_name

d. Array.Size

Answer: (a) Array_name.length

20. Which function is used to get any character that is present at a certain index of a string?

a. char charIn(StringName);

b. char charAt(index);

c. char charIn(index);

d. char charAt(StringName);

Answer: (b) char charAt(index);

Keep learning and stay tuned to get the latest updates on the GATE Exam along with GATE MCQs, GATE Eligibility Criteria, GATE Syllabus for CSE (Computer Science Engineering), GATE Notes for CSE, GATE CSE Question Paper, and more.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*