SBI PO Mock Test

The State Bank of India conducts SBI PO exam every year. Each year the number of applicants for SBI PO exam keeps increasing, thus, increasing the competition. Aspirants of SBI PO exam are advised to take free SBI PO Mock Test provided by BYJU’S for their complete preparation and to outperform in the actual exam.

The series of SBI PO Prelims Mock Test consists of free mock tests based on SBI PO previous year paper and exam pattern. Moreover, candidates will also get detailed solutions along with the answers in SBI PO free mock test PDFs.

SBI PO Mock Test 1:- Download PDF Here

SBI PO Mock Test 2:- Download PDF Here

SBI PO Mock Test 3:- Download PDF Here

SBI PO test series for online mock contains 25 SBI PO model questions of the three main sections of the SBI PO exam covered in the previous years’ question paper.

Candidates preparing for the SBI PO exam are also suggested to practice SBI PO previous year question paper and take online quiz regularly along with SBI PO Mocks to analyze their level of preparation.

SBI PO Exam Pattern

The exam pattern of SBI PO exam is set by the conducting body i.e.State Bank Of India. The SBI PO prelims exam pattern consists of three main sections i.e. Reasoning Ability, Quantitative Aptitude and English Language.

SBI PO exam pattern more or less remains unchanged. The exam pattern of last SBI PO exam was as given below.

Name of Tests No. of Questions Maximum Marks Time Duration
English Language 30 30 20 minutes
Quantitative Aptitude 35 35 20 minutes
Reasoning Ability 35 35 20 minutes
Total 100 100

It is important to take SBI PO Mock Test regularly to score well in the exam. SBI PO free mock test series helps to practise, revise, analyse and improve performance to outdistance the competitors in SBI PO examination.

Candidates can get more details related to SBI PO in the linked article.

Related links:

The free SBI PO mock test pattern will be the same as the one given below. Candidates can refer to the free SBI PO Prelims mock test given below.

SBI PO Mock Test

Q.1. The price of Apple rises by ₹40 per year and that of oranges by ₹15 per year. If the price of Apple and orange in the year 2002 was ₹420 and ₹630 respectively, in which year the price of Apples will be ₹40 more than price of oranges?

  1. 2010
  2. 2011
  3. 2012
  4. 2013

Answer 3

Solution 1: let the given condition be fulfilled n years after 2002.

Then, price of Apples after n years = ₹(420 + 40n).

Price of oranges after n years = ₹(630 + 15n)

∴ 420 + 40n = (630 + 15n) + 40

420 + 40n = 670 + 15n

25n = 250

n= 10

So, the required year is 10 years after 2002 i.e. 2012.

Q.2. The number of students in each section of the school is 24. After admitting new students three new sections were started. Now the total number of sections is 16 and there are 21 students in each section. Find the number of new students admitted in the school?

  1. 14
  2. 24
  3. 48
  4. 114

Answer 2

Solution 2: Original number of sections = (16-3) = 13

Original number of students = (24 x 13) = 312

Present number of students = (21 x 16) = 336

Number of new students admitted = (336 – 312) = 24

Q.3. A man earns ₹20 on the first day and spends ₹15 on the next day. He again earns ₹20 on the third day and spends ₹15 on the fourth day. OIf he continues to save like this, how soon will he have ₹60 in his hands?

  1. 17th day
  2. 27th day
  3. 30th day
  4. 40th day

Answer 1

Solution 3. Money earned in 2 days = 20-15 = ₹5

Money earned in 16 days = 5/2 x 16 = ₹40

On the 17th day, money in hand = ₹40 + ₹20 = ₹60

Q.4. 1250 pears were distributed among a group of boys of a class. Each boy got twice as many pears as the number of boys in that group. What is the number of boys in the group?

  1. 45
  2. 50
  3. 25
  4. 100

Answer 3

Solution 4: Let the number of boys in the group be y

Then, the number of pears given to each boy = 2y

Therefore, (y x 2y) = 1250

2y2 = 1250

Y2 = 625

√625 = 25.

Q.5. The average marks in science subject of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 instead of the actual marks i.e. 72 and 61 respectively. Find the correct average?

  1. 66
  2. 68.5
  3. 69
  4. 69.5

Answer 3

Solution5: correct sum = 68 x 20 + 72 + 61 – 48 – 65 = 1380

Therefore, the average would be = 1380/ 20 = 69

Q.6. The average of 6 numbers is 7. The average of 3 numbers of them is 5. What will be the average of the remaining numbers?

  1. 9
  2. 30
  3. 15
  4. 42

Answer 1

Solution 6: Average of 6 numbers = 7

Sum of 6 numbers = 6 x 7 = 42

The average of 3 numbers = 5

Sum of 3 numbers = 3 x 5 = 15

Therefore, the sum of remaining numbers = 42 – 15 = 27

And the required average = 27/3 = 9

Q.7. the difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two-digits is 63. Which is the smaller of the two numbers?

  1. 29
  2. 92
  3. 70
  4. Cannot be determined

Answer 4

Solution 7: Let the tens digit be x and Units digit be y.

Then, (10x + y) – (10y + x) = 63

9 (x – y) = 63

X – y = 7

Q.8. In a two-digit number, the digit in the units place is four times the digit in tens place and the sum of the digit is equal to 10. What is the number?

  1. 14
  2. 41
  3. 82
  4. 28

Answer 4

Solution 8: let the tens digit be x then units digit be = 4x

X + 4x = 10 ; 5x = 10 ; x = 2

So, tens digit = 2 and units digit = 8

Hence, the required number = 28

Q.9. Rama’s age 3 years ago was three times the present age of shyama’s. At present Ghanshyams’s age is twice the age of Shyam. Also. Ghanshyam is 12 years younger than Rama. What is the present age of Ghanshyam?

  1. 18 years
  2. 21 years
  3. 24 years
  4. 26 years

Answer 1

Solution 9: Let the present age of Shyam be x years

Three years ago Rama’s age = 3x years

Then present age of Rama = (3x + 3)

Ghanshyam’s present age = 2x

Now, (3x + 3) – 2x = 12

X = 9

Hence present age of Ghanshyam = 2 x 9 = 18 years

Directions 10-11. In each question, the main statement is followed by four sentences.

Select the pair of sentences that relates logically to the given statement.

Q.10.

Whenever Ram reads late into the night, his father beats him.

  1. His father does not beat Ram
  2. Ram reads late into the night.
  3. Ram reads early in the morning.
  4. Ram’s father beats him in the morning.
  5. Only III and IV
  6. Only II and IV
  7. Only I and II
  8. None of these

Answer 4

Q.11.

Ram gets a swollen nose whenever he eats hamburgers.

  1. Ram gets a swollen nose.
  2. Ram does not eat hamburgers.
  3. Ram does not get a swollen nose.
  4. Ram eats hamburgers.
  5. Only I and II
  6. Only IV and III
  7. Only I and III
  8. Only II and III

Answer 4

Directions 12-14: In each of the following questions, a paragraph has been split into four

parts. You have to rearrange these parts to form a coherent paragraph.

Q.12.

  1. Alex had never been happy with his Indian origins.
  2. This illusion of misplaced grandeur, his wife felt, would be Alex’s undoing.
  3. Fate had been unfair to him; if he had had his wish, he would have been a count or an Earl on some English estate, or a medieval monarch in a chateau in France.
  4. He set about rectifying this grave injustice by making his house in his own image of a country manor.
  5. 1324
  6. 1423
  7. 1342
  8. 3142

Answer 3

Q.13.

  1. The meeting was scheduled for 9 o’clock, and his watch showed the time to be a quarter to nine.
  2. His left-hand concealed a blackjack, his right-hand groped for the torch in his pocket.
  3. His heart thumped in his chest, sweat beads formed themselves on his forehead, his mouth was dry.
  4. The man lurked in the corner, away from the glare of light.
  5. 4213
  6. 1324
  7. 1234
  8. 2143

Answer 1

Q.14.

  1. An essay which appeals chiefly to the intellect is Francis Bacon’s Of Studies.
  2. He considers the evils of excess study: laziness, affectation, and preciosity.
  3. He considers studies as they should be; for pleasure, for self-improvement, for business.
  4. His careful tripartite division of studies expressed succinctly in aphoristic prose demands the complete attention of the mind of the reader.
  5. 2341
  6. 1432
  7. 3241
  8. 1342

Answer 2

Directions 15-16 Fill in the blanks of the following sentences using the most appropriate word or words from among the options given for each.

Q.15. Learning is more efficient when it is ___. It is less efficient when it is ___.

  1. Fun, drudgery
  2. fast, slow
  3. Rapid,turtle-slow
  4. Tedious, like a joy ride

Answer 1

Q.16. Most political leaders acquire their position by causing a large number of people to believe that these leaders are ___ by altruistic desires.

  1. Convinced
  2. Actuated
  3. Categorised
  4. Led

Answer 2

Directions 17- 21: Read the following paragraph and answer the questions following it.

Six friends A, B, C, D, E and F work in different companies namely Pentagon, Risotto, Quake, Sumter, Mind Steal and Udaygiri and each wears company-sponsored different coloured vests, viz, Blue, Green, pink, Yellow, Purple and Red though not in the same order.

  • The one wearing the Blue vest works in Sumter and the one wearing a Green vest works in Pentagon
  • F does not work in Risotto or Mind Steal
  • A wears Pink vest works in Quake
  • D does not work in Mind Steal and purple coloured vest is sponsored by Risotto
  • E works in Udaygiri and Neither D nor B works in Sumter
  • Mind Stealer does not sponsor Purple or Yellow coloured vests and C works in Microsoft.

Q.17. The vest worn by B is of the colour:

  1. Yellow
  2. Green
  3. Red
  4. Purple

Answer 4

Q.18. Who is the Mind Stealer employee ?

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Answer 2

Q.19 Where does F work ?

  1. Udaygiri
  2. Quake
  3. Pentagon
  4. Sumter

Answer 4

Q. 20. Who wears the Blue vest ?

  1. A
  2. F
  3. D
  4. B

Answer 2

Q.21. The Vest worn by A is of the colour:

  1. Green
  2. Yellow
  3. Pink
  4. Blue

Answer 3

Solution 17-21:

A B C D E F
Pink Red Green Yellow Purple Blue
Quake Mindstealer Pentagon Risotto Udaygiri Sumter

Q.22. Find out how many pairs of letters are there in the word ‘ DESCRIPTION’’ each of which has as many letters between them in the word as in English Alphabet.

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. More than four

Answer 4

Solution 22:

Directions 23-24: The digits of each of the following five numbers are written in reverse order and five new numbers are obtained.

513 726 492 865 149

Now answer the following questions.

Q.23. Which of the following will be the third digit of the second highest new number?

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 8

Answer 3

Solution 23:

513 -315

726- 627

492- 294

865- 568

149- 941

The second highest new number is 627. Hence, the answer is 7.

Q.24. Which of the following will be the middle digit of the third number from top when the new numbers are arranged in descending order?

  1. 4
  2. 6
  3. 5
  4. None of these

Answer 2

Solution 24:

After rearrangement the numbers are :

513 -315

726- 627

492- 294

865- 568

149- 941

When arranged in descending order the third number from top is 568. Hence, the answer is 6.

Q.25.

Statements:

  1. Some colors are paints
  2. All paints are canvas

Conclusions:

  1. Some colors are canvas
  2. All canvas being colors is a possibility
  3. Only I follows
  4. Only II follows
  5. Both I and II follows
  6. Neither I nor II follows

Answer 3

Solution 25:

SBI PO Mock Test 1:- Download PDF Here