CSAT Questions - Sample Papers for CSAT

A serious aspirant knows that along with Prelims GS-I, the aptitude paper called ‘Civil Services Aptitude Test’ (CSAT) plays an important part in your success in the preliminary stage. CSAT sample questions are important for aspirants as these will provide them with sufficient practice before they write the actual exam.

Aspirants would find this article helpful for the IAS Exam.

So, we bring you a set of CSAT sample papers for prelims practice. There are over 300 questions designed in 4 CSAT sample papers. These papers will hence, include model questions for CSAT from segments like:

  1. Reading Comprehensions
  2. Interpersonal Skills including Communication Skills
  3. Logical Reasoning & Analytical Ability
  4. Decision Making & Problem-Solving
  5. General Mental Ability
  6. Basic Numeracy (Class X Level)
  7. Data Interpretation (Class X Level)

Check the CSAT Questions given in the 4 sample papers below and also download the PDF provided along with each CSAT sample paper. Also, check the CSAT Mock Test in the linked article.

CSAT Sample Paper 1

Candidates can practice CSAT questions given below and also can download CSAT Sample Paper 1,2,3 & 4 from the links provided:

Q1. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

a. 5 min
b. 10 min
c. 4 min
d. 9 min

Q2. A man wants to reach a window which is 40 feet above the ground. The distance from the foot of the ladder to the wall is 9 feet. How long should the ladder be?

a. 81 feet
b. 40 feet
c. 41 feet
d. 54 feet

Q3. Which figure will replace the question mark?

CSAT Question - CSAT Sample Paper - Q3.

a. A
b. B
c. C
d. D

Q4. A, B, C, D, E, F and G are members of a family consisting of four adults and three children, two of whom, F and G are girls. A and D are brothers and A is a doctor. E is an engineer married to one of the brothers and has two children. B is married to D and G is their child. Who is C?
a. E’s daughter
b. G’s brother
c. F’s father
d. A’s son

Answer the questions no. 5 to no. 9 based on the based on the figure given below in which Rectangle represents Males, Circle represents the urbans, Square represents the educated and (4) Triangle represents the civil servants.

CSAT Question - CSAT Sample Paper - Q5-9

Q5. The number indicating the uneducated urban males is
a. 5
b. 4
c. 1
d. 9

Q6. The number indicating the educated urban males who are not civil servants is
a. 7
b. 8
c. 9
d. 10

Q7. The number indicating the educated civil servants who are males but not urban is
a. 7
b. 10
c. 8
d. 4

Q8. The number indicating the educated males who are urban civil servants is
a.5
b. 4
c. 11
d. 8

Q9. The number indicating the uneducated females who are urban civil servants is
a. 11
b. 5
c. 9
d. 7

Q10. Roy and Kavi are working on an assignment. Roy takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Kavi takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?
a. 8 hours 15 minutes
b. 10 hours
c. 7 hours 50 minutes
d. 6 hours 40 minutes

Q11. A man can cover a distance in 1hr 24min by covering 2/3 of the distance at 4 km/h and the rest at 5km/h. What is the total distance to be covered?

a. 4 km
b. 6 km
c. 10 km
d. 8 km

Study the paragraph and answer the questions (questions 12 to 15) that follow:-

The most important reason for this state of affairs, perhaps, is that India was the only country in the world to truly recognise the achievements of the Soviet Union-rather than merely focus on the debilitating faults that Communism brought to its people. The people of India realised that the achievement of one hundred percent literacy in a country much, much larger than its own and with similarly complicated ethnic and religious groupings, the rapid industrialization of a nation that was a primarily agrarian society when the Bolshevik revolution took place in 1917, the attendant revolutionary steps in science and technology, the accessibility of health care (primeval according to Western standards, perhaps, but not according to Indian ones) to the general population, and despite prohibition of the government of the time the vast outpourings in literature, music, art, etc. are momentous and remarkable feats in any country. In contrast, all that the West focused on were the massive human rights violations by the Soviet State on its people, the deliberate uprooting and mass migrations of ethnic peoples from one part of the country to another in the name of industrialization, the end of religion. In short, all the tools of information were employed to condemn the ideology of Communism, so much at variance with capitalist thinking. The difference with the Indian perception, I think here is, that while the Indians reacted as negatively to what the Soviet governments did to its people in the name of good governance (witness the imprisonment of Boris Pasternak and the formation of an international committee to put pressure for his release with Jawaharlal Nehru at its head), they took the pain not to condemn the people of that broad country in black and white terms; they understood that mingled in the shades of grey were grains of uniqueness (The Russians have never failed that characteristic in themselves; they have twice experimented with completely different ideologies, Communism and Capitalism both in the space of a century).

Q12. Which of the following statements according to the passage is correct?

a. India took heed of the weak faults of Russian policies and systems.
b. The process of industrialisation had already started when the Russian Revolution took place in 1917.
c. India seriously commended the achievements of Russia, i.e., hundred percent literacy and rapid industrialisation.
d. Literature, art and music received a setback during the communist regime in Russia.

Q13. The Indian perception of the Soviet Union was always
a. Neutral
b. Applauding
c. Counter-reactionary
d. Critical

Q14. The West did not focus on
a. Massive human rights violation of the Soviet state on its people.
b. Rapid growth of nuclear weapons in Russia.
c. Deliberate uprooting and mass migration of ethnic people in the name of industrialisation.
d. Both (a) and (c)

Q15. The passage is

a. Descriptive
b. Thought-provoking
c. Paradoxical
d. Analytical

Q16. Out of 130 students appearing in an exam, 62 failed in Science, 52 failed in English, whereas 24 failed in both Science and English. The number of students who passed is
a. 50
b. 20
c. 40
d. 30

Q17. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is a girl’s
a. Brother
b. Son
c. Nephew
d. Uncle

Q18. If TRANSFER is coded as RTNAFSRE, then ELEPHANT would be coded as
a. LEPEHATN
b. LEEPAHTN
c. LEPEAHTN
d. LEPEAHNT

Q19. A number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
1, 4, 27, 16, ?, 36, 343
a. 121
b. 244
c. 125
d. 81

Q20. All good athletes want to win and all athletes who want to win eat a well-balanced diet; therefore all athletes who do not cat a well-balanced diet are bad athletes.

The best conclusion from this statement is that

a. No bad athlete wants to win.
b. No athlete who does not eat a well-balanced diet is a good athlete.
c. Every athlete who eats a well-balanced diet is a good athlete.
d. All athletes who want to win are good athletes.

CSAT Solutions

The solutions to the above-mentioned 20 CSAT questions are as below:

1. b 11. b
2. c 12. c
3. a 13. b
4. d 14. b
5. a 15. d
6. c 16. c
7. b 17. a
8. d 18. c
9. a 19. c
10. a 20. b

Detailed solutions are provided below

1. Speed without stoppages = 54km/hr

Speed with stoppages = 45km/hr

Stoppages per hour = CSAT Solution Q1.

2.

By Pythagoras theorem,

Length of ladder = CSAT Solution Q2.

3. This could be derived by observing the turns taken by the line (with the circle on its sides). Each time it rotates by 45 degrees.

CSAT Solutions Q3.

4. Let the Circles represent the Females and Squares represent the Males.

Thus, C is the Son of A.

5. Uneducated: Exclude the numbers inside the square.

Educated: Numbers inside the Circle

Male: Numbers inside the Rectangle

Thus, 5 is the only number that satisfies the conditions.

6. Educated Urban Males: 8 and 9

As 8 represents the civil servants, 9 is the number that we are looking for.

7. Educated civil servant Males: 10 and 8

Non urban: 10

8. Educated male urban civil servants: 8

9. Uneducated female urban civil servants: 11

10. CSAT Solution 10.

11. CSAT Solution 11.

12. Refer to these lines, “The people of India realized that the achievement of one hundred percent literacy in a country much, much larger than its own and with similarly complicated ethnic and religious groupings, the rapid industrialization of a nation that was a primarily agrarian society when the Bolshevik revolution took place in 1917, the attendant revolutionary steps in science and technology, the accessibility of health care (primeval according to Western standards, perhaps, but not according to Indian ones) to the general population, and despite the prohibition of the government of the time the vast outpourings in literature, music, art, etc. are momentous and remarkable feats in any country“

India appreciated the achievement of Russia in the field of literacy and rapid industrialization

13. As indicated in the passage India applauded the achievements of Russia

14. Refer to these lines, “In contrast, all that the West focused on were the massive human rights violations by the Soviet State on its people, the deliberate uprooting and mass migrations of ethnic peoples from one part of the country to another in the name of industrialization, the end of religion. “

All that west focused on is mentioned in options a and c but not b

15. The writing style of this passage is analytical so option D is right.

16. Total students =130

Number of failed students = (62 + 52) – 24 = 114 – 24 = 90

(24 is subtracted to avoid repetition as it is included in both 62 and 52)

Number of students who passed = 130 – 90 = 40.

CSAT Solution 16.

17. Father of her Uncle refers to her Grandfather. Now, His daughter would be the girl’s mother and her son would be the girl’s Brother.

18. LEPEAHTN

19. CSAT Solution 19.

20.

From the statement only option (b) can be concluded

For the remaining CSAT Sample Paper 1 check the download link:

CSAT Sample Paper 1:-  Download PDF Here

CSAT Sample Paper Download Links
CSAT Sample Paper 2 Download PDF Here
CSAT Sample Paper 3 Download PDF Here
CSAT Sample Paper 4 Download PDF Here

For UPSC 2021, practising CSAT from today will prove beneficial for aspirants. These CSAT questions will help you to be in touch with the aptitude questions and be confident on the exam day.

Related Links

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*