Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 12 Isosceles triangle

Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 12 Isosceles triangle provides comprehensive answers with the intention to help students in solving the most tricky questions with ease. These solutions are helpful in clearing their doubts quickly, which arise while revising for the examination. For more conceptual knowledge, students can refer to Frank Solutions as a valuable aid. Download Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 12 Isosceles triangle from the below provided links.

Chapter 12 consists of problems based on the Isosceles triangle. Students who want to come out with flying colours in exams are suggested to practise Frank Solutions diligently. The aim of preparing the solutions is to boost self-confidence among students in solving complex problems effortlessly.

Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 12 Isosceles triangle Download PDF

frank solutions class 9 maths chapter 12 01
frank solutions class 9 maths chapter 12 02
frank solutions class 9 maths chapter 12 03
frank solutions class 9 maths chapter 12 04
frank solutions class 9 maths chapter 12 05
frank solutions class 9 maths chapter 12 06
frank solutions class 9 maths chapter 12 07
frank solutions class 9 maths chapter 12 08
frank solutions class 9 maths chapter 12 09
frank solutions class 9 maths chapter 12 10
frank solutions class 9 maths chapter 12 11
frank solutions class 9 maths chapter 12 12
frank solutions class 9 maths chapter 12 13
frank solutions class 9 maths chapter 12 14
frank solutions class 9 maths chapter 12 15
frank solutions class 9 maths chapter 12 16
frank solutions class 9 maths chapter 12 17
frank solutions class 9 maths chapter 12 18
frank solutions class 9 maths chapter 12 19

Access Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 12 Isosceles triangle

1. Find the angles of an isosceles triangle whose equal angles and the non-equal angles are in the ratio 3:4.

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 1

Given that,

The equal angles and the non-equal angles are in the ratio 3:4

Let the equal angles be 3x each,

So, non- equal angle is 4x

We know that,

Sum of angles of a triangle = 1800

Hence,

3x + 3x + 4x = 1800

10x = 1800

We get,

x = 180

Therefore,

3x = 3 × 180 = 540 and

4x = 4 × 180 = 720

Hence,

The angles of a triangle are 540, 540 and 720

2. Find the angles of an isosceles triangle which are in the ratio 2:2:5

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 2

The equal angles and the non-equal angle are in the ratio 2:2:5

Let equal angles be 2x each

So, non-equal angle is 5x

We know that,

Sum of angles of a triangle = 1800

2x + 2x + 5x = 1800

9x = 1800

x = 200

Therefore,

2x = 2 × 200 = 400

5x = 5 × 200 = 1000

Hence, the angles of a triangle are 400, 400 and 1000

3. Each equal angle of an isosceles triangle is less than the third angle by 150. Find the angles.

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 3

Let equal angles of the isosceles triangle be x each

Therefore, non-equal angle is x + 150

We know that,

Sum of angles of a triangle = 1800

x + x + (x + 150) = 1800

3x + 150 = 1800

3x = 1800 – 150

3x = 1650

We get,

x = 550

So,

(x + 150) = 550 + 150 = 700

Hence, the angles of a triangle are 550, 550 and 700

4. Find the interior angles of the following triangles

(a)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 4

(b)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 5

(c)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 6

(d)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 7

Solution:

(a)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 8

In △ABC,

∠A = 1100

AB = AC

∠C = ∠B (angles opposite to two equal sides are equal)

Now,

By angle sum property,

∠A + ∠B + ∠C = 1800

∠A + ∠B + ∠B = 1800

1100 + 2∠B = 1800

2∠B = 1800 – 1100

2∠B = 700

We get,

∠B = 350

∠C = 350

Hence,

The interior angles are ∠B = 350 and ∠C = 350

(b)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 9

In △ABC,

AB = AC

∠ACB = ∠ABC ………(1) [∵ angles opposite to two equal sides are equal]

Now,

∠ACB + ∠ACD = 1800 [linear pair]

∠ACB = 1800 – ∠ACD

∠ACB = 1800 – 1050

∠ACB = 750

So,

∠ABC = 750 [from equation (1)]

Now, in △ABC,

By angle sum property,

∠ABC + ∠ACB + ∠BAC = 1800

750 + 750 + ∠BAC = 1800

1500 + ∠BAC = 1800

∠BAC = 1800 – 1500

We get,

∠BAC = 300

Hence,

In △ABC,

∠A = 300

∠B = 750

∠C = 750

(c)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 10

In △ABD,

Given that,

AD = BD

∠ABD = ∠BAD … (angles opposite to two equal sides are equal)

Now,

∠ABD = 370 …. (given)

Hence,

∠BAD = 370

By exterior angle property,

∠ADC = ∠ABD + ∠BAD

∠ADC = 370 + 370

We get,

∠ADC = 740

In △ADC,

AC = DC …. (given)

∠ADC = ∠DAC …. (angles opposite to two equal sides are equal)

∠DAC = 740

Now,

∠BAC = ∠BAD + ∠DAC

∠BAC = 370 + 740

We get,

∠BAC = 1110

In △ABC,

∠BAC + ∠ABC + ∠ACB = 1800

1110 + 370 + ∠ACB = 1800

∠ACB = 1800 – 1110 – 370

We get,

∠ACB = 320

Therefore,

The interior angles of △ABC are 370, 1110 and 320

(d)

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 11

In △ACD,

AD = CD …… (given)

∠ACD = ∠CAD … (angles opposite to two equal sides are equal)

Now,

∠ACD = 500 …… (given)

∠CAD = 500

By exterior angle property,

∠ADB = ∠ACD + ∠CAD

∠ADB = 500 + 500

∠ADB = 1000

In △ADB,

AD = BD …… (given)

∠DBA = ∠DAB ….. (angles opposite to two equal sides are equal)

Also,

∠ADB + ∠DBA + ∠DAB = 1800

1000 + 2∠DBA = 1800

2∠DBA = 1800 – 1000

2∠DBA = 800

We get,

∠DBA = 400

∠DAB = 400

∠BAC = ∠DAB + ∠CAD

∠BAC = 400 + 500

∠BAC = 900

Therefore, the interior angles of △ABC are 500, 900 and 400

5. Side BA of an isosceles triangle ABC is produced so that AB = AD. If AB and AC are the equal sides of the isosceles triangle, prove that ∠BCD is a right angle.

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 12

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 13

Let ∠ABC = x

Hence,

∠BCA = x (since AB = AC)

In △ABC,

∠ABC + ∠BCA + ∠BAC = 1800 ……. (1)

But

∠BAC + ∠DAC = 1800 ……. (2)

From equations (1) and (2)

∠ABC + ∠BCA + ∠BAC = ∠BAC + ∠DAC

∠DAC = ∠ABC + ∠BCA

∠DAC = x + x

We get,

∠DAC = 2x

Let ∠ADC = y,

Hence,

∠DCA = y (since AD = AC)

Now,

In △ADC,

∠ADC + ∠DCA + ∠DAC = 1800 … (3)

But ∠BAC + ∠DAC = 1800 ……. (4)

From equations (3) and (4), we get,

∠ADC + ∠DCA + ∠DAC = ∠BAC + ∠DAC

∠BAC = ∠ADC + ∠DCA

∠BAC = y + y

∠BAC = 2y

Now, substituting the value of ∠BAC and ∠DAC in equation (2)

2x + 2y = 1800

x + y = 900

∠BCA + ∠DCA = 900

Therefore,

∠BCD is a right angle

6. The bisectors of the equal angles of an isosceles triangle PQR meet at O. If PQ = PR, prove that PO bisects ∠P.

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 14

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 15

Join PO and produce to meet QR at point S

In △PQS and △PRS

PS = PS (common)

PQ = PR (given)

So,

∠Q = ∠R (angles opposite to two equal sides are equal)

Hence,

△PQS ≅ △PRS

Thus,

∠QPS = ∠RPS

Therefore,

PO bisects ∠P

7. Prove that the medians corresponding to equal sides of an isosceles triangle are equal.

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 16

Let △ABC be an isosceles triangle with AB = AC

Let D and E be the mid points of AB and AC respectively

Now,

Join BE and CD

Then BE and CD become the medians of this isosceles triangle

In △ABE and △ACD

AB = AC (given)

AD = AE (D and E are mid points of AB and AC)

∠A = ∠A (common angle)

Hence,

△ABE ≅ △ACD (SAS criteria)

Therefore,

The medians BE and CD are equal i.e BE = CD

8. DPQ is an isosceles triangle with DP = DQ. A straight line CD bisects the exterior ∠QDR. Prove that DC is parallel to PQ

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 17

Solution:

In △QDP,

DP = DQ

Hence,

∠Q = ∠P (angles opposite to two equal sides are equal)

∠QDR = ∠Q + ∠P

2∠QDC = ∠Q + ∠P (DC bisects angle QDR)

2∠QDC = ∠Q + ∠Q

We get,

2∠QDC = 2∠Q

Hence,

∠QDC = ∠Q

But these angles are alternate angles

Therefore,

DC || PQ

Hence, proved

9. In a quadrilateral PQRS, PQ = PS and RQ = RS. If ∠P = 500 and ∠R = 1100, find ∠PSR.

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 18

Solution:

In △PQS,

PQ = PS

Therefore,

∠PQS = ∠PSQ (angles opposite to two equal sides are equal)

∠P + ∠PQS + ∠PSQ = 1800

500 + 2∠PQS = 1800

2∠PQS = 1800 – 500

We get,

2∠PQS = 1300

∠PQS = 650

So,

∠PQS = ∠PSQ = 650 …….. (1)

In △SRQ,

SR = RQ

Hence,

∠RQS = ∠RSQ (angles opposite to two equal sides are equal)

∠R + ∠RQS + ∠RSQ = 1800

1100 + 2∠RQS = 1800

2∠RQS = 1800 – 1100

We get,

2∠RQS = 700

∠RQS = 350

So,

∠RQS = ∠RSQ = 350 ….. (2)

Adding equations (1) and (2), we get,

∠PSQ + ∠RSQ = 650 + 350

∠PSR = 1000

10. △ABC is an isosceles triangle with AB = AC. Another triangle BDC is drawn with base BC = BD in such a way that BC bisects ∠B. If the measure of ∠BDC is 700, find the measures of ∠DBC and ∠BAC.

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 19

Solution:

In △BDC,

∠BDC = 700

BD = BC

Hence,

∠BDC = ∠BCD (angles opposite to two equal sides are equal)

∠BCD = 700

Now,

∠BCD + ∠BDC + ∠DBC = 1800

700 + 700 + ∠DBC = 1800

∠DBC = 1800 – 1400

We get,

∠DBC = 400

∠DBC = ∠ABC (BC is the angle bisector)

Hence,

∠ABC = 400

In △ABC,

Since AB = AC, ∠ABC = ∠ACB

Hence,

∠ACB = 400

∠ACB + ∠ABC + ∠BAC = 1800

400 + 400 + ∠BAC = 1800

∠BAC = 1800 – 800

∠BAC = 1000

Therefore, the measure of ∠BAC = 1000 and ∠DBC = 400

11. △PQR is isosceles with PQ = PR. T is the mid-point of QR, and TM and TN are perpendiculars on PR and PQ respectively. Prove that,

(i) TM = TN

(ii) PM = PN and

(iii) PT is the bisector of ∠P

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 20

Solution:

(i) In △PQR,

PQ = PR

Hence,

∠R = ∠Q …… (1)

Now,

In △QNT and △RMT

∠QNT = ∠RMT = 900

∠Q = ∠R [from equation (1)]

QT = TR (given)

Hence,

△QNT ≅ △RMT (AAS criteria)

Therefore,

TM = TN

(ii) Since, △QNT ≅ △RMT

NQ = MR ……… (2)

But,

PQ = PR ….. (3) [given]

Now, subtracting (2) from (3), we get,

PQ – NQ = PR – MR

PN = PM

(iii) In △PNT and △PMT

TN = TM (proved)

PT = PT (common)

∠PNT = ∠PMT = 900

Hence,

△PNT ≅ △PMT

So,

∠NPT = ∠MPT

Therefore,

PT is the bisector of ∠P

12. △PQR is isosceles with PQ = QR. QR is extended to S so that △PRS becomes isosceles with PR = PS. Show that ∠PSR: ∠QPS = 1:3

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 21

In △PQR,

PQ = QR (given)

∠PRQ = ∠QPR …… (1)

In △PRS,

PR = RS (given)

∠PSR = ∠RPS …….. (2)

Now,

Adding equations (1) and (2), we get,

∠QPR + ∠RPS = ∠PRQ + ∠PSR

∠QPS = ∠PRQ + ∠PSR …….. (3)

Now,

In △PRS,

∠PRQ = ∠RPS + ∠PSR

∠PRQ = ∠PSR + ∠PSR [from equation(2)]

∠PRQ = 2∠PSR …… (4)

Now,

∠QPS = 2∠PSR + ∠PSR [from equation (3) and (4)]

∠QPS = 3∠PSR

∠PSR / ∠QPS = 1 / 3

Therefore,

∠PSR: ∠QPS = 1: 3

Hence, proved

13. In △KLM, KT bisects ∠LKM and KT = TM. If ∠LTK is 800, find the value of ∠LMK and ∠KLM.

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 22

Solution:

In △KTM,

KT = TM (given)

Hence,

∠TKM = ∠TMK ……. (1)

Now,

∠KTL = ∠TKM + ∠TMK

800 = ∠TKM + ∠TKM …….. [from (1)]

800 = 2∠TKM

We get,

∠TKM = 400 = ∠TMK = ∠LMK …… (2)

But,

∠TKM = ∠TKL (KT is the angle bisector)

Hence,

∠TKL = 400

In △KTL,

∠TKL + ∠KTL + ∠KLT = 1800

400 + 800 + ∠KLT = 1800

∠KLT = 1800 – 400 – 800

We get,

∠KLT = 600 = ∠KLM

Therefore,

∠KLM = 600 and ∠LMK = 400

14. Equal sides QP and RP of an isosceles △PQR are produced beyond P to S and T such that △PST is an isosceles triangle with PS = PT. Prove that TQ = SR.

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 23

Solution:

In △PTQ and △PSR

PQ = PR (given)

PT = PS (given)

∠TPQ = ∠SPR (vertically opposite angles)

Hence,

△PTQ ≅ △PSR

Therefore,

TQ = SR

Hence, proved

15. Prove that the bisector of the vertex angle of an isosceles triangle bisects the base perpendicularly.

Solution:

FRANK Solutions Class 9 Maths Chapter 12 - 24

In △ADB and △ADC

AB = AC (given)

AD = AD (common)

∠BAD = ∠CAD (AD bisects ∠BAC)

Hence,

△ADB ≅ △ADC

Therefore,

BD = DC and ∠BDA = ∠CDA

But,

∠BDA + ∠CDA = 1800

∠BDA = ∠CDA = 900

Therefore,

AD bisects BC perpendicularly

Hence, proved

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*