Selina Solutions Concise Mathematics Class 6 Chapter 4 Place Value

Selina Solutions are provided here for students with step by step methods, according to their understanding capacity. Students who follow these Solutions during exam preparation will overcome the fear of attempting the examination. These Solutions help students in understanding complex problems with ease. By regular practise of these Solutions, students boost their skills in the subject, within a short duration.

On the basis of its position in a number, the value represented by a digit is known as Place Value. The problems of this chapter enhance students’ confidence in solving effortlessly. Subject experts have solved these Solutions with the intention to help students at the time of examination. Links given below provide the PDF of Selina Solutions Concise Mathematics Class 6 for students to download

Selina Solutions Concise Mathematics Class 6 Chapter 4: Place Value Download PDF

 

selina sol concise maths class 6 ch4 ex 4a 1
selina sol concise maths class 6 ch4 ex 4a 2
selina sol concise maths class 6 ch4 ex 4a 3

selina sol concise maths class 6 ch4 ex 4b 1
selina sol concise maths class 6 ch4 ex 4b 2

 

Exercises of Selina Solutions Concise Mathematics Class 6 Chapter 4 Place Value

Exercise 4(A) Solutions

Exercise 4(B) Solutions

Access Selina Solutions Concise Mathematics Class 6 Chapter 4: Place Value

Exercise 4(A) page no: 25

1.Fill in the blanks :
(i) In 20 kg, the unit is ………….., which is taken …………. times.
(ii) In 80 m, the unit is …………., which is taken …………. times.
(iii) If a unit cm (centimetre) is taken 5 times, the corresponding quantity is …………….
(iv) If a unit km (kilometre) is taken 24 times, the corresponding quantity is ……………
(v)

Number Numeral Numeration
(a) …. 53….. ……….. ……………..
(b) …………… …..9………. ……………….
(c) …..240…… …………. …………………

Solution:

(i) In 20 kg, the unit is Kg, which is taken 20 times.

(ii) In 80 m, the unit is m, which is taken 80 times.

(iii) If a unit cm (centimetre) is taken 5 times, the corresponding quantity is 5 cm.

(iv) If a unit km (kilometre) is taken 24 times, the corresponding quantity is 24 km.

(v)

Number Numeral Numeration
(a) 53 53 Fifty three
(b) 9 9 Nine
(c) 240 240 Two hundred forty

2. Fill in the blanks :
(i) In 24,673, the place value of 6 is ………..
(ii) In 8,039, the place value of 8 is …………..
(iii) In 3,25, 648, the local value of 5 is ……………
(iv) In 6,439, the local value of 6 is ……….

Solution:

(i) In 24, 673, the place value of 6 is 6 × 100

= 600

(ii) In 8, 039, the place value of 8 is 8 × 1000

= 8000

(iii) In 3, 25, 648, the local value of 5 is 5 × 1000

= 5000

(iv) In 6, 439, the local value of 6 is 6 × 1000

= 6000

3. Find the difference between the place values of 3 and 5 in the number 3945.

Solution:

Place value of 3 in 3945 is 3000

Place value of 5 in 3945 is 5

Difference between them = 3000 – 5

= 2995

Hence, the difference between the place value of 3 and 5 in the number 3945 is 2995

4. In the number 40562
(i) the local value of 5 = …………..
(ii) the place value of 6 = ………..
(iii) the sum of the place value of 5 and the place value of 6 = …………

Solution:

(i) The local value of 5 = 500

(ii) The place value of 6 = 60

(iii) The sum of the place value of 5 and the place value of 6 = 500 + 60

= 560

5.Read and write the following numbers in words and also in expanded form :
(i) 35,000 = …………
(ii) 76,000 = ……………
(iii) 6,23,000 = ………….
(iv) 40,075 = …………….
(v) 50,004 = ………..

Solution:

(i) 35,000 = Thirty five thousands

3 × 10000 + 5 × 1000

(ii) 76, 000 = Seventy six thousands

7 × 10000 + 6 × 1000

(iii) 6, 23, 000 = Six lakhs twenty three thousands

6 × 100000 + 2 × 10000 + 3 × 1000

(iv) 40, 075 = Forty thousand seventy five

4 × 10000 + 7 × 10 + 5 × 1

(v) 50, 004 = Fifty thousand four

5 × 10000 + 4 × 1

6. Find the difference in the place values of two sevens in the number 8, 72, 574.

Solution:

In the number 8, 72, 574 the first 7 occurs at thousand place

Its place value is 70000

The second 7 occurs at tens place

Its place value is 70

The difference of the two place value of 7 = 70000 – 70

= 69930

Hence, the difference in the place value of two 7 in number 872574 is 69930


Exercise 4(b) page no: 27

1. Fill in the blanks :
(i) 999 + 1 = …………
(ii) 10,000 – 1 = …………
(iii) 10 coins – one coin = …………
(iv) ₹ 99 + ₹ 1 = ………..
(v) 10,000 boys – 1 boy = ………..

Solution:

(i) 999 + 1 = 1,000

(ii) 10,000 – 1 = 9,999

(iii) 10 coins – one coin = 9 coins

(iv) ₹ 99 + ₹ 1 = ₹ 100

(v) 10,000 boys – 1 boy = 9,999 boys

2. Would the number of students in your school be a 3-digit number or a 4-digit number or a 5-digit number?

Solution:

Number of students varies from one school to another school

The total strength of our school is 4410

Hence, it is a 4-digit number

3.Write the smallest number which is just more than 9, 99, 999.

Solution:

Given number = 9, 99, 999

Smallest number which is more than 1 is

9, 99, 999 + 1 = 10, 00, 000

10, 00, 000 is the smallest number which is just more than 9, 99, 999

4. Starting from the greatest 5-digit number, write the previous five numbers in descending order.

Solution:

Greatest 5-digit number = 99, 999

The previous five digit numbers in descending order are 99, 999 > 99, 998 > 99, 997 > 99, 996 > 99, 995 > 99, 994

5. Starting from the smallest 7-digit number, write the next four numbers in ascending order.

Solution:

Smallest 7-digit number = 10, 00, 000

The next four numbers in ascending order are 10, 00, 001 < 10, 00, 002 < 10, 00, 003 < 10, 00, 004.

6.How many numbers lie between the largest 3-digit number and the smallest 4-digit number?

Solution:

Largest 3-digit number = 999

Smallest 4-digit number = 1000

Required number = (1000 – 999)

= 1

Therefore 1 lies between the largest 3-digit number and the smallest 4-digit number.

7.How many 5-digit numbers are there in all?

Solution:

Largest 5-digit number = 99999

Largest 4-digit number = 9999

Required number = 99999 – 9999

= 90, 000

Hence, 90, 000 numbers are there in all

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class