Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1- Rational And Irrational Numbers

Selina solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Rational And Irrational Numbers are provided here. Class 9 is an important phase of a student’s life, the concepts which are taught in Class 9 are vital to be understood as these concepts are continued in Class 10. To score good marks in Class 9 mathematics examination, it is advised to solve questions provided in each exercise of all the chapters in the Selina book. These Selina solutions for Class 9 Maths help the students in understanding all the concepts in a better way. Download pdf of Class 9 Maths Chapter 1 Selina Solutions from the given links.

Download PDF of Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1:-Download Here

icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 01
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 02
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 03
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 04
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 05
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 06
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 07
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 08
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 09
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 10
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 11
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 12
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 13
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 14
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 15
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 16
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 17
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 18
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 19
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 20
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 21
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 22
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 23
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 24
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 25
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 26
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 27
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 28
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 29
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 30
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 31
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 32
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 33
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 34
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 35
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 36
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 37
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 38
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 39
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 40
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 41
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 42
icse class 9 maths may13 selina solutions chapter 1 rational and irrational numbers 43

Exercise 1(A) PAGE: 4

1. Is zero a rational number? Can it be written in the form p/q, where p and q are integers and q β‰  0?

Solution:

Yes, zero is a rational number.

It can be written in the form of 𝑝/q, where p and q are integers and q β‰  0 β‡’ 0 = 0/1.

2. Are the following statements true or false? Give reasons for your answers.

(i) Every whole number is a natural number.

(ii) Every whole number is a rational number.

(iii) Every integer is a rational number.

(iv) Every rational number is a whole number.

Solution:

(i) False

Natural numbers- Numbers starting from 1 to infinity (without fractions or decimals)

i.e., Natural numbers = 1, 2, 3, 4 …

Whole numbers- Numbers starting from 0 to infinity (without fractions or decimals)

i.e., Whole numbers = 0, 1, 2,3, …

Or, we can say that whole numbers have all the elements of natural numbers and zero.

∴ Every natural number is a whole number; however, every whole number is not a natural number.

(ii) True

Whole numbers- Numbers starting from 0 to infinity (without fractions or decimals)

i.e., Whole numbers = 0, 1, 2, 3…

Rational numbers- All numbers in the form 𝑝/q, where p and q are integers and q β‰  0.

i.e., Rational numbers = 0, 19/30, 2, 9/-3, -12/7 …

∴ Every whole number is a rational number; however, every rational number is not a whole number.

(iii) True

Integers- Integers are set of numbers that contain positive, negative and 0; excluding fractional and decimal numbers.

i.e., integers = {…-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4…}

Rational numbers- All numbers in the form 𝑝/q, where p and q are integers and q β‰  0.

i.e., Rational numbers = 0, 19/30, 2, 9/-3, -12/7 …

∴ Every integer is a rational number; however, every rational number is not an integer.

(iv) False

Rational numbers- All numbers in the form p/q, where p and q are integers and q β‰  0.

i.e., Rational numbers = 0, 19/30, 2, 9/-3, -12/7 …

Whole numbers- Numbers starting from 0 to infinity (without fractions or decimals)

i.e., Whole numbers = 0, 1, 2, 3, …

Hence, we can say that integers include whole numbers as well as negative numbers.

∴ Every whole numbers are rational, however, every rational numbers are not whole numbers.

3. Arrange -5/9, 7/12, -2/3 and 11/18 in the ascending order of their magnitudes. Also, find the difference between the largest and the smallest of these rational numbers. Express this difference as a decimal fraction correct to one decimal place.

Solution:

The given numbers are: -5/9, 7/12, -2/3 and 11/18

Now, the L.C.M of 9, 12 and 18 is 36

So, the given numbers are:

-5/9, 7/12, -2/3 and 11/18

= -5Γ—4/9Γ—4, 7Γ—3/12Γ—3, -2Γ—12/3Γ—12 and 11Γ—2/18Γ—2

= -20/36, 21/36, -24/36 and 22/36

Numbers in ascending order are:

-24/36, -20/36, 21/36 and 22/36

Hence, given numbers in ascending order are

-2/3, -5/9, 7/12 and 11/18

Now, to find the difference between the largest and smallest of the above number

Difference = 11/18 – (-2/3)

= 11/18 + 2/3

= 11/18 + (2Γ—6)/(3Γ—6)

= 11/18 + 12/18

= (11 + 12)/18

= 23/18

Now, to express this fraction as a decimal by correcting to one decimal place

Hence, 23/18 = 1.27777777… β‰ˆ 1.3

4. Arrange 5/8, -3/16, -1/4 and 17/32 in the descending order of their magnitudes. Also, find the sum of the lowest and the largest of these rational numbers. Express the result obtained as a decimal fraction correct to two decimal places.

Solution:

Given numbers are: 5/8, -3/16, -1/4 and 17/32

The L.C.M of 8, 16, 4 and 32 is 32

So, the given numbers are:

5/8, -3/16, -1/4 and 17/32

= 5Γ—4/8Γ—4, -3Γ—2/16Γ—2, -1Γ—8/4Γ—8 and 17Γ—1/32Γ—1

= 20/32, -6/32, -8/32 and 17/32

Numbers in descending order are:

20/32, 17/32, -6/32, -8/32

Hence, given numbers in descending order are

5/8, 17/32, -3/16 and -1/4

Now, to find the sum of the largest and the smallest of the above numbers

Sum = 5/8 + (-1/4)

= 5/8 – 1/4

= 5/8 – (1Γ—2)/(4Γ—2)

= 5/8 – 2/8

= (5 – 2)/8

= 3/8

Now, to express this fraction as a decimal by correcting to two decimal place

Hence, 3/8 = 0.375 β‰ˆ 0.38

5. Without doing any actual division, find which of the following rational numbers have terminating decimal representation:

(i) 7/16

(ii) 23/125

(iii) 9/14

(iv) 32/45

(v) 43/50

(vi) 17/40

(vii) 61/75

(viii) 123/250

Solution:

(i) Given number is 7/16

16 = 2 x 2 x 2 x 2 = 24 = 24 x 50

So, 16 can be expressed as 2m x 5n

Hence, 7/16 is convertible into the terminating decimal

(ii) Given number is 23/125

125 = 5 x 5 x 5 = 53 = 20 x 53

So, 125 can be expressed as 2m x 5n

Hence, 23/125 is convertible into the terminating decimal

(iii) Given number is 9/14

14 = 2 x 7 = 21 x 71

So, 14 cannot be expressed as 2m x 5n

Hence, 9/14 is not convertible into the terminating decimal

(iv) Given number is 32/45

45 = 3 x 3 x 5 = 32 x 51

So, 45 cannot be expressed as 2m x 5n

Hence, 32/45 is not convertible into the terminating decimal

(v) Given number is 43/50

50 = 2 x 5 x 5 = 21 x 52

So, 50 can be expressed as 2m x 5n

Hence, 43/50 is convertible into the terminating decimal

(vi) Given number is 17/40

40 = 2 x 2 x 2 x 5 = 23 x 51

So, 40 can be expressed as 2m x 5n

Hence, 17/40 is convertible into the terminating decimal

(vii) Given number is 61/75

75 = 3 x 5 x 5 = 31 x 52

So, 75 cannot be expressed as 2m x 5n

Hence, 61/75 is not convertible into the terminating decimal

(viii) Given number is 123/250

250 = 2 x 5 x 5 x 5 = 21 x 53

So, 250 can be expressed as 2m x 5n

Hence, 123/250 is convertible into the terminating decimal

Exercise 1(B) PAGE: 13

1. State whether the following numbers are rational or not:

(i) (𝟐 + √𝟐)𝟐

(ii) (πŸ‘ βˆ’ βˆšπŸ‘)𝟐

(iii) (πŸ“ + βˆšπŸ“)(πŸ“ βˆ’ βˆšπŸ“)

(iv) (βˆšπŸ‘ βˆ’ √𝟐)𝟐

(v) (3/2√𝟐)2

(vi) (√7/6√𝟐)2

Solution:

(i) (2 + √2)2 = 22 + 2(2)(√2) + (√2)2

= 4 + 4√2 + 2

= 6 + 4√2

Therefore, it is irrational

(ii) (3 – √3)2 = (3)2 – 2(3)( √3) + (√3)2

= 9 – 6√3 + 3

= 12 – 6√3

= 6(2 – √3)

Therefore, it is irrational.

(iii) (5 + √5)(5 – √5) = (5)2 – (√5)2

= 25 – 5

= 20

Therefore, it is rational.

(iv) (√3 – √2)2 = (√3)2 – 2(√3)(√2) + (√2)2

= 3 – 2√6 + 2

= 5 – 2√6

Therefore, it is irrational.

(v) (3/2√2)2 = 32/(2√2)2

= 9/(4 x 2)

= 9/8

Therefore, it is rational.

(vi) (√7/6√2)2 = (√7)2/(6√2)2

= 7/(36 x 2)

= 7/72

Therefore, it is rational.

2. Find the square of:

(i) 3√2/5

(ii) √3 + √2

(iii) √5 – 2

(iv) 3 + 2√5

Solution:

(i) (3√2/5)2 = (3√2)2/52

= (9 x 2)/25

= 18/25

On further implication, we get

= 1β…˜

(ii) (√3 + √2)2 = (√3)2+ (√2)2 + 2(√3)(√2)

= 3 + 2 + 2√6

= 5 + 2√6

(iii) (√5 – 2)2 = (√5)2 + (2)2 – 2(√5)(2)

= 5 + 4 – 4√5

= 9 – 4√5

(iv) (3 + 2√5)2 = 32 + 2(3)( 2√5) + (2√5)2

= 9 + 12√5 + (4×5)

= 9 + 20 + 12√5

= 29 + 12√5

3. State, in each case, whether true or false:

(i) √𝟐 + βˆšπŸ‘ = βˆšπŸ“

(ii) 2√4 + 2 = 6

(iii) πŸ‘βˆšπŸ• βˆ’ πŸβˆšπŸ• = βˆšπŸ•

(iv) 𝟐/7 is an irrational number.

(v) πŸ“/11 is a rational number.

(vi) All rational numbers are real numbers.

(vii) All real numbers are rational numbers.

(viii) Some real numbers are rational numbers.

Solution:

(i) False

(ii) True

(iii) True

(iv) False

(v) True

(vi) True

(vii) False

(viii) True

4. Given universal set is {-6, -5ΒΎ, -√4, -3/5, -3/8, 0, 4/5, 1, 1β…”, √8, 3.01, Ο€, 8.47}

From the given set, find:

(i) Set of Rational numbers

(ii) Set of irrational numbers

(iii) Set of integers

(iv) Set of non-negative integers

Solution:

(i) First find the set of rational numbers

Rational numbers are numbers of the form p/q, where q β‰  0

U = {-6, -5ΒΎ, -√4, -3/5, -3/8, 0, 4/5, 1, 1β…”, √8, 3.01, Ο€, 8.47}

Here, -5ΒΎ, -3/5, -3/8, 4/5 and 1β…” are of the from p/q

Therefore, they are rational numbers

The set of integers is a subset of rational numbers, -6, 0 and 1 are also rational numbers

Here, decimal numbers 3.01 and 8.47 are also rational numbers as they are terminating decimals

Also, -√4 = -2 as square root of 4 is 2

Thus, -2 belongs to the set of integers

From the above set, the set of rational numbers is Q,

Q = {-6, -5ΒΎ, -√4, -3/5, -3/8, 0, 4/5, 1, 1β…”, 3.01, 8.47}

(ii) First find the set of irrational numbers

Irrational numbers are numbers which are not rational

From the above subpart, we know that the set of rational numbers is Q,

Q = {-6, -5ΒΎ, -√4, -3/5, -3/8, 0, 4/5, 1, 1β…”, 3.01, 8.47}

Here the set of irrational numbers is the set of complement of the rational numbers over real numbers

The set of irrational numbers is U – Q = {√8, Ο€}

(iii) First find the set of integers

Set of integers consists of zero, the natural numbers and their additive inverses

Set of integers is Z

Z = {…, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, …}

Here, the set of integers is U β‹‚ Z = {-6, -√4, 0, 1}

(iv) First find the set of non-negative integers

Set of non-negative integers consists of zero and the natural numbers

Set of non-negative integers is Z+ and

Z+ = {0, 1, 2, 3, …}

Set of integers is U β‹‚ Z+ = {0, 1}

5. Use method of contradiction to show that βˆšπŸ‘ and βˆšπŸ“ are irrational.

Solution:

Consider √3 and √5 as rational numbers

√3 = a/b and √5 = x/y (where a, b, x, y ∈ Z and b, y β‰  0)

By squaring on both sides, we have

3 = a2/b2 , 5 = x2/y2

3b2 = a2 , 5y2 = x2 …. (a)

Here,

a2 and x2 are odd as 3b2 and 5y2 are odd.

a and x are odd …. (1)

Take a = 3c, x = 5z

By squaring on both sides

a2 = 9c2, x2 = 25z2

Using equation (a)

3b2 = 9c2, 5y2 = 25z2

By further simplification

b2 = 3c2, y2 = 5z2

Here,

B2 and y2Β are odd as 3c2Β and 5z2Β are odd.

b and y are odd …… (2)

Using equation (1) and (2) we know that a, b, x, y are odd integers.

a, b and x, y have common factors 3 and 5 which contradicts our assumption that a/b and x/y are rational

a, b and x, y do not have any common factors

a/b and x/y is not rational

√3 and √5 are irrational.

6. Prove that each of the following numbers is irrational:

(i) √3 + √2

(ii) 3 βˆ’ √2

(iii) √5 – 2

Solution:

(i) √3 + √2

Consider √3 + √2 be a rational number.

√3 + √2 = x

By squaring on both sides

(√3 + √2)2 = x2

(√3)2 + (√2)2 + 2(√3)(√2) = x2

3 + 2 + 2√6 = x2

5 + 2√6 = x2

2√6 = x2 – 5

√6 = (x2 – 5)/2

Now,

x is a rational number.

x2 is a rational number.

x2 – 5 is a rational number.

(x2 – 5)/2 is also a rational number.

Considering the equation, (x2 – 5)/2 = √6

√6 is an irrational number

But, (x2 – 5)/2 is a rational number

So, x2 – 5 has to be an irrational number.

Then, x2 should also be an irrational number.

Also, x must be an irrational number.

We assumed that x is a rational number

So, we arrive at a contradiction.

Hence, our assumption that √3 + √2 is a rational number is wrong.

Therefore, √3 + √2 is an irrational number.

(ii) 3 βˆ’ √2

Consider 3 βˆ’ √2 as a rational number.

3 βˆ’ √2 = x

By squaring on both sides, we get

(3 – √2)2 = x2

(3)2 + (√2)2 – 2(3)(√2) = x2

9 + 2 – 6√2 = x2

11 – 6√2 = x2

6√2 = 11 – x2

√2 = (11 – x2)/6

Now,

x is a rational number.

x2Β is a rational number.

11 – x2 is a rational number.

(11 – x2)/6 is also a rational number.

Considering the equation, √2 = (11 – x2)/6

√2 is an irrational number

But, (11 – x2)/2 is a rational number

So, 11 – x2 has to be an irrational number.

Then, x2 should also be an irrational number.

Also, x must be an irrational number.

We assumed that x is a rational number

So, we arrive at a contradiction.

Hence, our assumption that 3 βˆ’ √2 is a rational number is wrong.

Therefore, 3 βˆ’ √2 is an irrational number.

(iii) √5 – 2

Consider √5 – 2 as a rational number.

√5 – 2 = x

By squaring on both sides

(√5 – 2)2 = x2

(√5)2 + (2)2 – 2(√5)(2) = x2

5 + 4 – 4√5 = x2

9 – 4√5 = x2

4√5 = 9 – x2

√5 = (9 – x2)/4

Now,

x is a rational number.

x2 is a rational number.

9 – x2 is a rational number.

(9 – x2)/4 is also a rational number.

Considering the equation, √5 = (9 – x2)/4

√5 is an irrational number

But, (9 – x2)/4 is a rational number

So, 9 – x2 has to be an irrational number.

Then, x2 should also be an irrational number.

Also, x must be an irrational number.

We assumed that x is a rational number

So, we arrive at a contradiction.

Hence, our assumption that √5 – 2 is a rational number is wrong.

Therefore, √5 – 2 is an irrational number.

7. Write a pair of irrational numbers whose sum is irrational.

Solution:

√3 + 5 and √5 – 3 are irrational numbers whose sum is irrational.

Here,

Sum = (√3 + 5) + (√5 – 3)

= √3 + √5 + 2

Hence, the resultant is irrational.

8. Write a pair of irrational numbers whose sum is rational.

Solution:

√3 + 5 and 4 – √3 are irrational numbers whose sum is rational.

Here,

Sum = (√3 + 5) + (4 – √3)

= √3 – √3 + 9

= 9

Hence, the resultant is rational.

9. Write a pair of irrational numbers whose difference is irrational.

Solution:

√3 + 2 and √2 – 3 are irrational numbers whose sum is irrational.

Here,

Difference = (√3 + 2) – (√2 – 3)

= √3 – √2 + 2 + 3

= √3 – √2 + 5

Hence, the resultant is irrational.

10. Write a pair of irrational numbers whose difference is rational.

Solution:

√5 – 3 and √5 + 3 are irrational numbers whose sum is irrational.

Here,

Difference = (√5 – 3) – (√5 + 3)

= √5 – √5 – 3 – 3

= -6

Hence, the resultant is rational.

11. Write a pair of irrational numbers whose product is irrational.

Solution:

Let us take two irrational numbers (5 + √2) and (√5 – 2)

Here the product = (5 + √2) Γ— (√5 – 2)

By further calculation

= 5 √5 – 10 + √10 – 2√2 which is irrational.

12. Write a pair of irrational numbers whose product is rational.

Solution:

Let us consider two irrational numbers (2√3 – 3 √2) and (2√3 + 3√2)

Here, the product = (2√3 – 3 √2) Γ— (2√3 + 3√2)

By further calculation, we get

= (3√2)2 – (2√3)2

= 18 – 12

= 6

Therefore, the resultant is rational.

13. Write in ascending order:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(B) - 1

Solution:

(i) 3√5 = √(32 x 5) = √(9 x 5) = √45

4√3 = √(42 x 3) = √(16 x 3) √48

We know that, 45 < 48

So, √45 < √48

Therefore, 3√5 < 4√3

(ii) 2βˆ›5 =βˆ›(23 x 5) = βˆ›40

3βˆ›2 = βˆ›(33 x 2) = βˆ›54

We know that, 40 < 54

So, βˆ›40 < βˆ›54

Therefore, 2βˆ›5 < 3βˆ›2

(iii) 6√5 = √(62 x 5) = √(36 x 5) = √180

7√3 = √(72 x 3) = √(49 x 3) = √147

8√2 = √(82 x 2) = √(128 x 2) = √128

We know that, 128 < 147 < 180

So, √128 < √147 < √180

Therefore, 8√2 < 7√3 < 6√5

14. Write in descending order:

(i) 2∜6 and 3∜2

(ii) 7√3 and 3√7

Solution:

(i) It can be written as

2∜6 = ∜(24 x 6) = ∜96

3∜2 = ∜(34 x 2) = ∜162

Here, 162 > 96

So, ∜162 > ∜96

Therefore, 3∜2 > 2∜6

(ii) It can be written as

7√3 = √(72 x 3) = √(49 x 3) = √141

3√7 = √(32 x 7) = √(9 x 7) = √63

Here, 141 > 63

So, √141 > √63

Thus, 7√3 > 3√7

15. Compare:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(B) - 2

Solution:

(i)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(B) - 3

(ii) √24 = (24)1/2 and βˆ›35 = (35)1/3

In order to make the powers Β½ and 1/3 same,

We find L.C.M. of 2 and 3 i.e., 6

Β½ x 3/3 = 3/6 and 1/3 x 2/2 = 2/6

Now,

(24)1/2 = (24)3/6 = (243)1/6 = (13824)1/6

(35)1/3 = (35)2/6 = (352)1/6 = (1225)1/6

On comparing,

13824 > 1225

So, (13824)1/6 > (1225)1/6

Therefore,

√24 > βˆ›35

16. Insert two irrational numbers between 5 and 6.

Solution:

Let’s write 5 and 6 as square root

Then, 5 = √25 and 6 = √36

Now, take the numbers

√25 < √26 < √27 < √28 < √29 < √30 < √31 < √32 < √33 < √34 < √35 < √36

Hence, any two irrational numbers between 5 and 6 is √29 and √30

17. Insert five irrational numbers between 2√5 and 3√3.

Solution:

Here, 2√5 = √(22 x 5) = √(4 x 5) = √20 and

3√3 = √(32 x 3) = √(9 x 3) = √27

Now, take the numbers

√20 < √21 < √22 < √23 < √24 < √25 < √26 < √27

Hence, any five irrational numbers between 2√5 and 3√3 are:

√21, √22, √23, √24 and √26

18. Write two rational numbers between √2 and√3.

Solution:

Let us take any two rational numbers between 2 and 3 which are perfect squares

For example, let us consider 2.25 and 2.56

Now, we have

√2.25 = 1.5 and √2.56 = 1.6

Now,

√2 < √2.25 < √2.56 √3

√2 < 1.5 < 1.6 < √3

√2 < 15/10 < 16/10 < √3

√2 < 3/2 < 8/5 < √3

Hence, any two rational numbers between √2 and √3 are: 3/2 and 8/5

19. Write three rational numbers between √3 and √5.

Solution:

Let us take any two rational numbers between 3 and 5 which are perfect squares

For example, let us consider 3.24, 3.61, 4, 4.41 and 4.84

Now, we have

√3.24 = 1.8, √3.61 = 1.9, √4 = 2, √4.41 = 2.1 and √4.84 = 2.2

Now,

√3 < √3.24 < √3.61 <√4 < √4.41 < √4.84 <√5

√3 < 1.8 < 1.9 < 2 < 2.1 < 2.2 < √5

√3 < 18/10 < 19/10 < 2 < 21/10 < 22/10 < √5

√3 < 9/5 < 19/10 < 2 < 21/10 < 11/5 < √5

Hence, any three rational numbers between √3 and √5 are: 9/5, 21/10 and 11/5

20. Simplify each of the following:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(B) - 4

Solution:

(i) It can be rewritten as 161/5 x 21/5

By further simplification, we have

= (24)1/5 x 21/5

= 24/5 x 21/5

= 24/5 + 1/5

= 21

= 2

(ii) It can be rewritten as ∜35/∜3

By further simplification, we have

= (3)1/4 x 5/(3)1/4

= 35/4/31/4

= (3)5/4 – ΒΌ

= (3)4/4

= 31

= 3

(iii) (3 + √2) (4 + √7)

By further calculation,

= 3 Γ— 4 + 3 Γ— √7 + 4 Γ— √2 + √2 Γ— √7

So, we get

= 12 + 3√7 + 4√2 + √14

(iv) (√3 – √2)2

It can be written as

= (√3)2 + (√2)2 – 2 Γ— √3 Γ— √2

By further calculation, we get

= 3 + 2 – 2 √6

= 5 – 2√6

Exercise 1(C) PAGE: 21

1. State, with reason, which of the following are surds and which are not:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 1

Solution:

(i) √180 = √(2 x 2 x 5 x 3 x 3) = 6√5

It is irrational

Therefore, √180 is a surd.

(ii) ∜27 = ∜(3 x 3 x 3)

It is irrational

Therefore, ∜27 is a surd

(iii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 2

(iv) βˆ›64 = βˆ›(4 x 4 x 4) = 4

It is rational

Therefore, βˆ›64 is not a surd

(v) βˆ›25. βˆ›40 = βˆ›(25 x 40) = βˆ›(5 x 5 x 2 x 2 x 5 x 2) = 2 x 5 = 10

It is rational

Therefore, βˆ›23. βˆ›40 is not a surd

(vi) βˆ›-125 = βˆ›(-5 x -5 x -5) = -5

It is rational

Therefore, βˆ›-125 is not a surd

(vii) Ο€ is irrational.

Therefore, βˆšΟ€ is not a surd.

(viii) 3 + √2 is irrational

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 3

2. Write the lowest rationalizing factor of:

(i) 5√2

(ii) √24

(iii) √5 – 3

(iv) 7 – √7

(v) √18 – √50

(vi) √5 – √2

(vii) √13 + 3

(viii) 15 – 3√2

(ix) 3√2 + 2√3

Solution:

(i) 5√2

It can be written as

5√2 Γ— √2 = 5 Γ— 2 = 10

It is rational.

Therefore, lowest rationalizing factor is √2.

(ii) √24

It can be written as

√24 = √(2 x 2 x 2 x 3) = 2√6

Therefore, lowest rationalizing factor is √6.

(iii) √5 – 3

It can be written as

(√5 – 3) (√5 + 3) = (√5)2 – 32 = 5 – 9 = – 4

Therefore, lowest rationalizing factor is (√5 + 3).

(iv) 7 – √7

It can be written as

(7 – √7) (7 + √7) = 49 – 7 = 42

Therefore, lowest rationalizing factor is (7 + √7).

(v) √18 – √50

It can be written as

√18 – √50 = √(2 x 3 x 3) – √(5 x 5 x 2)

= 3√2 – 5√2

= -2√2

Therefore, lowest rationalizing factor is √2.

(vi) √5 – √2

It can be written as

(√5 – √2) (√5 + √2) = (√5)2 – (√2)2 = 3

Therefore, lowest rationalizing factor is √5 + √2.

(vii) √13 + 3

It can be written as

(√13 + 3) (√13 – 3) = (√13)2 – 32 = 13 – 9 = 4

Therefore, lowest rationalizing factor is √13 – 3.

(viii) 15 – 3√2

It can be written as

15 – 3√2 = 3 (5 – √2)

By further simplification

= 3 (5 – √2) (5 + √2)

= 3 [52 – (√2)2]

So, we get

= 3 Γ— [25 – 2]

= 3 Γ— 23

= 69

Therefore, lowest rationalizing factor is (5 + √2).

(ix) 3√2 + 2√3

It can be written as

3√2 + 2√3 = (3√2 + 2√3) (3√2 – 2√3)

By further calculation

= (3√2)2 – (2√3)2

So, we get

= 9 Γ— 2 – 4 Γ— 3

= 18 – 12

= 6

Therefore, lowest rationalizing factor is 3√2 – 2√3.

3. Rationalize the denominators of:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 4

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 5

Solution:

(i) (3/√5) x (√5/√5) = 3√5/5

(ii) (2√3/√5) x (√5/√5) = 2√15/5

(iii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 6

(iv)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 7

(v)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 8

(vi)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 9

(vii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 10

= 5 – 2√6

(viii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 11

(ix)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 12

4. Find the values of β€˜a’ and β€˜b’ in each of the following:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 13

Solution:

(i)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 14

(ii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 15

(iii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 16

(iv)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 17

5. Simplify:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 18

Solution:

(i)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 19

(ii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 20

6. If x = Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 21 and y = Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 21; Find:

(i) x2

(ii) y2

(iii) xy

(iv) x2 + y2 = xy

Solution:

(i)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 22

(ii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 23

(iii) We know that

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 24

(iv) x2 + y2 = xy

By substituting the values

= 161 – 72√5 + 161 + 72√5 + 1

So, we get

= 322 + 1

= 323

7. If m = 1/(3 – 2√2) and n = 1/(3 + 2√2), find:

(i) m2

(ii) n2

(iii) mn

Solution:

(i)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 25

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 26

(ii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 27

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 28

(iii) We know that

mn = (3 + √2)(3 – √2)

By further calculation, we get

mn = 32 – (2√2)2

So, we get

= 9 – 8

= 1

8. If x = 2√3 + 2√2, find:

(i) 1/x

(ii) x + 1/x

(iii) (x + 1/x)2

Solution:

(i)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 29

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 30

(ii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 31

(iii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 32

9. If x = 1 βˆ’ √2, find the value of (x + 1/x)3.

Solution:

It is given that

x = 1 βˆ’ √2

We should find the value of (x + 1/x)3

So, x = 1 βˆ’ √2, we get

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 33

Using the formula (a – b) (a + b) = a2 – b2

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 34

Here

(x – 1/x) = (1 – √2) – (-(1 + √2))

= 1 – √2 + 1 + √2

= 2

By cubing on both sides, we get

(x – 1/x)3 = 23

= 8

10. If x = 5 βˆ’ 2√6, find: x2 + 1/x2

Solution:

It is given that

x = 5 βˆ’ 2√6

We should find the value of (x2 + 1/x2)

So, x = 5 βˆ’ 2√6, we get

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 35

Using the formula (a – b) (a + b) = a2 – b2

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 36

Here,

(x – 1/x) = (5 – 2√6) – (5 + 2√6)

= 5 – 2√6 – 5 – 2√6

= -4√6 … (2)

Now,

Consider (x – 1/x)2

Using the equation (a – b)2Β = a2 + b2 – 2ab

(x – 1/x)2 = x2 + 1/x2 – 2(x)(1/x)

(x – 1/x)2 = x2 + 1/x2 – 2

(x – 1/x)2 + 2 = x2 + 1/x2 … (3)

From equations (2) and (3), we get

x2 + 1/x2 = (-4√6)2 + 2

= 96 + 2

= 98

11. Show that:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 37

Solution:

Consider

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 38

It can be written as

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 39

Using the formula a2 – b2 = (a + b) (a – b)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 40

So, we get

= 3 + √8 – √8 – √7 + √7 + √6 – √6 – √5 + √5 + 2

= 3 + 2

= 5

= R.H.S.

12. Rationalize the denominator of:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 41

Solution:

We know that,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 42

Using the formula a2 – b2 = (a + b) (a – b)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 43

Using the formula (a – b)2 = a2 + b2 – 2ab

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 44

It can be written as

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 45

Using the formula a2 – b2 = (a + b) (a – b)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 46

So, we get

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 47

13. If √2 = 1.4 and √3 = 1.7, find the value of each of the following, correct to

one decimal place:

(i) 1/(√3 – √2)

(ii) 1/(3 + 2√2)

(iii) (2 – √3)/√3

Solution:

(i)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 48

It can be written as

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 49

So, we get

= √3 + √2

= 1.7 + 1.4

= 3.1

(ii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 50

It can be written as

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 51

So, we get

= 3 – 2√2

= 3 – 2(1.4)

= 3 – 2.8

= 0.2

(iii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 52

It can be written as

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 53

By further calculation

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 54

So, we get

(3.4 – 3)/3 = 0.4/3

= 0.133333…

β‰ˆ 0.1

14. Evaluate:

(4 – √5)/(4 + √5) + (4 + √5)/(4 – √5)

Solution:

We have,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 55

Using the formula (a2 – b2) = (a + b) (a – b)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 56

By further calculation

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 57

15. If (2 + √5)/(2 – √5) = x and (2 – √5)/(2 + √5) = y; find the value of x2 – y2.

Solution:

We have,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 58

Using the formula a2 – b2 = (a + b) (a – b)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 59

So, we get

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 60

Similarly,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 61

Using the formula a2 – b2 = (a + b) (a – b)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 61

By further calculation

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(C) - 62

Here,

x2 – y2 = (-9 – 4√5)2 – (-9 + 4√5)2

Expanding using the formula, we get

= 81 + 72√5 + 80 – (81 – 72√5 + 80)

= 81 + 72√5 + 80 – 81 + 72√5 – 80

= 144√5

Exercise 1D PAGE: 22

1. Simplify:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 1

Solution:

We have,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 2

It can be written as

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 3

So, we get

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 4

2. Simplify:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 5

Solution:

We have,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 6

It can be written as

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 7

Using the formula, a2 – b2 = (a + b) (a – b)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 8

So, we get

= x2/y2

3. Evaluate, correct to one place of decimal. The expression 5/(√20 – √10), if √5 = 2.2 and √10 = 3.2.

Solution:

We have,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 9

It can be written as

= 5/(2√5 – √10)

= 5/[(2 x 2.2) – 3.2)]

So, we get

= 5/(4.4 – 3.2)

= 5/1.2

= 4.2

[Note: In textual answer, the value of √20 has been directly taken, which is 4.5. Hence the answer 3.8!]

4. If x = √3 βˆ’ √2. Find the value of:

(i) x + 1/x

(ii) x2 + 1/x2

(iii) x3 + 1/x3

(iv) x3 + 1/x3 – 3(x2 + 1/x2) + x + 1/x

Solution:

(i) We have,

x + 1/x

= (√3 – √2) + 1/(√3 – √2)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 10

= 6√3 – 2√18 + 6√2 – 2√12

= 6√3 – 2√(9 x 2) + 6√2 – 2√(4 x 3)

= 6√3 – 2 x 3√2 + 6√2 – 2 x 2√3

= 6√3 – 6√2 + 6√2 – 4√3

= 6√3 – 4√3

= 2√3

(ii) x2 + 1/x2

We have,

= (√3 – √2)2 + 1/(√3 – √2)2

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 11

(iii) We have,

x3 + 1/x3

= (√3 – √2)3 + 1/(√3 – √2)3

We know that, (a – b)3 = a3 – b3 – 3ab(a – b)

(√3 – √2)3 = (√3)3 – (√2)3 – 3(√3)(√2)(√3 – √2)

= 3√3 – 2√2 – 3√6(√3 – √2)

= 3√3 – 2√2 – 3√18 + 3√12

= 3√3 – 2√2 – 3√(32 x 2) + 3√(22 x 3)

= 3√3 – 2√2 – 3 x 3√2 + 3 x 2√3

= 3√3 – 2√2 – 9√2 + 6√3

= 9√3 – 11√2

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 12

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 13

Now, (9√3 – 11√2) + 1/(9√3 – 11√2) = (9√3 – 11√2) + (9√3 + 11√2)

= 9√3 – 11√2 + 9√3 + 11√2

= 9√3 + 9√3

= 18√3

(iv) x3 + 1/x3 – 3(x2 + 1/x2) + x + 1/x

According to the results obtained in (i), (ii) and (iii), we get

x3 + 1/x3 – 3(x2 + 1/x2) + x + 1/x = 18√3 – 3(10) + 2√3

= 20√3 – 30

= 10(2√3 – 3)

5. Show that:

(i) Negative of an irrational number is irrational.

Solution:

Let the irrational number be √2

Considering the negative of √2, we get -√2

We know that -√2 is an irrational number

Hence, negative of an irrational number is irrational

(ii) The product of a non-zero rational number and an irrational number is an irrational number.

Solution:

Let the non-zero rational number be 3

Let the irrational number be √5

Then, according to the question

3 Γ— √5 = 3√5 = 3 Γ— 2.2 = 6.6, which is irrational

6. Draw a line segment of length √5 cm.

Solution:

We know that, √5 = √(22 + 12)

Which relates to: Hypotenuse = √[(side 1)2 + (side 2)2] … [Pythagoras theorem]

Hence, considering

Side 1 = 2 and Side 2 = 1,

We get a right-angled triangle such that:

∠𝐴 = 90°, AB = 2 cm and AC = 1 cm

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 14

7. Draw a line segment of length βˆšπŸ‘ cm.

Solution:

We know that, √3 = √(22 – 12)

Which relates to: Hypotenuse= √[(side 1)2 + (side 2)2] … [Pythagoras theorem]

Hypotenuse2 – Side 12 = Side 22

Hence, considering Hypotenuse = 2 cm and Side 1 = 1 cm,

We get a right-angled triangle OAB such that:

∠O = 90°, OB = 2 cm and AB = 1 cm

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 15

8. Draw a line segment of length √8 cm.

Solution:

We know that, √8 = √(32 – 12)

Which relates to: Hypotenuse = √[(side 1)2 + (side 2)2] … (Pythagoras theorem)

Hypotenuse2 – (Side 1)2 = (Side 2)2

Hence, considering Hypotenuse = 3 cm and Side 1 =1 cm,

We get a right-angled triangle OAB such that:

∠A = 90°, OB = 3 cm and AB=1 cm

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 16

9. Show that:

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Rational and Irrational Numbers - 191

Solution:

We have,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 17

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 18

10. Show that:

(i) x3 + 1/x3 = 52, if x = 2 + √3

(ii) x2 + 1/x2 = 34, if x = 3 + 2√2

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 19

Solution:

(i) We know that, (a + b)3 = a3 + b3 + 3ab(a + b)

x3 + 1/x3 = (2 + √3)3 + 1/(2 + √3)3

Here, taking

(2 + √3)3 = 23 + (√3)3 + 3(2)(√3)( 2 + √3)

= 8 + 3√3 + 6√3(2 + √3)

= 8 + 3√3 + 12√3 + 6(√3)2

= 8 + 3√3 + 12√3 + (6 x 3)

= 8 + 15√3 + 18

= 26 + 15√3

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 20

– Hence, proved.

(ii) We know that, (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab

x2 + 1/x2 = (3 + 2√2)2 + 1/(3 + 2√2)2

= (9 + 8 + 2 x 3 x 2√2) + 1/(9 + 8 + 2 x 3 x 2√2)

= (17 + 12√2) + 1/(17 + 12√2)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 21

– Hence, proved.

(iii) We have,

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 22

– Hence, proved.

11. Show that x is rational if:

(i) x2 = 6

(ii) x2 = 0.009

(iii) x2 = 27

Solution:

(i) x2 = 6

π‘₯ = √6 = 2.449 … which is irrational.

(ii) x2 = 0.009

π‘₯ = √0.009 = 0.0948 … which is irrational.

(iii) x2 = 27

π‘₯ = √27 = 5.1961 … which is irrational.

12. Show that x is rational if:

(i) x2 = 16

(ii) x2 = 0.0004

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 23

Solution:

(i) x2 = 16

π‘₯ = √16 = 4, which is rational.

(ii) x2 = 0.0004

π‘₯ = √0.0004 = 0.02, which is rational.

(iii)

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 24

13. Using the following figure, show that BD = √x.

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 25

Solution:

Let’s assume AB = x, BC = 1 and AC = x + 1

Here, AC is diameter and O is the centre

OA = OC = OD = radius = (x + 1)/2

And,

OB = OC – BC

= (x + 1)/2 – 1

= (x + 1 – 2)/2

= (x – 1)/2

Now, using Pythagoras theorem, we have

OD2 = OB2 + BD2

Concise Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Ex 1(D) - 26

= 4x/x

= x

∴ BD = √x

– Hence, proved.

Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1- Rational And Irrational Numbers

Chapter 1, Rational And Irrational Numbers, contains 4 exercises and the Selina Solutions given here contains the answers for all the questions present in these exercises. Let us have a look at some of the topics that are being discussed in this chapter.

1.1 Introduction

1.2 Rational Numbers

1.3 Properties of Rational Numbers

1.4 Decimal Representation of Rational Numbers

1.5 Irrational Numbers

1.6 Real Numbers

1.7 Surds (Radicals)

1.8 Rationalization

1.9 Simplifying an Expression by Rationalizing its Denominator

Selina Solutions for Class 9 Maths Chapter 1- Rational And Irrational Numbers

Numbers are the basics of mathematics. In lower classes the students would have learned the different types of numbers including natural numbers, whole numbers, integers, etc. Chapter 1 of Class 9 takes the students to the different sets of numbers, the Rational And Irrational Numbers. Read and learn the Chapter 1 of Selina textbook to learn more about Rational And Irrational Numbers along with the concepts covered in it. Solve the Selina Solutions for Class 9 effectively to score high in the examination.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class