Parenchyma Cells MCQs for NEET

Permanent tissues are the tissues that have grown completely and have lost the ability to divide. The meristematic tissues divide and differentiate forming permanent tissues. Furthermore, permanent tissues are divided into simple and complex permanent tissues are Parenchyma is classified under simple permanent tissues as they are homogenous tissues, composed of a single cell type having the same structure, origin and functionality.

1. Mostly, the flesh of fruit is made of

(a) Collenchyma

(b) Parenchyma

(c) Meristem

(d) Schlerids

Answer: (b)

Also Check: NEET Biology MCQs for 2020

2. Prosenchyma is a type of

(a) Chlorenchyma

(b) Collenchyma

(c) Sclerenchyma

(d) Parenchyma

Answer: (d)

3. The tissue where cells are thin-walled, living, isodiametric along with intercellular spaces is

(a) Arenchyma

(b) Prosenchyma

(c) Collenchyma

(d) Parenchyma

Answer: (d)

4. The plant tissue with the following characteristics is –

– Oval/round-shaped cells

– Cells have a living protoplasm and are dense

– Cell wall is made of cellulose or hemicellulose

– Thin-walled cells

(a) Parenchyma

(b) Collenchyma

(c) Scherenchyma

(d) Epidermis

Answer: (a)

5. The main purpose that the aerenchyma serves in Parenchyma is

(a) Offers flexibility

(b) Renders Buoyancy

(c) Provides structural framework

(d) Provides mechanical support

Answer: (b)

6. Which of this is not a function that Parenchyma performs

(a) Stores nutrients and food

(b) Aids in regeneration, healing and repairs wounds

(c) Provides foundation and support

(d) None of these

Answer: (d)

7. The tissue that provides maximum mechanical strength to the plant is

(a) Xylem

(b) Phloem

(c) Parenchyma

(d) Collenchyma

Answer: (a)

8. Parenchyma cells in the spongy mesophyll exhibit large intercellular spaces promoting:

(a) To become nutrients for the future germinating embryo

(b) Greater exposure to carbon dioxide

(c) To distribute pressure evenly through the structure

(d) No specific reason

Answer: (b)

9. Vessels are found in

(a) Most of the angiosperms and few gymnosperms

(b) All angiosperms and some gymnosperms

(c) All angiosperms, all gymnosperms and some pteridophytes

(d) All pteridophytes

Answer: (a)

10. The main difference between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma is that

(a) Parenchyma is involved in photosynthesis, secretion and storage

(b) Collenchyma is involved in support and transportation of nutrients

(c) Sclerenchyma is involved in support, protection, transportation of nutrients and water

(d) All of these

Answer: (d)

Recommended Question Papers for NEET Exam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *