MCQs on VSEPR Theory

VSEPR theory is used to predict molecular shapes. It is based on the assumption that atoms have a tendency to arrange themselves in such a way that the valance shell electron repulsion is minimised and the distance between them is maximised. Arrangement of atoms in a molecule determines the molecular geometry. Repulsion is strongest between two lone pairs and weakest between two bond pairs.

1. Which of the following species has 120° bond angles?

(a) NCl3

(b) PH3

(c) ClF3

(d) BCl3

2. Which of the following species has a trigonal planar shape?

(a) NO3

(b) CO2

(c) N3

(d) NO2

3. Which of the following has a linear shape?

(a) NO2

(b) NO2+

(c) O3

(d) SO2

4. If MX6 is a regular octahedral molecule, then how many X-M-X bonds are 180°?

(a) 2

(b) 4

(c) 3

(d) 6

5. Find the molecule in which the central atom is having one lone pair of electrons

(a) NH3

(b) PCl5

(c) H2O

(d) CH4

6. In BrF3, lone pairs are present at the equatorial positions. This is to minimise

(a) bp-bp repulsion only

(b) lp-lp repulsion only

(c) lp-bp repulsion only

(d) both (b) and (c)

7. Find the species with a maximum bond angle

(a) NH4+

(b) SCl2

(c) NH3

(d) PCl3

8. XeF6 is

(a) Distorted octahedral

(b) Tetrahedral

(c) Octahedral

(d) Planar

9. Number of bond pair and lone pair electrons present on N atom in NO3 are

(a) 3, 1

(b) 4, 0

(c) 2, 2

(d) 1, 3

10. Find the molecule with the least bond angle

(a) BeF2

(b) CH4

(c) NH3

(d) H2O

Answer

1. (d)

2. (a)

3. (b)

4. (c)

5. (a)

6. (b)

7. (a)

8. (a)

9. (b)

10. (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *