MCQs on Allosteric Enzyme

Enzymes are the biocatalysts accelerating chemical reactions. There are some enzymes which contain a specific region which is the binding site of effectors(tiny regulatory molecules) additionally and detach from the substrate binding site hence bringing about an impact to the catalytic process, these are allosteric enzymes.

1. The control and regulation of biological processes involves some enzymes. They are known as

(a) inhibitors

(b) regulators

(c) allosteric enzymes

(d) activators

Answer: (c)

2. What are the non substrate molecules binding to the allosteric sites called?

(a) allosteric substrate

(b) reactants

(c) allosteric modulators

(d) inhibitors

Answer: (c)

3. Allosteric enzymes are

(a) smaller than simple enzymes

(b) larger than simple enzymes

(c) smaller than simple enzymes but not complex

(d) larger and more complex than simple enzyme

Answer: (d)

4. Allosteric enzymes consists of several

(a) polypeptide chains

(b) inhibitors

(c) temperature ranges

(d) active sites

Answer: (a)

5. Allosteric enzymes possess

(a) Three types of allosteric sites

(b) Active site and three types of allosteric sites

(c) Active site and two types of allosteric sites

(d) Active site and an allosteric sites

Answer: (c)

6. Enzymes that are involved in the feedback inhibition are known as

(a) Apoenzymes

(b) Holoenzymes

(c) Allosteric enzymes

(d) Coenzymes

Answer: (c)

7. Blocking of enzyme action by blocking its active sites is

(a) feedback inhibition

(b) allosteric inhibition

(c) competitive inhibition

(d) non-competitive inhibition

Answer: (c)

8. The “Lock and key” theory of enzyme action was put forward by

(a) Koshland

(b) Fischer

(c) Kuhne

(d) Arrhenius

Answer: (b)

9. The fastest enzyme is

(a) carbonic anhydrase

(b) pepsin

(c) DNA polymerase

(d) DNA gyrase

Answer: (a)

10. The allosteric enzymes on the top of active sites contains

(a) substrate

(b) inhibitors

(c) polypeptide chains

(d) allosteric site

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *