Bioremediation Questions With Answers

The phenomena to treat any polluted or contaminated medium with the alteration of environmental conditions so as to trigger microbial growth hence degrade the target pollutants is known as bioremediation. The media can be a subsurface material, soil or even water. Typically, this process is economical and sustainable in comparison to other remediation techniques out there. A similar undertaking is the biological treatment which is used in treating wastes which includes industrial wastes, wastewater and also solid wastes.

1. Bioaugmentation involves

(a) eliminating sludge

(b) plants usage for bioremediation

(c) addition of microbes to a cleanup site

(d) bioventing

Answer: (c)

2. This cleanup approach includes removal of groundwater or soil from its natural setting to permit for bioremediation

(a) Bioaugmentation

(b) in situ bioremediation

(c) ex situ bioremediation

(d) Phytoremediation

Answer: (c)

3. At this stage of wastewater treatment, methanogenic microbes are the most significant

(a) Sludge digestion

(b) Primary treatment

(c) Secondary treatment

(d) Biological oxidation

Answer: (a)

4. This bioremediation technique includes mixing contaminated water and soil, fertilizers and carbon dioxide in a bioreactor to stimulate biodegradation

(a) Composting

(b) Slurry-phase bioremediation

(c) In situ hybridization

(d) Biopile treatment

Answer: (b)

5. Bioremediation

(a) usage of microbes to create new organisms

(b) usage of anaerobic bacteria to create new antibiotics

(c) usage of microbes to destroy environmental pollutants

(d) usage of aerobic bacteria to create new vaccines

Answer: (c)

6. Ananda Chakraborty received the first U.S. patent for a GM entity. The entity was

(a) The GloFish

(b) a transgenic mouse expressing the growth hormone gene

(c) Cloned E.Coli

(d) Pseudomonas engineered to degrade petroleum

Answer: (d)

7. A process using microbes to convert toxic industrial wastes to less toxic or non-toxic compounds is

(a) Precipitation

(b) Complement fixation

(c) Bioconversion

(d) Bioremediation

Answer: (d)

8. _____________ bacterium can withstand the dosage of radiation, which are several times higher than what human cells can tolerate

(a) Escherichia coli

(b) Conus magus

(c) Deinococcus radiodurans

(d) Staphylococcus aureus

Answer: (c)

9. The bioremediation process involving the usage of plants to degrade pollutants is

(a) Composting

(b) Biopile

(c) Phytoremediation

(d) Land farming

Answer: (c)

10. This is not an indigenous microbe used for bioremediation

(a) Pseudomonas aeruginosa

(b) Piscirickettsia salmonis

(c) Phanerochaete sordida

(d) E. coli

Answer: (b)

Explore more about bioremediation, discover more MCQ topics important for NEET at BYJU’S.

Related Links: NEET MCQs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *