Horizontal Projectile Motion MCQs for NEET

When an object is thrown obliquely near the surface of the earth it will take a curved path under constant acceleration that is directed towards the centre of the earth. The path taken by the particle is called a projectile and the direction of motion is called projectile motion. When a particle is projected, the only force acting on the particle is the acceleration due to gravity.

Q1: A stone is just released from the window of a train moving along a horizontal straight track. The stone will hit the ground following

  1. Hyperbolic path
  2. Straight path
  3. Circular path
  4. Parabolic path

Answer: (d) Parabolic path

Q2: A bullet is dropped from the same height when another bullet is fired horizontally. They will hit the ground

  1. Simultaneously
  2. Depends on the observer
  3. One after the other
  4. None of the above

Answer: (b) Simultaneously

Q3: A bomb is dropped from an aeroplane moving horizontally at a constant speed. When air resistance is taken into consideration, the bomb

  1. Flies with the aeroplane
  2. Falls to earth behind the aeroplane
  3. Falls to earth ahead of the plane
  4. Falls to earth exactly below the aeroplane

Answer: (b) Falls to earth behind the aeroplane

Q4: The maximum range of gum on horizontal terrain is 16 km. If g = 10 m/s2. What must be the muzzle velocity of the shell?

  1. 400 m/s
  2. 100 m/s
  3. 200 m/s
  4. 50 m/s

Answer: (a) 400 m/s

Q5: An aeroplane flying 490 m above ground level at 100 m/s, releases a block. How far on the ground will it strike?

  1. 2 km
  2. 0.1 km
  3. 1 km
  4. None

Answer: (c) 1 km

Q6: A man projects a coin upwards from the gate of a uniformly moving train. The path of coin for the man will be

  1. Vertical straight line
  2. Inclined straight line
  3. Parabolic
  4. Horizontal straight line

Answer: (a) Vertical straight line

Q7: A particle A is dropped from a height and another particle B is thrown in a horizontal direction with the speed of 5m/sec from the same height. The correct statement is

  1. Particle B will reach the ground first
  2. Both particles will reach the ground with the same speed
  3. Particle A will reach the ground first
  4. Both particles will reach the ground simultaneously

Answer: (b) Both particles will reach the ground simultaneously

Q8: A particle moves in a plane with constant acceleration in a direction from the initial velocity. The path of the particle will be

  1. A parabola
  2. An ellipse
  3. A straight line
  4. An arc of a circle

Answer: (c) A parabola

Q9: An aeroplane moving horizontally with a speed of 720 km/h drops a food pocket, while flying a horizontal direction with a speed of 5 m/sec from the same height. The correct statement is

  1. 9 sec and 1800 m
  2. 5 sec and 500 m
  3. 8 sec and 1500 m
  4. 3 sec and 2000 m

Answer: (a) 9 sec and 1800 m

Q10: At the height 80 cm, an aeroplane is moving with 150 m/s. A bomb is dropped from it so as to hit a target. At what distance from the target should the bomb be dropped

  1. 600 m
  2. 605.3 m
  3. 80 m
  4. 230 m

Answer: (b) 605.3 m

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *