MCQs on Acids and Bases

Acids and bases are just one way to classify matter. The matter is anything that has mass or weight and that occupies space. An acid is a solution that has many H+ ions. Acid comes from a word that means “sour”. A base has -OH ions. Bases are also sometimes called alkalis. An acid is a substance which donates “hydrogen ions” and a base is one that accepts “hydrogen ions.” A strong acid is one whose hydrogen ion is easily and completely dissociated from its conjugate base. A base is a substance that, when dissolved in water, increases the concentration of hydroxide ions. A base is a substance that accepts or absorbs H+ ions, thereby depleting the host solution in free H+ and making it less acidic. A substance that shows basic behaviour in some reactions may behave an acid elsewhere.

1. Bleaching powders chemical name is

  1. calcium hypo oxychloride
  2. calcium oxychloride
  3. calcium chloride
  4. calcium chloro oxide

Answer: (b)

2. The ratio of the water molecule in plaster of paris and gypsum is

  1. 3:1
  2. 1:3
  3. 1:4
  4. 4:3

Answer: (c)

3. Baking powder is

  1. sodium carbonate + sodium tartaric
  2. sodium bicarbonate + sodium tartaric
  3. sodium carbonate + tartaric acid
  4. sodium carbonate + sodium benzoate

Answer: (b)

4. Gastric juice contains HCl which is one example of

  1. inorganic acid
  2. organic acid
  3. soft organic acid
  4. strong inorganic acid

Answer: (a)

5. When milk of magnesia reacts with acetic acid it produces

  1. basic salts
  2. acidic salts
  3. neutral salt
  4. complex salt

Answer: (c)

6. Which of the following phenomena will occur when a small amount of acid is added to water?

  1. dilution
  2. neutralisation
  3. salt formation
  4. ionization

Answer: (a, d)

7. Brine is used for industrial production of

  1. NaOH
  2. KOH
  3. bleaching powder
  4. none of the above

Answer: (a)

8. When base reacts with the non-metal oxide

  1. it neutralizes each other
  2. it creates fire
  3. it produces acidic salts
  4. it produces basic salts

Answer: (a)

9. Corrosive effect on the skin is caused by

  1. acids
  2. bases
  3. water
  4. mercury

Answer: (a, b)

10. The acid used for the manufacture of fertilizers and explosives is

  1. nitric acid
  2. sulfuric acid
  3. phosphoric acid
  4. hydrochloric acid

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *