Amniocentesis Questions With Answers

A medical procedure used in the prenatal diagnosis of chromosomal abnormalities, sex determination and fetal infections is known as Amniocentesis. It is a diagnostic procedure undergone during pregnancy, typically to check the baby’s chromosomal setup. Occasionally, the test is performed to examine for other pregnancy infections/diseases or genetic disorders. The test is performed by collecting the amniotic fluid containing foetal cells and other substances such as alpha foetal protein.

MCQs On Amniocentesis

1. Amniocentesis, chorionic villi and alpha-fetoprotein sampling are performed to determine_____.

(a) The most likely date of birth of the foetus

(b) Whether the baby will be normal or abnormal

(c) Whether the mother has a genetic abnormality

(d) A and B

Answer: (b)

2. Which of the following tests cannot be examined by Amniocentesis procedure?

(a) Chromosome analysis

(b) Detecting genetic defects

(c) Maturity of fetal lungs

(d) None of these

Answer: (d)

3. The fluid sample required for performing the Amniocentesis test is ________.

(a) The amnion

(b) The placenta

(c) The liquid surrounding the immediate fetus

(d) All of the above

Answer: (c)

4. How many days are required for the Amniocentesis tests results?

(a) 1 day

(b) 1-2 days

(c) 1-2 weeks

(d) 3-4 weeks

Answer: (d)

5. The amniocentesis procedure is not done before the _________ week after conception.

(a) 4th-5th

(b) 6th-8th

(c) 10th-12th

(d) 15th-16th

Answer: (d)

6. Which of these procedures has the least risk for an unborn child?

(a) Amniocentesis

(b) Alpha-fetoprotein sampling

(c) Chorionic villi sampling

(d) All have the same risk level

Answer: (b)

7. Amniocentesis is a  prenatal diagnostic test, which can also determine whether an unborn child will have __________ or not.

(a) Obesity

(b) Diabetes

(c) Down’s syndrome

(d) All of the above

Answer: (c)

8. Which of the following sentence is true for the chorion?

(a) The organ in the uterus connected to the fetus by the umbilical cord

(b) The sac or pouch-like organ within  uterus containing the amniotic fluid surrounding the fetus

(c) A membrane developing around an embryo, contributing to the formation of the placenta

(d) None of the above

Answer: (c)

9. Which of the following procedure is involved in injecting a small flexible plastic tube into the uterus through the vagina?

(a) Amniocentesis

(b) Alpha-fetoprotein screening

(c) Chorionic villi sampling

(d) None of the above

Answer: (c)

10. Which of the following medical conditions are responsible for producing incorrect Alpha-fetoprotein (AFP) screening results and indicating a fetus has genetic defects?

(a) The mother is anaemic

(b) The mother has Rh-negative blood

(c) The date of conception has been miscalculated

(d) All the above

Answer: (b)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *