MCQs on Respiratory Quotient For NEET

Respiratory Quotient (R.Q.) usually referred to as the respiratory ratio, is the ratio of volume of carbon dioxide evolved to the volume of oxygen consumed during cellular respiration. It can be given as follows:

R.Q. = Volume of Carbon dioxide evolved ÷ Volume of Oxygen consumed

This R.Q. is dependent on the type of respiratory substrate consumed whilst respiration is taking place. When estimated from the production of carbon dioxide however, the respiratory quotient is a dimensionless factor used to calculate BMR (basal metabolic rate). Solve questions on Respiratory quotient for NEET here.

1. The respiratory quotient or R.Q. is greater than one in which case?

(a) Glucose

(b) Fat

(c) Fructose

(d) Organic acid

Answer: (d)

2. RQ (Respiratory Quotient) can be defined as

(a) Volume of carbon dioxide evolved ÷ Volume of oxygen consumed

(b) Volume of carbon dioxide evolved = Volume of oxygen consumed

(c) Volume of oxygen evolved ÷ Volume of carbon dioxide consumed

(d) Volume of oxygen consumed ÷ Volume of carbon dioxide evolved

Answer: (a)

3. The Respiratory quotient (R.Q.) of C39 H72 O6 is

(a) 0.72

(b) 2.71

(c) 1.32

(d) 3.250

Answer: (a)

4. In anaerobic respiration, the Respiratory quotient is

(a) greater than one

(b) one

(c) zero

(d) infinity

Answer: (d)

5. What will the respiratory quotient of the mixture be when equal quantities of groundnut seeds and germinating maize is taken

(a) infinity

(b) greater than one

(c) less than one

(d) one

Answer: (c)

6. The respiratory quotient of a plant structure is dependent on the substrate’s nature that is

(a) metabolized

(b) catabolized

(c) oxidized

(d) reduced

Answer: (c)

7. The respiratory quotient in succulent plants is always less than one. The reason is

(a) complete reduction

(b) complete oxidation

(c) incomplete reduction

(d) incomplete oxidation

Answer: (d)

8. The Respiratory quotient in germinating seeds is

(a) zero

(b) less than one

(c) greater than one

(d) one

Answer: (b)

9. The energy yield due to the outcome of total oxidation of 1 molecule of glucose during the cellular respiration is enough to convert

(a) 38 molecules of ADP to 38 molecules of ATP

(b) 36 molecules of ADP to 36 molecules of ATP

(c) 30 molecules of ADP to 30 molecules of ATP

(d) 32 molecules of ADP to 32 molecules of ATP

Answer: (b)

10. Carbohydrate’s respiratory quotient is

(a) equal to five

(b) less than unit

(c) greater than unity

(d) unity

Answer: (d)

These were some MCQs on respiratory quotient or R.Q. for NEET. BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET.

Check more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *