MCQs on Volvox

Volvox are green algae. They form colonies of many cells. The plant body is a hollow sphere known as coenobium. They are autotrophic and have chloroplasts. Volvox reproduce asexually by reproductive cells known as gonidia. Sexual reproduction is oogamous and the dominant phase of life is haploid. Some species of Volvox can multiply rapidly to cause harmful algal bloom.

1. Coenobium refers to

(a) a group of filaments

(b) Palmelloid form

(c) A hollow spherical colony

(d) None of these

2. Algae with motile colony is

(a) Nostoc

(b) Spirogyra

(c) Chlamydomonas

(d) Volvox

3. In Chlorophyta, structure for protein and starch reserve is

(a) Pyrenoid

(b) Eye spot

(c) Volutin

(d) Paramylum

4. Volvox and Chlamydomonas are similar because they

(a) belong to Chlorophyta

(b) both are motile

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

5. Volvox belongs to which of the following classes of algae?

(a) Chlorophyceae

(b) Phaeophyceae

(c) Rhodophyceae

(d) Chrysophyceae

6. The chloroplast present in Volvox is

(a) cup-shaped

(b) ribbon-shaped

(c) girdle-shaped

(d) star-shaped

7. Sexual reproduction in Volvox is

(a) Isogamous

(b) Anisogamous

(c) Oogamous

(d) None of the above

8. Find the incorrect match

(a) Laminaria – Flattened leaf like thallus

(b) Volvox – Colonial, non flagellated

(c) Chlorella – Unicellular, non flagellated

(d) Chlamydomonas – Unicellular flagellated

9. The chlorophyll pigment present in Volvox are

(a) Chlorophyll a

(b) Chlorophyll b

(c) Chlorophyll e

(d) both (a) and (b)

10. Find the incorrect statement about Volvox

(a) Sexual reproduction is oogamous

(b) true coelom and no metamerism

(c) somatic cells are non flagellated

(d) phototaxis movement is present

Answer

1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (a)
6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *