MCQs On Compounds of Transitional Elements

The transition elements and their compounds are important in chemistry. Iron and its alloys are widely used as structural materials. Copper is used in electrical wiring, silver compounds are used in photographic processes, titanium is used in lightweights alloys and its compounds are used as paint pigments, gold has long been a standard of value and beauty, and platinum is an important catalyst. In addition, the transition elements play a vital role in chemistry and biological systems. Iron, copper, cobalt, zinc, molybdenum and many other metals are essential for many biological functions. Transition metals are the d-block elements and they have incompletely filled d-orbitals. The transition elements are characterised by the presence of a partially filled d or f subshell in the metal atom or one of its oxidation states.

1. The 3d transition series contains elements having an atomic number from

  1. 21 to 30
  2. 21 to 31
  3. 22 to 30
  4. 21 to 29

Answer: (a)

2. The first transition element is

  1. copper
  2. nickel
  3. scandium
  4. vanadium

Answer: (c)

3. Transition metals are generally coloured because

  1. they absorb electromagnetic radiations
  2. their penultimate d-subshells are fully filled
  3. of d-d transition
  4. none of the above

Answer: (c)

4. Atomic radii of d-block elements in a series

  1. decreases with increase in atomic number
  2. increases with increase in atomic number
  3. remains constant
  4. none of the above

Answer: (a)

5. Formation of interstitial compounds makes the transition metals more

  1. soft
  2. ductile
  3. malleable
  4. none of the above

Answer: (d)

6. Paramagnetism is common in

  1. s-block elements
  2. p-block elements
  3. d-block elements
  4. any of them

Answer: (c)

7. Transition metals are complexes act as

  1. Lewis acid
  2. Lewis base
  3. Neutral
  4. none of the above

Answer: (a)

8. Transition elements exhibit variable valency because they release electrons from

  1. ns orbitals
  2. np orbitals
  3. (n-1)d orbitals
  4. (n-1)d & ns orbitals

Answer: (c)

9. The density of transition metals in a series

  1. decreases gradually
  2. increases gradually
  3. remains constant
  4. may increase or decrease

Answer: (b)

10. In industrial processes, transition elements and their oxides are used as

  1. surfactants
  2. insecticides
  3. catalyst
  4. any of them

Answer: (c)

1 Comment

  1. Thanks for your help

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *