MCQs on Dipole Moment

The dipole moment is the force experienced by two charges +q and -q separated by the distance d expressed as a product of these two factors. Another definition is that dipole moment is a product of these strengths of either charge in a magnetic or electronic dipole with the distance separating them. It is a vector quantity. Dipole moments arise due to dipole at different bonds. A dipole is a state of a molecule having a separation of charges on two bonded atoms. It occurs due to the difference in electronegativity of atoms involved in the bond. This separation of charges results in a force that when multiplied by the distance between the charges gives us a factor called dipole moment of the molecule.

1. Molecules with odd electron bond are

  1. paramagnetic
  2. unstable
  3. forms dimers at low temperature
  4. all are correct

Answer: (d)

2. In a crystal, atoms are located at the positions of

  1. maximum potential energy
  2. minimum potential energy
  3. zero potential energy
  4. indefinite potential energy

Answer: (b)

3. If the water molecule is linear

  1. it would have a very high boiling point
  2. it would be highly reactive
  3. its dipole moment would be zero
  4. it would be highly ionic

Answer: (c)

4. The percentage of ionic character of the bond between two atoms is calculated from the difference between their

  1. ionic radii
  2. electronegativities
  3. electron affinities
  4. ionisation energies

Answer: (b)

5. Which of the following is not correct for dipole moment?

  1. lone pair of electrons present on the central atom can give rise to the dipole moment
  2. the dipole moment is a vector quantity
  3. CO2 molecule has no dipole moment since C-O bonds are nonpolar
  4. the difference in electronegativities of combining atoms can lead to the dipole moment

Answer: (c)

6. For two ionic solids CaO and KI, identify the wrong statement among the following

  1. the lattice energy of CaO is much larger than KI
  2. KI is soluble in benzene
  3. CaO has a higher melting point
  4. KI has a lower melting point

Answer: (b)

7. A diatomic molecule has a dipole moment of 1.2D. If its bond distance is 1.0Ao, what fraction of electric charge “e” exists on each atom?

  1. 12% of e
  2. 18% of e
  3. 25% of e
  4. 30% of e

Answer: (c)

8. Find the species with a maximum dipole among the following

  1. NF3
  2. CO2
  3. NH3
  4. CH4

Answer: (c)

9. In conductors, opposite charges are separated by

  1. dielectric
  2. insulator
  3. microscopic distances
  4. large distances

Answer: (b)

10. Electric susceptibility is inversely proportional to

  1. permittivity
  2. polarization vector
  3. magnetic field intensity
  4. permeability

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *