MCQs on Hybridisation

Hybridisation is the mixing of atomic orbitals (s and p) on a particular atom to produce a new set of orbitals (the same number as originally) that have both s and p character and are better arranged in space for covalent bonding. Hybridisation involving s, p and d orbitals only. The designation for hybrid orbitals in bonding atoms are derived from the designations of the atomic orbitals of the isolated atoms. The number of hybrid orbitals is always the same as the number of atomic orbitals used to form the hybrids. Particular geometries can be related to particular bonding patterns in molecules. These bonding patterns led to the concept of hybridizations, which was derived from a mathematical model of bonding.

1. The compound which contains both ionic and covalent bond:

  1. KCl
  2. KCN
  3. CH4
  4. H2

Answer: (b)

2. The maximum number of 90o angles between bond pair-bond pair of electrons is observed in

  1. dsp2 hybridisation
  2. sp3d2 hybridisation
  3. dsp3 hybridisation
  4. sp3d2 hybridisation

Answer: (d)

3. An ether is more volatile than an alcohol having the same molecular formula. This is due to

  1. alcohols having resonance structures
  2. intermolecular hydrogen bonding in ethers
  3. intermolecular hydrogen bonding in alcohols
  4. dipolar character of ethers

Answer: (c)

4. Main axis of a diatomic molecule is z, molecular orbital px and py overlap to form which of the following orbital?

  1. pi molecular orbital
  2. sigma molecular orbital
  3. gamma molecular orbital
  4. No bond will be formed

Answer: (a)

5. Total number of lone pair of electrons in I3- ion is

  1. 3
  2. 6
  3. 9
  4. 12

Answer: (c)

6. Th BCl3 is a planar molecule whereas NCl3 is pyramidal because

  1. B-Cl bond is more polar than NaCl bond
  2. N-Cl bond is more covalent than B-Cl bond
  3. nitrogen atom is smaller than boron atom
  4. BCl3 has no pair but NCl3 has a lone pair of electrons

Answer: (d)

7. In which solvent NaCl has maximum solubility?

  1. H2O
  2. C2H5OH
  3. CH3COCH3
  4. C2H5OC2H5

Answer: (a)

8. Which one of the following pairs of molecules will have permanent dipole moments for both members?

  1. NO2 and CO2
  2. NO2 and O2
  3. SiF4 and CO2
  4. SiF4 and NO2

Answer: (b)

9. Which of the following compounds has the smallest bond angle in its molecule?

  1. H2O
  2. H2S
  3. NH3
  4. SO2

Answer: (b)

10. Which one of the following properties is not shown by NO?

  1. it is diamagnetic in gaseous state
  2. it is neutral oxide
  3. ir combines with oxygen to form nitrogen dioxide
  4. it is bond order is 2.5

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *