MCQs on Osmoregulation

The process by which osmotic pressure of the fluids is regulated creating an electrolytic balance in entities is referred to as osmoregulation. The two main types of osmoregulation are – osmoconformers and osmoregulators.

1. What is the function of osmoregulation in Paramoecium?

(a) Cytostome

(b) Contractile vacuole

(c) Cytopyge

(d) Trichocysts

Answer: (b)

2. Osmoregulators carry out excretion of salt through_________.

(a) gills

(b) fins

(c) scales

(d) bladder

Answer: (a)

3.  What happens to the cell, when the excess amount of water passes out from the tissues of the kidney without restoration?

(a) The cell is not affected

(b) The cell shrivel and die

(c) The cell burst open and die

(d) The cell takes water from plasma

Answer: (a)

4. Which of the following is used as an osmolyte in humans to increase medullary interstitial osmolality during concentration of urine?

(a) Urea

(b) TMAO

(c) (a) and (b) both

(d) Uric acid

Answer: (a)

5. A person on a long hunger strike, surviving only on the water will have ______.

(a) Less amino acids in his urine

(b) More sodium in hir urine

(c) Less urea in his urine

(d) More glucose in his blood

Answer: (c)

6. Mechanism of regulation, typically between entities and its environment of solutes and the loss and gain of water is known as _______.

(a) Homeostasis

(b) Hemostasis

(c) Thermoregulation

(d) Osmoregulation

Answer: (d)

7. Most of the marine invertebrates are _______.

(a) Osmoregulation

(b) Osmoconformers

(c) Both depend on seawater concentration

(d) None of the above

Answer: (b)

8. Kidney matrix retains some quantity of urea to maintain_________.

(a) Metabolism

(b) Micturition

(c) Desired osmolarity

(d) Balance of the body

Answer: (c)

9. Which of the following is not a primary function of protonephridia?

(a) Excretion

(b) Osmoregulation

(c) Fluid volume regulation

(d) Ionic volume regulation

Answer: (a)

10.Which of the following is the product of both osmoregulator and a nitrogenous?

(a) Urea

(b) NH3

(c) Uric acid

(d) All of the above

Answer: (a)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *