MCQs on PEM (Protein–energy malnutrition)

PEM or Protein-energy malnutrition is a condition resulting in lack of energy as a result of inadequate supply of several micronutrients and all macronutrients which could either occur gradually or as a sudden change. PEM can be classified into – Primary PEM and Secondary PEM. Solve some questions on Protein-energy malnutrition provided below.

1. Protein-energy malnutrition (PEM) corresponds to a state where the infant’s dietary intake is deficient in

(a) Carbohydrates

(b) overall calories

(c) proteins

(d) both (b) and (c)

Answer: (d)

2. The availability of proteins and energy and inadequate absorption in the body is known as

(a) pepsin energy malnutrition

(b) pepsin enzyme malnutrition

(c) protein energy malnutrition

(d) protein excess malnutrition

Answer: (c)

3. PEM is mostly seen and has the most destructing consequences in

(a) adulthood and adolescence

(b) adolescence and early childhood

(c) infancy and early childhood

(d) only infancy

Answer: (c)

4. Up to the age of six months, this is the ideal food for newborns and young infants

(a) soy milk

(b) rice cereal

(c) breast milk

(d) iron-fortified formula

Answer: (c)

5. Disorders related to nutritions is known as

(a) balancing of nutrition

(b) insolubility of nutrition

(c) solubility of nutrition

(d) malnutrition

Answer: (d)

6. Which of the following diseases is caused by protein-energy malnutrition?

(a) angina

(b) goiter

(c) marasmus

(d) tuberculosis

Answer: (c)

7. A newborn infant, as part of routine is immediately assessed with this procedure after delivery

(a) infant functionality scale

(b) Apgar scoring system

(c) neonatal development scale

(d) Dubowitz-Ballard scale

Answer: (b)

8. Phenylketonuria is a genetic disorder impairing the metabolism of

(a) amino acid phenylalanine

(b) Polyunsaturated fatty acids

(c) proteins

(d) none of these

Answer: (a)

9. This can be the first indication that PEM has led to the permanent damage to the brain

(a) low birth weight

(b) premature birth

(c) a reduced circumference of the head

(d) slowed reflexes during birth

Answer: (c)

10. The type of nutrition in which more nutrients are consumed than the required quantity for normal growth of the body

(a) pepsin-enzyme malnutrition

(b) mineral deficiency diseases

(c) over intake of nutrients

(d) protein energy malnutrition

Answer: (c)

Solve more important questions on related topics, at BYJU’S.

Check more:

Important Notes on Human health and diseases
Digestion and absorption – Important notes for NEET

1 Comment

  1. Aaditya Santoshkumar Kamble

    good

Leave a Comment Cancel reply

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*