MCQs on Class Amphibia For NEET 2020

Amphibians inhabit both water and land. These ectothermic animals thrive in warmer climates. The body of members belonging to class amphibia is segregated into head and trunk while the tail may or may not be found. The heart is three-chambered and the kidney is mesonephric. Eg., Salamanders, Frogs. Explore objective questions on class amphibia, important for NEET preparation below:

1. Dicondylic skull along with ten pairs of cranial nerves is found in

(a) Mammalia

(b) Amphibia

(c) Reptilia

(d) Pisces

Answer: (b)

2. This about Class Amphibia is correct

(i) fertilization is internal

(ii) respiration is through gills only

(iii) body is divisible into head and trunk

(iv) heart is two chambered – one ventricle and one auricle

(a) only (i)

(b) only (iii)

(c) (i), (ii) and (iv)

(d) all are correct

Answer: (b)

3. A frog has

(a) jaws but no teeth

(b) eyes but no lids

(c) ears but no pinnae

(d) hands but no fingers

Answer: (c)

4. Even after attaining sexual maturity, larval characters are retained. It is known as

(a) Phylogenesis

(b) Neoteny

(c) Parthenogenesis

(d) Ontogenesis

Answer: (b)

5. Frogs dwell in water or in the vicinity of water as

(a) it respires through the skin

(b) it can see through its transparent eyelids whilst swimming

(c) its hindlimbs are webbed, facilitating to swim

(d) water is a good source for food

Answer: (a)

6. In amphibians, Organ of Jacobson is for

(a) temperature

(b) pressure

(c) smell

(d) sound

Answer: (c)

7. The differentiating factor of the venous system of frog and rabbit is in the presence of this

(a) hepatic vein

(b) three vena cavae

(c) renal portal system

(d) hepatic portal system

Answer: (c)

8. Neck is not found in a frog. This absence helps the frog to

(a) swim in water

(b) respire

(c) catch prey

(d) jump on ground

Answer: (d)

9. The body temperature of a frog is 20 degrees celsius in an environment having a temperature of 30 degrees celsius. The temperature of the frog in the new environment is

(a) 25 degrees celsius

(b) 20 degrees celsius

(c) 30 degrees celsius

(d) between 20-30 degrees celsius

Answer: (c)

10. This is not a true amphibian animal

(a) Toad

(b) Salamander

(c) Tortoise

(d) Frog

Answer: (c)

You just went through objective type questions on Class Amphibia, important for NEET. Explore other similar articles at BYJU’S.

Related Links:

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *