Conservation of Energy and Momentum MCQs for NEET

The law of conservation of energy states that energy can neither be created nor be destroyed. Although, it may be transformed from one form to another.

Law of conservation of momentum states that for two or more bodies in an isolated system acting upon each other, their total momentum remains constant unless an external force is applied. Therefore, momentum can neither be created nor destroyed.

Q1: Work done in raising a box depends on

  1. How fast it is raised
  2. The strength of the man
  3. The height by which it is raised
  4. None of the above

Answer: (c) The height by which it is raised

Q2: A light and a heavy body have equal momenta. Which one has greater kinetic energy?

  1. The light body
  2. The heavy body
  3. The kinetic energy is equal
  4. Data is incomplete

Answer: (a) The light body

Q3: A body at rest may have

  1. Energy
  2. Momentum
  3. Speed
  4. Velocity

Answer: (a) Energy

Q4: If the momentum of a body is increased n times, its kinetic energy increase

  1. n times
  2. 2n times
  3. n3 times
  4. n2 times

Answer: (d) n2 times

Q5: When work is done on a body by an external force, its

  1. kinetic energy increases
  2. potential energy increases
  3. Both kinetic energy and potential energy increases
  4. Sum of the kinetic energy and potential energy remains constant

Answer: (c) Both kinetic energy and potential energy increases

Q6: If the K.E of a body is increased by 300% its momentum will increase by

  1. 100%
  2. 150%
  3. 200%
  4. 175%

Answer: (a) 100 %

Q7: A light and a heavy body have equal kinetic energy. Which one has a greater momentum?

  1. The light body
  2. The heavy body
  3. Both have equal momentum
  4. It is not possible to say anything without additional information

Answer: (b) The heavy body

Q8: If the linear momentum is increased by 50% the kinetic energy will increase by

  1. 50%
  2. 100%
  3. 125%
  4. 25%

Answer: (c) 125%

Q9: If the stone is thrown up vertically and return to the ground, its potential energy is maximum

  1. During the upward journey
  2. At the maximum height
  3. During the return journey
  4. At the bottom

Answer: (b) At the maximum height

Q10: The energy stored in wound watch spring is

  1. K.E
  2. P.E
  3. Heat Energy
  4. Chemical Energy

Answer: (b) P.E

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *